Annons:
kultur
Kultur
AVChristian Örjestål0 kommentarerTyck till!

Stockholm, popmusik och taskiga förhållanden

Bollstabruk. En förlängd vägkrök av riksväg 90, några skyltfönster, en hamburgerbar och ett litet torg – en avbefolkad plätt i centraliseringens skugga. Ett stenkast därifrån ligger Stensätter. Där bor Mats Jonssons katt.

Vi är i hjärtat av Ådalen, inte långt från Kramfors. Katten, den heter faktiskt så, har bott hemma hos familjen Jonsson sedan mitten av 80-talet. Tiden som flytt har gjort den bekväm. Nu ligger den i mitt knä, och varje gång jag för handen genom hennes svarta päls trycker hon sina klor genom mina jeans. Det gör lite ont.

Serietecknaren Mats Jonsson å andra sidan har aldrig blivit bekväm av sig. I två seriealbum, ”Unga norrlänningar” och ”Hey Princess” har han dokumenterat sin ungdom, sina tonår och början på sitt vuxenliv. Alltid utan att passa in, ständigt obekväm. Inte bara självbiografisk utan självutlämnande.
Det började med Bamse.

– Bamse var den serie som jag växte upp med som barn, sedan började jag läsa Tintin och slutligen kom jag i kontakt med tidningen Galago. Och det var en verklig ögonöppnare. Det var då jag insåg att serier kan se ut hur som helst. Herregud, det finns folk som inte kan rita men ändå blir det jättebra. Jag insåg att serier kan vara någonting annat än Knasen eller Spindelmannen, de kan vara vad som helst.

Utan några större förväntningar skickade Mats in sina serier till Galago.

– Jag hade ingenting att förlora så jag skickade in mina serier endast för att pröva. Jag räknade inte på något sätt att komma med – jag menar jag älskade ju Galago, Joakim Pirinen, som tecknade för dem, var som en gud för mig. Jag trodde inte att det var sant när de ville publicera mig.

Efter gymnasiet flyttar Mats till Sundsvall. Han läser en journalistutbildning, går på studentkåren, träffar nya vänner, super sig full några gånger, blir ordentligt förälskad och sedermera ordentligt dumpad. Serietecknandet går på halvfart; men han samlar på sig massor av material till framtida serier.

– Under tiden i Sundsvall producerade jag ungefär en serie per år. Och sedan när jag flyttade till Stockholm slutade jag rita överhuvudtaget – ett tag kunde jag knappt kalla mig själv för serietecknare. Jag var för upptagen med att springa på fester och innekrogar för att överhuvudtaget hinna skriva serier.

Återigen samlar han på sig material.

1998 kommer Mats första seriealbum. ”Unga Norrlänningar” hyllas av kritikerna och Dagens Nyheter kallar Mats för ”Kramfors taffligt tecknade svar på Woody Allen”.

Alla är dock inte lika imponerade. Det finnas en baksida till de utlämnande serierna.

– En jul i Kramfors träffade jag på en tjej som var med i ”Unga Norrlänningar”. Hon var inte helt överförtjust på det sätt jag framställt henne i boken, så hon spottade mig i ansiktet och skrek både det ena och det andra till mig. Och jag kunde förstå henne. Hon var bara en ung tjej – det enda misstag hon gjorde var att hon tyckte om mig. Och sedan använde jag det i en av mina serier.

I ”Hey Princess” tar Mats steget fullt ut. Flickvänner, vänner och ovänner avlöser varandra som på ett löpande band. Årstiderna kommer och går, studier byts ut till jobb och fritiden förvandlas till en desperat jakt på bekräftelse.

I högtalarna ljuder Pulps ”Common People”, det ytliga nattlivet fungerar som berättelsens nattsvarta kuliss. ”Mediesverige” tar sina första stapplande steg medan nöjesjournalisterna står och skålar med popstjärnorna på Hannas Krog i Stockholm. Musiktidningen Pop är en bibel för de unga och Andres Lokko är flera år ifrån sin första krönika i Expressen. Alla är övertygade om att popmusik är någonting oerhört viktigt. Med rätt t-shirt tar du hem den vackraste flickan på klubben och påminner du det minsta om Blurs Damon Albarn så finns det inte ett mörkt moln på himlen.

Kanske låter det märkligt. Men för många 70-talister var livet i Stockholm under den här tiden en ständig jakt på något mer, eller som Mats funderar i ”Hey Princess”:

”Jag måste köpa alla Blur- och Sudeskivor… Och få hångla mer…och köpa mer Paul Smithkläder – och jag måste få Galago-jobbet, och få mer cred och få jobb på Nöjesguiden och lära känna popstjärnor och Andres Lokko och skaffa lägenhet i stan och en flickvän!”.
Mats själsliga rening finner han hemma i Kramfors.

– Någonstans skämdes jag över mitt liv. Att bara gå på hippa klubbar, uteslutande köpa märkeskläder och samtidigt bo i en soptipp. Jag hade dåligt samvete och jag trivdes verkligen inte med mig själv. Men jag kunde inte låta bli. Därför var det skönt att komma bort från allt. Sätta sig på bussen mot Kramfors och få perspektiv på saker och ting.

”Hey Princess” slutar med att Mats efter många om och men träffar den stora kärleken. Och i den sista serierutan vandrar han ut i framtiden med ett enormt leende på läpparna.

Bli den första att tycka till!
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida när det gäller föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har svarat på kritiken, håller inte med och pekar på flera åtgärder.
Reportage: AlbanienFördjupningNär den albanska statsförvaltningen ska anpassas till EUs system bistår svenska myndigheter med sin expertis. Åtskilliga svenska statstjänstemän är på plats i Albanien för att bidra i arbetet med att utveckla landet. Publikt har rest till Tirana för att följa några av dem.
​SEXTRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier. Som inspiration kan man vända blickarna mot Kanadas fackföreningsrörelse, skriver juristen och förra Jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena idé.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och föreslår att mannen avskedas.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på vissa tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering tyckte facket som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
SCBNyhetI en rapport till regeringen konstaterar Statistiska centralbyrån, SCB, att påverkan på arbetskraftsundersökningarna, AKU, har varit stor och allvarlig på grund av bristande kvalitet i SCBs underlag.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. Utredningen ska också utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.
ArbetsmiljöNyhetDetaljstyrning och hinder för effektiv samverkan har motverkat den arbetsmiljöstrategi för det moderna arbetslivet som regeringen antagit, skriver Statskontoret i en utvärdering.
BrottslighetNyhetArbetsförmedlingens förre generaldirektör Mikael Sjöberg har fått regeringens uppdrag att utreda hur det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet kan breddas och fördjupas.
MigrationNyhetRegeringen vill ge Säkerhetspolisen, Säpo, tillgång till fler personuppgifter ur Migrationsverkets register. Syftet är att underlätta för Säpo att få information som behövs för att bekämpa terrorism.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar kraftig kritik mot Kriminalvårdens isolering av intagna i häkte. STs avdelningsordförande Per Sunneborn instämmer i kritiken och anser att utvecklingen går åt fel håll.
SpårtrafikNyhetST inom Spårtrafiken ser positivt på att Arbetsmiljöverket nu ska göra en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation vad gäller hot och våld. ”Hot eller våld är mer eller mindre vardagsmat nuförtiden”, säger Måns Wallin, styrelseledamot i branschavdelningen.
ArbetsförmedlingenNyhetEn anställd vid Arbetsförmedlingen i Östergötland avskedas efter att han följt med en arbetssökande kvinna hem och lovat henne förmåner som körkort eller praktikplats i utbyte mot sex.
STNyhetST flyttar förbundets kongress i maj från Djurönäset i Stockholms skärgård till Infra City i Upplands Väsby. ”Det är ett helt kostnadsneutralt byte för att få en större lokal” säger Dag Andersson, STs förbundssekreterare.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att lokalkontoren i Härnösand och Arvidsjaur ska få fast bemanning. Härnösandskontoret kommer därmed inte att läggas ned, som myndigheten tidigare meddelat.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDe långa handläggningstiderna för ärenden som gäller individer med funktionsnedsättning ledde till att Försäkringskassan beordrade övertid för runt 250 anställda under vintern. Nu har övertidsinsatsen stoppats, eftersom myndigheten inte längre har råd.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vill ha hårdare regler för personer som har fått avslag på sin asylansökan. Sverige behöver ett bättre skydd mot potentiella terrorister, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetFörsäkringskassans it-avdelning ställde in sin konferens på ett hotell i Sundsvall eftersom den upphandlats på fel sätt. Hotellnotan på över 1,2 miljoner kronor fick myndigheten betala ändå. ”Det är inte så lätt att hantera en konferens för tusen personer”, säger Försäkringskassans it-direktör Stefan Olowsson till Publikt.
ArbetsmiljöNyhetMånga upplever att det finns mycket som stör i arbetet, som exempelvis prat, andra avbrott eller bristfälliga instruktioner. Nu visar ett finländskt forskningsprojekt att det går att förbättra den så kallade kognitiva ergonomin genom enkla åtgärder.
spårtrafikNyhetNu drar Arbetsmiljöverket igång en riksomfattande inspektion av bussförares och tågvärdars arbetssituation. Bakgrunden är att yrkesgrupperna är särskilt utsatta för hot och våld på jobbet.
ArbetsförmedlingenNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ändringar i lagstiftningen för att ge Arbetsförmedlingen bättre möjligheter att hindra felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.
AVTALNyhetArbetstiden blir en viktig fråga för båda parter i avtalsförhandlingarna om nya kollektivavtal inom spårtrafikbranschen. När det gäller löneökningarna har fack och arbetsgivare närmat sig varandra, enligt STs förhandlingsledare Marita Larsson.
KRIMINALVÅRDENNyhetI ett öppet brev till ledningen ställer de fackliga organisationerna inom Kriminalvården frågan om vart myndigheten är på väg. Facken är bland annat kritiska till förmågan att behålla och rekrytera personal.