Annons:
kultur
Kultur
AVChristian Örjestål0 kommentarerTyck till!

Stockholm, popmusik och taskiga förhållanden

Bollstabruk. En förlängd vägkrök av riksväg 90, några skyltfönster, en hamburgerbar och ett litet torg – en avbefolkad plätt i centraliseringens skugga. Ett stenkast därifrån ligger Stensätter. Där bor Mats Jonssons katt.

Vi är i hjärtat av Ådalen, inte långt från Kramfors. Katten, den heter faktiskt så, har bott hemma hos familjen Jonsson sedan mitten av 80-talet. Tiden som flytt har gjort den bekväm. Nu ligger den i mitt knä, och varje gång jag för handen genom hennes svarta päls trycker hon sina klor genom mina jeans. Det gör lite ont.

Serietecknaren Mats Jonsson å andra sidan har aldrig blivit bekväm av sig. I två seriealbum, ”Unga norrlänningar” och ”Hey Princess” har han dokumenterat sin ungdom, sina tonår och början på sitt vuxenliv. Alltid utan att passa in, ständigt obekväm. Inte bara självbiografisk utan självutlämnande.
Det började med Bamse.

– Bamse var den serie som jag växte upp med som barn, sedan började jag läsa Tintin och slutligen kom jag i kontakt med tidningen Galago. Och det var en verklig ögonöppnare. Det var då jag insåg att serier kan se ut hur som helst. Herregud, det finns folk som inte kan rita men ändå blir det jättebra. Jag insåg att serier kan vara någonting annat än Knasen eller Spindelmannen, de kan vara vad som helst.

Utan några större förväntningar skickade Mats in sina serier till Galago.

– Jag hade ingenting att förlora så jag skickade in mina serier endast för att pröva. Jag räknade inte på något sätt att komma med – jag menar jag älskade ju Galago, Joakim Pirinen, som tecknade för dem, var som en gud för mig. Jag trodde inte att det var sant när de ville publicera mig.

Efter gymnasiet flyttar Mats till Sundsvall. Han läser en journalistutbildning, går på studentkåren, träffar nya vänner, super sig full några gånger, blir ordentligt förälskad och sedermera ordentligt dumpad. Serietecknandet går på halvfart; men han samlar på sig massor av material till framtida serier.

– Under tiden i Sundsvall producerade jag ungefär en serie per år. Och sedan när jag flyttade till Stockholm slutade jag rita överhuvudtaget – ett tag kunde jag knappt kalla mig själv för serietecknare. Jag var för upptagen med att springa på fester och innekrogar för att överhuvudtaget hinna skriva serier.

Återigen samlar han på sig material.

1998 kommer Mats första seriealbum. ”Unga Norrlänningar” hyllas av kritikerna och Dagens Nyheter kallar Mats för ”Kramfors taffligt tecknade svar på Woody Allen”.

Alla är dock inte lika imponerade. Det finnas en baksida till de utlämnande serierna.

– En jul i Kramfors träffade jag på en tjej som var med i ”Unga Norrlänningar”. Hon var inte helt överförtjust på det sätt jag framställt henne i boken, så hon spottade mig i ansiktet och skrek både det ena och det andra till mig. Och jag kunde förstå henne. Hon var bara en ung tjej – det enda misstag hon gjorde var att hon tyckte om mig. Och sedan använde jag det i en av mina serier.

I ”Hey Princess” tar Mats steget fullt ut. Flickvänner, vänner och ovänner avlöser varandra som på ett löpande band. Årstiderna kommer och går, studier byts ut till jobb och fritiden förvandlas till en desperat jakt på bekräftelse.

I högtalarna ljuder Pulps ”Common People”, det ytliga nattlivet fungerar som berättelsens nattsvarta kuliss. ”Mediesverige” tar sina första stapplande steg medan nöjesjournalisterna står och skålar med popstjärnorna på Hannas Krog i Stockholm. Musiktidningen Pop är en bibel för de unga och Andres Lokko är flera år ifrån sin första krönika i Expressen. Alla är övertygade om att popmusik är någonting oerhört viktigt. Med rätt t-shirt tar du hem den vackraste flickan på klubben och påminner du det minsta om Blurs Damon Albarn så finns det inte ett mörkt moln på himlen.

Kanske låter det märkligt. Men för många 70-talister var livet i Stockholm under den här tiden en ständig jakt på något mer, eller som Mats funderar i ”Hey Princess”:

”Jag måste köpa alla Blur- och Sudeskivor… Och få hångla mer…och köpa mer Paul Smithkläder – och jag måste få Galago-jobbet, och få mer cred och få jobb på Nöjesguiden och lära känna popstjärnor och Andres Lokko och skaffa lägenhet i stan och en flickvän!”.
Mats själsliga rening finner han hemma i Kramfors.

– Någonstans skämdes jag över mitt liv. Att bara gå på hippa klubbar, uteslutande köpa märkeskläder och samtidigt bo i en soptipp. Jag hade dåligt samvete och jag trivdes verkligen inte med mig själv. Men jag kunde inte låta bli. Därför var det skönt att komma bort från allt. Sätta sig på bussen mot Kramfors och få perspektiv på saker och ting.

”Hey Princess” slutar med att Mats efter många om och men träffar den stora kärleken. Och i den sista serierutan vandrar han ut i framtiden med ett enormt leende på läpparna.

Bli den första att tycka till!
NyhetArbetstagarna vid migrationsdomstolarna måste få en acceptabel arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning. Skjut till mera pengar, kräver ST och Saco-S i en gemensam skrivelse till socialförsäkringsutskottet.
KronofogdenNyhetKronofogden har fått ett extra anslag på 65 miljoner kronor för att öka indrivningen riktad mot kriminellas lyxvaror, uppger SVT. Avsikten är bland annat att fler brottsoffer ska få ut sina skadestånd.
ArbetsförmedlingenNyhetNär arbetslösa tvingas åka till grannkommunen för att söka jobb kan det ses som en arbetsmarknadspolitisk insats, tycker Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg i en intervju med Arbetet.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

ArbetsmarknadNyhetDet är stora skillnader mellan nyanländas etablering i Arbetsförmedlingens regi, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en studie. Nyanlända män klarar sig dubbelt så bra som nyanlända kvinnor.
SWEDAVIANyhetEn man utan svenskt arbetstillstånd och en efterlyst man har jobbat på Arlanda flygplats, trots att de båda har säkerhetsprövats, enligt Aftonbladet. ”Jag har inte fått någon mer information än att ingen av dem är anställd av Swedavia”, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl till Publikt.
POLISENNyhetCivilanställda som går den särskilda polisutbildningen ska ha aspiranttjänstgöring i ett halvår, föreslår regeringen i en promemoria. Remissinstanserna är överlag positiva till förslaget, men akademikerförbunden vill se en mer flexibel utbildningsmodell, visar Publikts genomgång av remissvaren.
StatsförvaltningNyhetDet finns stora brister i ledning och styrning av verksamheten vid Nationalmuseum, konstaterar Statskontoret efter en analys. Myndigheten behöver en omstart för att kunna genomföra sitt uppdrag på ett effektivt sätt.
SpårtrafikenNyhetTrafikverket får regeringens uppdrag att upprätta en långsiktig plan för att underhålla järnvägen. Bakom beslutet ligger att brister i underhåll påverkar tillförlitligheten i järnvägstrafiken.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.