Annons:
Renhornen finns att beskåda vid E6 i Maglarp i Trelleborgs kommun.Bild:Lars Owesson
KONST
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Vägkonst sätter orter på kartan

De fungerar som landmärken, kommunal marknadsföring eller estetiska överraskningar. De väcker såväl uppskattning som ilska och kräver omvårdnad för åtskilliga slantar. Det handlar om konsten utmed våra vägar.

Det tar inte många sekunder att passera jätten Vist utanför Huskvarna, men nog piggar han och annan konst vid motorvägar, i rondeller och på rastplatser upp under sega bil­färder. Jätten Vist av konstnären Calle Örne­mark har blickat ut över Vättern och E4 sedan 1969. I sin famn har han en trave drivved. »Mest känd för fylle­kvällen då jag slängde ut Visingsö i Vättern«, presenterar träskulpturen sig på sitt eget Twitterkonto och fortsätter: »Men inte ett tack får man från kommunen.«

Det finns inget samlat register över trafiknära offentlig konst eftersom initiativen tas från olika håll. Men Helena Niordson, som är specialist inom gestaltning och arkitektur på Trafikverket, har noterat att många kommuner vill profilera sig för förbipasserande trafikanter genom konstnärlig gestaltning.

– Ofta är det en kommun som har ett önskemål om konstnärlig gestaltning, men det kan också komma från allmänheten. De kommunala vägarna bestämmer kommunerna själva över, medan vi är ansvariga för det allmänna vägnätet, säger hon.

Många av verken har en tydlig koppling till orten. Utanför Ånäset i Robertsfors kommun i Västerbotten finns till exempel världens största osthyvlar – en symbol för att besökaren nått det så kallade Ostrikets port. Själv har Helena Niordson arbe­tat med utbyggnaden av E6 från Trelle­borg till Vellinge. Under vägbygget gjordes intressanta arkeo­logiska fynd som gav upphov till en utkiksplats, men också teman för utsmyckning utmed vägen.

– Vid Maglarp finns en skulptur som föreställer renhorn, av konstnären Bernard Lassus, som ska minna om områdets långa historia som kommunikationsstråk alltsedan isen drog sig tillbaka och djuren vandrade in söder­ifrån.

Det är förstås många faktorer utöver de estetiska som ska vägas in, och nummer ett är alltid trafiksäkerheten. Bedömer en trafikingenjör att det tänkta verket är trafikfarligt blir det rött ljus, säger Helena Niordson.

– Är det något man sätter utmed en motorväg ska det till exempel vara så stort och tydligt att det går att uppfatta på håll och det får inte stjäla så mycket uppmärksamhet att föraren tappar koncentrationen.

Den som passerat norra infarten till Vaggeryd vid E4 lär inte ha missat att det promenerar tre stycken åtta meter höga och sex meter breda formationer i rostfritt stål framför tall-
skogen. Kommunalrådet Berry Lilja, S, uttryckte i samband med att verket presenterades:

– I fortsättningen ska ingen åka Vaggeryd obemärkt förbi.

Men det finns inte bara enskilda konstverk längs med Sveriges vägar, utan även sammanhållna utställningar. Mest omfattande är sannolikt »Konstvägen sju älvar«, en 35 mil lång konstrutt som sträcker sig från kusten i Holmsund i öster till Borgafjäll i Södra Lapplandsfjällen i väster.

Några av de tretton verken går att se från vägen, medan andra inbjuder till att kliva ur bilen; tanken är att besökarna ska få ta del av unika natur­upplevelser och kulturhistoriska sevärdheter längs sin färd.

För att få syn på skulptören Fredrik Wretmans verk »8 11« får du exempelvis ta dig in i en övergiven turbin i Baggböle, drygt tio kilometer väster om Umeå. Där producerades det förr elektrisk energi – i dag speglar sig en knall­orange kopia av konstnären i den svarta vattenytan.

»Ljusfenomen« av Olov Tällström är däremot omöjlig att missa. I alla fall för den som passerar Storarksjön i närheten av byn Storbäck när det är mörkt: verket består av en 300 meter vid ring av pålar med varsin strålkastare på, som tillsammans med 32 andra ljuskällor bildar en illuminerad föreställning i sjön.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.