Annons:

Ta strid för rätten till heltidsarbete

Statliga arbetsgivare vill möta kraven på snabb service på obekväma tider. Men det får inte gå ut över medarbetarnas arbetsvillkor.

Trygga heltidstjänster försvinner. De ersätts av deltidstjänster – inte sällan med arbetstiden förlagd till kvällar, nätter och helger. Ibland sker det i omorganisationer där de anställda tvingas söka de nya arbetena för att över huvud taget kunna jobba kvar.

Det är en utveckling som pågår i flera statliga företag, kan Publikt berätta i detta nummer. Det väcker frågan om staten är en ägare och arbetsgivare som föregår med gott exempel genom att värna en god arbetsmiljö för medarbetarna.

Att lyckas med det är naturligtvis en utmaning. I många verksamheter håller kraven på att förändras. Medborgare och kunder vill ha stor tillgänglighet, med snabb service under hela eller stora delar av dygnet. Toleransen för väntetider minskar.

Det finns mycket positivt i att allmänheten ställer höga krav och på detta sätt driver på utvecklingen av offentliga tjänster. Men anpassningen till dessa krav måste ske på ett sätt som inte försämrar villkoren för de anställda som ska leverera den goda servicen. Annars bidrar staten till en utveckling mot en allt tuffare arbetsmarknad. Risken är också att man förlorar kompetenta medarbetare som inte accepterar sådana villkor.

Ett exempel av många på hur det kan gå till när bra jobb blir sämre är den omorganisation inom Postnord som Publikt rapporterar om. När en ny terminal byggs i Veddesta norr om Stockholm får de anställda på Segeltorpsterminalen söka tjänster i den nya organisationen.

Majoriteten är deltidstjänster. Många innebär nattarbete. Det skapar problem för medarbetarna. För den som har en heltidslön är det ett stort avbräck att förlora en del av sin inkomst. Och för den som organiserat livet kring en dagtidstjänst kan det vara svårt att hitta lösningar som gör det möjligt att jobba natt.

Allt fler riskerar att hamna i samma situation. Om staten som arbetsgivare kan agera på detta sätt på bolagssidan, är sanno­likheten stor att frågan också kommer att bli aktuell på flera myndigheter.

För facket gäller det att försvara de anställdas rätt till ett gott arbetsliv. Arbetsgivarna vill ha mest personal på plats när trycket är som störst. Den enkla lösningen på det problemet kan synas vara att inrätta tjänster som bara omfattar just dessa timmar. Det finns dock andra vägar – och i dessa situationer kan fackets roll vara att driva på för att hitta och använda dem. Tyvärr kan även konstruktiva förslag ibland förkastas till förmån för största möjliga kortsiktiga vinst.

Därför måste ST och andra fackförbund ta strid för rätt till heltid i centrala och lokala förhandlingar. Det gjordes i förra årets förhandlingar med Almega inom bransch kommunikation, där Postnord ingår. Samma krav fördes nyligen fram i förhandlingarna på spårtrafikområdet, det av STs avtal som är först ut i årets avtalsrörelse.

Hotet om försämrade arbetsvillkor är en påminnelse om att de segrar som fackföreningsrörelsen uppnått är bräckliga. Arbetsgivarna är alltid intresserade av att pressa sina kostnader – även om det sker på de anställdas bekostnad. Bara starka fack kan stå emot en sådan utveckling.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.