Annons:
Föreställningen Europa Europa kommer att spelas på utomhusscener fram till valet. Bakre raden från vänster: Olof Dreijer och Karin Dreijer. Främre raden: Ellen Nyman, Bahareh Razekh Ahmadi, Kudzai Chimbaira och Rani Nair. Foto: Saga Berlin
Teater
Kultur
AVIda Måwe0 kommentarerTyck till!

Teatrar vänder sig mot rasism

Runt om i landet hörs anti­rasistiska och antinationalis­tiska budskap från teaterscenen. Bandet The Knife och konstgruppen Ful sätter upp en kabaré om migranter, Dramaten har gjort en storsatsning och Giron sámi teáther i Kiruna skildrar hur det är att vara annorlunda.

Under Almedalsveckan i Visby hade kabarén Europa Europa premiär. Konstgruppen Ful och bandet The Knife står bakom föreställningen, som presenteras som antinationalistisk och är en hyllning till alla människor som tar sig över Europas gränser. Kabarén är en av många uppsättningar på temat rasism och nationalism.

– Vi kände att det var nödvändigt att göra en antirasistisk föreställning inför valet, säger Nasim Aghili, som är regissör och manusförfattare till Europa Europa.

Hon menar att migrationspolitiken är det område där rasismen tar sig sina grövsta uttryck. Vid gränserna är människors hudfärg och etnicitet avgörande.

Föreställningen bygger på ett års research.

– Vi har rest runt i Europa och besökt allt från förvar i Grekland till EUs gränskontrollmyndighet Frontex huvud­kontor i Polen. Syftet har varit att undersöka hur den europeiska migra­tionspolitiken bestäms och tillämpas. Vi ville gå bakom det byråkratiska språket, där migranterna bara är siffror, och hitta ett värdigt sätt att spegla migranter.

Europa Europakommer att spelas gratis på utescener runt om i landet fram till valet. Med på scenen är bandet The Knife, som har gjort musiken.

– Jag tror att konsten kan göra skillnad på många sätt. Inte minst för att vi kan använda oss av ett språk som inte är begränsat av politikens och journalistikens maktspel, säger Nasim Aghili.

Sveriges nationalscen Dramaten har under de två senaste åren fokuserat på ämnet nationalism. De har arrange­rat en temakväll, en serie gästspel och samtal. I höst ges Jag vill leva jag vill dö i Sverige. Landets länsteatrar har bjudits in att delta.

– Tanken är att samla in olika röster från skilda delar av landet. Läns­teatrarna får själva välja vad de tycker är intressant att lyfta på temat. Varje teater bidrar med en skådespelare och tio minuters text, säger Helena Seth, konstnärlig ledare för satsningen som går under namnet Dramaten&.

Föreställningen kommer att live­streamas så att den når längre än till Stockholms­publiken.

– På så sätt kan åskådaren sitta var som helst i landet och titta på sin dator, säger Helena Seth.

Teatrarna som medverkar är bland andra Länsteatern på Gotland, Västmanlands Teater och Teater Halland.

Giron sámi teáhter i Kiruna tar ett annat grepp på ämnet och gör en före­ställning om att bryta mot normen.

Teaterns chef Lena Engqvist Fors­lund tror att många teatrar sätter upp pjäser med liknande teman på grund av Sverigedemokraternas framgångar.

– Man kan inte tiga ihjäl problemet med en rasistisk våg. Många är angelägna att använda de verktyg som kons­ten har för att spegla det som händer i samhället.

Pjäsen Annorlunda, som teatern sätter upp, utgår från historien om Christina Catharina Larsdotter, också kallad Stor-Stina. Hon var 2,10 meter lång och visades upp som en jätte runt om i Europa på 1800-talet.

Historien berättas ur Stor-Stinas mammas perspektiv, säger Lena Engqvist Forslund.

– I pjäsen berättar vi även om fyra andra personer, bland annat en samisk tjej som är renskötare, homosexuell och gillar att boxas.

skåde­spelarna ställer frågor som publiken kan reflektera över. Hur olik får man vara? Är någon värd mer respekt än någon annan? Var går gränsen för vad som är annorlunda?

Lena Engqvist Forslund tror att det är viktigt att sätta ljuset på frågorna.

– Därför har vi en interaktiv föreställning där man får reflektera. En stor del handlar om att medvetandegöra. 

Bli den första att tycka till!
STNyhetST samlar sina försäkringar när man nu byter försäkringsbolag. Lägre premier och högre ersättningsnivåer är de främsta anledningarna till bytet, enligt STs ekonomichef Minna Engberg.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetGeneraldirektören för Myndigheten för arbetsmiljökunskap utlovar skyndsamma insatser för arbetsmiljön på myndigheten, sedan skyddsombudet gjort en anmälan med allvarlig kritik om stress, otydligt uppdrag och brister i ledarskapet.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer fick generaldirektör Lena Erixon på Trafikverket återigen den högsta lönen. Men vad tjänar din myndighetschef? Publikt har hela listan.
Fördjupning: TjänstemannaansvarFördjupningPolitikerna i riksdagen vill att det ska bli lättare att straffa myndighetsanställda som begår fel i tjänsten. Men facken kämpar emot, och forskare är inte övertygade.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens interna personaltidning På Jobbet läggs ned i september. I ett meddelande på myndighetens intranät beskrivs att Arbetsförmedlingen vill växla från print till digital kommunikation.
A-kassanNyhetErsättningen från a-kassan bör trappas ned kraftigare och snabbare. Det framgår av ett tilläggsdirektiv som regeringen beslutat om till utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler.
POLISENNyhetPå vissa orter är det månadslång kö för att göra nytt pass. För personalen på en del expeditioner är arbetssituationen ansträngd med stress och små möjligheter till raster, enligt passhandläggare som Publikt har talat med.
ArbetsrättNyhetI går beslutade riksdagen att förändra reglerna om strejkrätt från 1 augusti i år. Lagändringen innebär att fredsplikten utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal.
ArbetsrättNyhetAnställningsskyddet förlängs från 67 till 69 års ålder, beslutade riksdagen i går. De nya reglerna införs stegvis.
StatsförvaltningNyhetFörsäkringskassan och Kriminalvården är de myndigheter som välkomnat flest nya tillsvidareanställda medarbetare hittills under 2019, drygt 1 000 anställda vardera. Enligt Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan, handlar det främst om att täcka upp för dem som slutat.
LÖNERNyhetUnder 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Statliga bolagNyhetFör första gången någonsin är mer än varannan styrelseordförande i de statliga bolagen en kvinna. Värdet av de statligt ägda bolagen ökade under förra året med 60 miljarder kronor, enligt regeringens årliga redogörelse.
SpårtrafikNyhetFrån och med nästa sommar tar SJ över trafiken på ett antal sträckor i Norge från det norska spårtrafikbolaget Vy.
EnergimyndighetenNyhetEnergimyndigheten riggade en utlysning av stöd till energiomställning, där mottagaren av stödet var bestämd på förhand, skriver Dagens Nyheter. Enligt tidningen var processen med ansökningar bara en konstruktion för att kringgå regler. Nu har myndigheten tillsatt en intern utredning.
StatsförvaltningNyhetRegeringens styrning av statsförvaltningen präglas av motstående tendenser. Samtidigt som regeringen vill minska detaljstyrningen vill den ha mer sammanhållen styrning, konstaterar Statskontoret i en rapport.
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket och Socialstyrelsen.
HögskolanNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Enligt skrivelsen skapar systemet stora arbetsmiljöproblem och risker för doktorandernas rättssäkerhet.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.