I väg klockan sex på morgonen och hemma vid sju–åtta på kvällen. Lilja Johannsdottir Ronnling på CSN i Umeå åker ofta på tjänsteresor – utan att få ersättning för den extra tiden.
Bild: Jan Lindmark
I väg klockan sex på morgonen och hemma vid sju–åtta på kvällen. Lilja Johannsdottir Ronnling på CSN i Umeå åker ofta på tjänsteresor – utan att få ersättning för den extra tiden.

Tjänsteresor på olika villkor

TJÄNSTERESOR2013-05-07

Allt fler myndigheter ersätter medarbetare för restid under jobbresor utanför ordinarie arbetstid. Men det finns inget centralt avtal, och de lokala avtalen spretar: från en mindre penningsumma till full kompensation i tid.

Videomöten och tajta budgetar till trots tycks statligt anställda resa ungefär lika mycket i dag som i början av 2000-talet.

En enkät som Publikt.gjort bland ett tjugotal myndigheter visar att resekostnaderna per anställd och år minskade med endast en procent mellan åren 2001 och 2011, inflationen oräknad. Det innebär att frågan om ersättning för den fritid som anställda tillbringar på tjänsteresor i bil, på tåg och flyg är fortsatt viktig för facket.

– Vi anser att restid är arbetstid, och det har vi drivit i flera avtalsrörelser, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar. Men det är blankt nej från arbetsgivarna. De anser att det kostar för mycket.

Om facket ska ta upp restidsfrågan även i årets avtalsförhandlingar är ännu inte bestämt, men den har nämnts som ett problem vid möten ST hållit för medlemmar och förtroendevalda, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Men medan Arbetsgivarverket spjär­nat emot har många statliga myndig­heter och bolag skrivit egna avtal om restiden. I Publikts enkät svarar 15 av 21 myndigheter att de har lokala avtal.

Det har dock inte Centrala studiestödsnämnden, CSN.

– Det är inte bra! Ingen borde behöva resa gratis på sin fritid, det är egentligen en självklarhet, säger ST-medlemmen Lilja Johannsdottir Ronnling, som arbetar på CSN i Umeå.

Hon åker på tjänsteresor i olika projekt och utbildningar, och hon ger sig då ofta av klockan sex på morgonen och kommer hem vid sju–åtta på kvällen.

Hon påpekar att lönerna på CSN inte heller hör till de högsta i staten.

– Så en restidsersättning vore ett plus även av den anledningen. Bland medarbetarna finns en viss irritation kring restiderna, och om CSN ska vara en attraktiv arbetsgivare behövs en ersättning i tid eller pengar.

STs avdelningsordförande på CSN, Anneli Gårdbäck, säger att ett restidsavtal är ett av de största önskemålen från medlemmarna.

– Men den tidigare ledningen har hittills velat vänta in ett centralt avtal om restidsersättning.

I väntan på det har medarbetarna på CSN fått ett avtal om bättre traktamenten – 200 till 600 kronor om man reser tidigt och kommer hem sent.

– Men det är ju egentligen ersättning för kostnader man har på en resa.

Av de femton myndigheter som svarat Publikt att de har lokala avtal, ger sju endast ersättning i pengar, tre ger antingen tid eller pengar beroende på omständigheterna och fem ersätter restiden med ledig tid.

Restid som ersätts med tid är normalt sett betydligt dyrare för arbetsgivaren. ST-ombudsmannen Ellen Simons­son har undersökt villkor om restid i centrala avtal på andra områden än staten, och där handlar det alltid om ersättning i pengar.

– För ST är det viktigt att restid kompenseras med både tid och pengar, säger hon.

I de lokala AVTAL som Publikt grans­kat får medarbetare på fyra myndigheter en timmes ledighet för varje restimme utanför ordinarie arbetstid. Det gäller Moderna museet, Kommerskollegium, Valmyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt.

Alla utom Moderna museet har dock olika begränsningar av antalet timmar per resa. Den som reser i tjänsten hos Tillväxtverket får en halvtimmes ledig tid per restimme.

När restid ersätts med pengar skiljer sig nivåerna från arbetsplats till arbets­plats. De flesta har en summa per resa. Den kan vara olika stor beroende på hur länge man är borta och vid vilka klockslag man avreser och kommer tillbaka.

Några har ersättning per timme. Kammarkollegiet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, betalar 95 kronor per timme utan­för kontorstid, och en hög­re ersättning för extra obekväm tid. Det kan jäm­föras med Post- och telestyrelsen, som i de flesta fall betalar mindre än hälften av det.

Riksantikvarieämbetet hör till dem som har ersättning i pengar, men nivån är usel, säger STs avdelningsordförande Robert Lang. Facken väntar på ett förslag till nytt avtal.

– Avtalet är väldigt gammalt, och det har funnits en stigande irritation under många år. Och sedan delar av myndigheten flyttade till Gotland har resandet ökat. Jag bor där själv, och när jag kommer hem vid halv två på natten får jag bara 250 kr i förrättningstillägg.

En som däremot är nöjd är Åsa Hole, STs avdelningsordförande på Kammar­kollegiet. Där fick man igenom ett restidsavtal för ett par år sedan.

– Det gick väldigt bra, säger Åsa Hole. Vi gjorde tillsammans med Saco ett omfattande förarbete där vi tittade på andra avtal, och vi lade fram ett genom­arbetat förslag som arbetsgivaren köpte mycket av.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar tycker att lokala avtal ska kunna anpassas till arbetsplatsen, men att det blir problematiskt om villkoren är alltför olika.

– Oavsett vad som händer i den centrala avtalsrörelsen måste vi jobba vidare med frågan. Vi kanske måste vara ännu tydligare med att sätta en ambitionsribba.

Ett särskilt problem med långa tjänsteresor är att de inte ingår i arbets­tidslagens definition av arbetstid, påpekar Ellen Simonsson.

– Så om man inte har något annat reglerat i avtal kan du i värsta fall resa en hel natt och ändå vara tvungen att inställa dig på jobbet nästa morgon. Av de myndigheter vars avtal Publikt granskat är det bara Tillväxtverket som uttryckligen ger medarbetarna rätt till viss vilotid efter en längre resa.

På CSN, som varken har restids­avtal eller rätt till vila, måste man vara på plats klockan åtta även om man rest till framåt tolv kvällen innan, berättar STs avdelningsordförande Anneli Gårdbäck.

– Det känns väldigt orättvist. Man åker ju inte för att man själv har valt det, utan det är på arbetsgivarens uppdrag.

Exempel på villkor för tjänsteresor

ERSÄTTNING I PENGAR

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

  • Restidstillägg utanför normtiden 8.00–16.25 med 95 kr/timme.
  • 130 kr/timme fredag 19.00–måndag 7.00.
  • Restidstillägg för flerdygnsförrättningar och utlandsresor till/från förrättningsort.

 

ERSÄTTNING I TID ELLER PENGAR

Post- och telestyrelsen, PTS

  • 73,80 kr/timme kväll/natt före ledig dag och för restid utöver 10 timmar i veckan. Övrig tid 44,70 kr/timme.
  • Vid gods- och person­transporter samt på tillsyns­enheterna räknas restiden som arbetstid.

 

ERSÄTTNING I TID

Moderna museet

  • Restid utanför normal­arbetstid 8.30–17.00 ersätts med ledig tid timme för timme.

 

SAKNAR AVTAL

CSN, Regeringskansliet, Karolinska institutet och Högskolan Dalarna.

 

Mer detaljerad information om avtalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA