Utvärderingsmyndigheter utvärderas

FÖRVALTNING2013-06-14

Regeringen uppdrar åt Statskontoret att analysera hur de särskilda statliga utvärderingsmyndigheter som inrättats sedan 2006 bedriver sin verksamhet. Analysen ska visa på styrkor och svagheter.

De senaste åren har ett antal fristående utvärderingsmyndigheter inrättats inom flera områden. Därför uppdrar regeringen till Statskontoret att kartlägga och analysera hur de bedriver sin verksamhet. Uppdraget är ett led i regeringens arbete att fortlöpande följa och analysera den förvaltningspolitiska utvecklingen, enligt ett pressmeddelande:

”Sedan 2006 har sju nya utvärderingsmyndigheter bildats, och med denna utveckling är det viktigt att regeringen har ett bra underlag, som kan visa på både styrkor och svagheter i detta sätt att organisera den fristående utvärderingen”, säger civilminister Stefan Attefall, C.

I uppdraget ingår att kartlägga och analysera hur fristående sektorsspecifika utvärderingsmyndigheter bedriver sin verksamhet, samt att analysera och bedöma om och när fristående sektorsspecifika utvärderingsmyndigheter är ett ändamålsenligt sätt att bedriva statlig utvärdering.

Statskontoret ska också analysera hur utvärderingsmyndigheternas arbete påverkar de myndigheter vars verksamhet utvärderas. I uppdraget ingår också att bedöma vilka för- och nackdelar som finns med särskilda utvärderingsmyndigheter, jämfört med andra sätt att organisera statlig utvärdering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA