Annons:
Konst
Kultur
AVCarl von Schéele0 kommentarerTyck till!

Tove Janssons okända bildskatt

Mumintrollen, Snusmumriken och ilskna Lilla My gjorde Tove Jansson berömd över hela världen. Men hon kunde inte släppa sin dröm om att också slå igenom som bildkonstnär.
Tove Jansson.
Självporträttet "Den fula bilden" från 1975.

I Finland uppmärksammas hundraårsminnet av Tove Janssons födelse under hela året. I samband med jubileet gör dokumentärfilmaren Charlotte Airas sin tredje film om Mumintrollens skapare. Den visar en ganska okänd sida av Tove Jansson.

– Jag vill visa målaren Tove, som motvikt till Muminmamman. Mycket lite har producerats om hennes måleri, men tack vare jubileet fanns ett unikt tillfälle att få tillgång till hennes verk, som är spridda runt om i Finland, säger Charlotte Airas.

Tove Jansson beskriver sina konstnärliga ambitioner i brev till sin nära vän Eva Konikoff.

– Men så publiceras Muminböckerna och Toves situation blir hemskt intressant. Vad händer med en människa när hon blir berömd i hela världen, men inte för sin stora dröm, som är att slå igenom som bildkonstnär?

Tove Jansson växte upp i en konstnärsfamilj. Hennes dominante pappa Viktor »Faffan« Jansson var en hyllad skulptör. Han var klassiskt skolad, hade svårt för konstens moderna riktningar och enligt Tove Janssons egen beskrivningtyckte han inte om kvinnor – utom två. Han älskade sin fru, konstnären och illustratören Signe »Ham« Hammarsten Jansson, och sin dotter Tove Jansson.

Tove Jansson hade ärvt sin fars envishet. Tidigt i sin ungdom på 1930-talet tog hon hem vänner som var vänster­sympatisörer eller judar, trots faderns tyskvänlighet. När hon blivit en del av de unga konstnärskretsarna levde hon i flera förhållanden med män utan att vara gift, vilket stred mot tidens konvention. Några år senare inledde hon ett förhållande med Tuulikki Pietilä. Hon blev Tove Janssons livskamrat i 50 år.

Som ung utbildade sigTove Jansson till professionell konstnär. Hon studerade på flera konstskolor i Helsing­fors och Stockholm, uppmärksammades och ansågs som mycket lovande. Vid sidan av måleriet tillhörde hon på 1940-talet Nordens främsta satirtecknare och visade enastående mod när hon drev med både Hitler och Stalin under andra världskriget.

I dag känner den finländska allmänheten henne som sagoförfattare, medan måleriet sedan länge är glömt av geme­ne man.

– När man finner en skattgömma vill man visa upp den, säger Charlotte Airas.

Tove Janssons stora inspirationskälla var impressionisterna – och bland dem särskilt Cézanne– samt Henri Matisse. Hennes sätt att behandla färg och ljus har tydlig koppling till dessa förebilder.

Hon målade framstående självport­rätt under hela sin karriär. Hennes familj och vänkrets avbildades i motiven, liksom de miljöer hon levde i och de gator hon gick på. Och hon hade en förkärlek för stilleben.

Under jubileumsåret lyfts Tove Janssons måleri fram i en retrospektiv utställning på nationalmuseet Ateneum i Helsingfors.

– Hon har gjort en handfull mästerliga arbeten och mycket som är halvbra. Utställningen på Ateneum visar detta och jag tror att avsikten är att ge en ärlig bild av hur en konstnär arbetar, säger Charlotte Airas.

Kurator för utställningen är Tuula Karjalainen, som nyligen gav ut en biografi om Tove Jansson. Där visar hon hur Muminskaparen under hela livet värderade konsten högst.

– Många av de första verken som är från studietiden och 1940-talet är jätte­fina. Men sedan kom kriget. Hon var tvungen att göra mycket annat för att överleva, vykort och sådant. Hon blev deprimerad och kriget klippte av något viktigt i henne.

– På vissa områden, till exempel när hon gjorde självporträtt, är hela serien lysande.

Under krigsåren skrev Tove Jansson Muminhistorier för att trösta sig själv. Några år senare gavs den första boken ut och snart var Mumin en succé över världen.

När hon kom upp i medelåldern och var den firade sagoförfattaren hamnade hennes konst i skuggan av Mumin­dalen, men långt upp i sextioårsåldern strävade hon fortfarande efter erkännande som konstnär.

Bland hennes sista målningar finns ett uppmärksammat självporträtt, som skapades under en resa till Paris.

– Det blir hennes svanesång som målare. I Paris skapar hon 1975 det självporträtt som hon kallar den fula bilden, men som är det bästa som hon har gjort! säger Tuula Karjalainen.

– Tyvärr hade hennes värld förändrats. Hon hade fullt upp med Mumin­trollen, Muminfilmer och utställningar. Sedan länge hade hon skrivit vuxen­böcker och måste överväga vad hon skulle ägna sig åt. Då fanns det inte längre tid för bildkonst.

– Där slutade måleriet, konstaterar Tuula Karjalainen.

Tove Jansson
  • Dokumentärfilmen om Tove Janssons liv och måleri visas i SVT 8 augusti.
  • Tuula Karjalainens biografi Tove Jansson: Arbeta och älska gavs ut i december 2013 (Norstedts).
  • Utställningen om Tove Janssons måleri på Ateneum i Helsingfors pågår till 7 sep­tember, sedan turnerar den i Japan.
  • Allt om jubileumsåret finns att läsa på tove100.se, där även höstens arrangemang i Sverige redovisas.
Bli den första att tycka till!
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.