Underskott för statens bolag 2015  

STATENS BOLAG2016-06-22

Värdet av statens bolag fortsätter att minska och rörelseresultatet under 2015 blev en samlad förlust på 1,8 miljarder kronor efter skatt. Ändå kunde staten ta ut 26 miljarder kronor i utdelning.

Regeringens verksamhetsberättelse för de 50 bolag som staten förvaltar visar på ett samlat underskott efter skatt under 2015 med 1,8 miljarder kronor. Omsättningen var under året sammanlagt 346 miljarder kronor och bolagen har tillsammans 158 000 anställda. Det samlade värdet uppskattas 2015 till 430 miljarder kronor, att jämföra med 450 miljarder 2014 och 570 miljarder år 2012.

Den största förlusten kommer från Vattenfall, som redovisar ett minus på nästan 23 miljarder kronor. Också LKAB gick back under året, med över 7 miljarder kronor. I båda bolagen är omfattande nedskrivningar av tillgångar det viktigaste skälet till det negativa resultatet.

Statens bästa vinstmaskiner var under året Telia (+14,6 miljarder kronor) Akademiska hus (+6,3), Svenska spel (+4,8), Sveaskog (+2,8) och Sas (+ 2,2).

”Som ägaransvarig minister har jag varit tydlig med att hållbart företagande är en affärsstrategisk fråga och att den kommer fortsätta att vara central i denna regerings ägarstyrning”, skriver näringsminister Mikael Damberg, S, i sitt förord till verksamhetsberättelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA