Annons:
Föreställningen Europa Europa kommer att spelas på utomhusscener fram till valet. Bakre raden från vänster: Olof Dreijer och Karin Dreijer. Främre raden: Ellen Nyman, Bahareh Razekh Ahmadi, Kudzai Chimbaira och Rani Nair. Foto: Saga Berlin
Teater
Kultur
AVIda Måwe0 kommentarerTyck till!

Teatrar vänder sig mot rasism

Runt om i landet hörs anti­rasistiska och antinationalis­tiska budskap från teaterscenen. Bandet The Knife och konstgruppen Ful sätter upp en kabaré om migranter, Dramaten har gjort en storsatsning och Giron sámi teáther i Kiruna skildrar hur det är att vara annorlunda.

Under Almedalsveckan i Visby hade kabarén Europa Europa premiär. Konstgruppen Ful och bandet The Knife står bakom föreställningen, som presenteras som antinationalistisk och är en hyllning till alla människor som tar sig över Europas gränser. Kabarén är en av många uppsättningar på temat rasism och nationalism.

– Vi kände att det var nödvändigt att göra en antirasistisk föreställning inför valet, säger Nasim Aghili, som är regissör och manusförfattare till Europa Europa.

Hon menar att migrationspolitiken är det område där rasismen tar sig sina grövsta uttryck. Vid gränserna är människors hudfärg och etnicitet avgörande.

Föreställningen bygger på ett års research.

– Vi har rest runt i Europa och besökt allt från förvar i Grekland till EUs gränskontrollmyndighet Frontex huvud­kontor i Polen. Syftet har varit att undersöka hur den europeiska migra­tionspolitiken bestäms och tillämpas. Vi ville gå bakom det byråkratiska språket, där migranterna bara är siffror, och hitta ett värdigt sätt att spegla migranter.

Europa Europakommer att spelas gratis på utescener runt om i landet fram till valet. Med på scenen är bandet The Knife, som har gjort musiken.

– Jag tror att konsten kan göra skillnad på många sätt. Inte minst för att vi kan använda oss av ett språk som inte är begränsat av politikens och journalistikens maktspel, säger Nasim Aghili.

Sveriges nationalscen Dramaten har under de två senaste åren fokuserat på ämnet nationalism. De har arrange­rat en temakväll, en serie gästspel och samtal. I höst ges Jag vill leva jag vill dö i Sverige. Landets länsteatrar har bjudits in att delta.

– Tanken är att samla in olika röster från skilda delar av landet. Läns­teatrarna får själva välja vad de tycker är intressant att lyfta på temat. Varje teater bidrar med en skådespelare och tio minuters text, säger Helena Seth, konstnärlig ledare för satsningen som går under namnet Dramaten&.

Föreställningen kommer att live­streamas så att den når längre än till Stockholms­publiken.

– På så sätt kan åskådaren sitta var som helst i landet och titta på sin dator, säger Helena Seth.

Teatrarna som medverkar är bland andra Länsteatern på Gotland, Västmanlands Teater och Teater Halland.

Giron sámi teáhter i Kiruna tar ett annat grepp på ämnet och gör en före­ställning om att bryta mot normen.

Teaterns chef Lena Engqvist Fors­lund tror att många teatrar sätter upp pjäser med liknande teman på grund av Sverigedemokraternas framgångar.

– Man kan inte tiga ihjäl problemet med en rasistisk våg. Många är angelägna att använda de verktyg som kons­ten har för att spegla det som händer i samhället.

Pjäsen Annorlunda, som teatern sätter upp, utgår från historien om Christina Catharina Larsdotter, också kallad Stor-Stina. Hon var 2,10 meter lång och visades upp som en jätte runt om i Europa på 1800-talet.

Historien berättas ur Stor-Stinas mammas perspektiv, säger Lena Engqvist Forslund.

– I pjäsen berättar vi även om fyra andra personer, bland annat en samisk tjej som är renskötare, homosexuell och gillar att boxas.

skåde­spelarna ställer frågor som publiken kan reflektera över. Hur olik får man vara? Är någon värd mer respekt än någon annan? Var går gränsen för vad som är annorlunda?

Lena Engqvist Forslund tror att det är viktigt att sätta ljuset på frågorna.

– Därför har vi en interaktiv föreställning där man får reflektera. En stor del handlar om att medvetandegöra. 

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.