Styrmodeller motverkar varandra

STATSFÖRVALTNING2019-06-18

Regeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.

Regeringens styrning av statsförvaltningen har präglats av två delvis motstående tendenser, skriver Statskontoret i en rapport. Regeringen vill å ena sidan minska detaljstyrningen av myndigheterna. Samtidigt vill den å andra sidan styra mer sammanhållet utifrån statens samlade intressen. I rapporten lägger myndigheten fram ett antal förslag för att stärka styrningen.

Statskontorets rapport är tänkt som ett diskussionsunderlag om hur förvaltningspolitiken kan utvecklas och vad Statskontoret kan göra de närmaste åren. Statskontoret redogör för ett antal tendenser som har präglat den offentliga förvaltningens utveckling under de senaste tio åren. Enligt rapporten har förvaltningens struktur förändrats, vilket leder till olika utmaningar.

Med utgångspunkt i de tendenser och utmaningar som Statkontoret identifierar i sin analys beskrivs i rapporten ett antal strategiska utvecklingsbehov. Några av de områden som tas upp är:

• Regeringens myndighetsstyrning.

• Styr-, kompetens- och organisationsutmaningar som följer av den tekniska utvecklingen.

• Regeringens behov av underlag för reformer och omprövning.

• Den statliga styrningen av kommuner och regioner.

I rapporten föreslår Statskontoret att regeringen formulerar ett samlat utvecklingsprogram för styrningen av den offentliga förvaltningen. Utgångspunkten är regeringens vilja att introducera en ny styrning av den offentliga sektorn.

Förslaget ger möjlighet att stärka och konkretisera det utvecklingsarbete som redan har påbörjats inom ramen för den så kallade tillitsreformen, skriver myndigheten i rapporten:

”Målsättningen med ett samlat utvecklingsprogram skulle vara att skapa förutsättningar för en mer flexibel och ändamålsenlig styrning som utgår från utvärderingar, analyser och beprövad erfarenhet. För att åstadkomma detta bör utvecklingsprogrammet stärka regeringens förmåga att styra förvaltningen mer sammanhållet. Inom ramen för utvecklingsprogrammet bör regeringen också överväga att reformera resultatstyrningen och förbättra förutsättningarna för att använda sig av andra sätt att styra sin förvaltning”, skriver Statskontoret i sin sammanfattning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA