Svensk demokrati hållbarast i EU

DEMOKRATI2018-10-10

Sverige har EUs mest hållbara demokrati, medan Polen och Ungern rasar på rankningen, enligt den tyska stiftelsen Bertelsmann. Det demokratiska läget har försämrats i mer än hälften av EUs länder.

Bertelsmannsstiftelsens har granskat ett hundratal olika indikatorer för att mäta demokrati och styresskick i EU- och OECD-länderna. Rankningen för 2018 visar en tydligt negativ trend i en rad EU-länder, konstaterar Europaportalen.

”Modellen med liberal demokrati sätts under allt större tryck i OECD och EU. I vissa länder är centrala demokratiska och konstitutionella standarder – exempelvis pressfrihet – redan allvarligt skadade”, kommenterade stiftelsens Daniel Schraad-Tischler när rapporten presenterades.

I mer än vartannat EU-land visar index på en försämring på demokratiområdet. Förklaringen är främst en växande partipolitisk polarisering och tilltagande populistiska krafterna i världen, förklarar rapportens författare.

Sammanställningen är indelad i tre huvudkategorier – demokrati, gott styre och politiskt utfall. I samtliga kategorier ligger Sverige i topp, trots ett litet tapp jämfört med den senaste undersökningen från 2014, konstaterar Europaportalen.

”Det svenska systemet är kapabelt att anpassa och återuppfinna sig”, skriver rapportförfattarna som även berömmer regeringen för dess hantering av den ekonomiska krisen.

Den demokratiska utvecklingen i Polen och Ungern tappar när det gäller demokratins utveckling, enligt rankningen. Ungern ligger klart sämst till i EU i kategorin demokrati. Även i de två andra kategorierna rasar Ungern, som enligt rapportförfattarnas bedömning kan vara på väg mot ett förfeodalt samhälle med korruption och nepotism.

Polen har fallit från plats 5 på Bertelsmanns demokratiskala år 2014 till plats 27 i år. Bara Ungern och Rumänien får ett sämre betyg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA