Annons:
SÖKA JOBB
På jobbet
0 kommentarerTyck till!

Välj din referens med omsorg

Det räcker inte med ett putsat cv och en perfekt genomförd intervju för att du ska få drömjobbet. Du behöver också hjälp av omdömesgilla personer som kan gå i god för dig. ST Press har tittat närmare på referensernas viktiga roll.

Statens rekryteringsarbete blir alltmer professionellt. Ett inslag som vuxit i betydelse är de jobbsökandes referenser. Det säger STs karriärcoach Jörgen Kihlgren.

– Det har blivit vanligare för tjänster på alla nivåer. Och referenserna kan vara avgörande om det står och väger mellan några personer.

För den som ska söka jobb i staten gäller det alltså att tänka över hur referenserna kan användas på bästa sätt. De ska kunna berätta om hur du är som person, i yrkesrollen och i organisationen.

 

Vem kan ge referenser?

Åtminstone en person med arbets­ledande funktion bör finnas med på listan. Men det bör helst inte vara den nuvarande chefen, anser Jörgen Kihlgren.

– Det beror förstås på vilken relation man har med chefen, men jag skulle vara försiktig med att tala om att jag är på väg att lämna. Man kanske inte får det nya jobbet. Det är bättre att välja en tidigare chef.

Om man jobbat för samma chef i många år kan det vara problematiskt. Jörgen Kihlgren ger rådet att i så fall överväga att använda sig av andra personer på arbetsplatsen. 

Därutöver kan man tänka ganska fritt, tycker han.

– Det kan vara en kollega, kunder, uppdragsgivare eller leverantörer. Ibland kan sådana personer säga mer om dig än din chef, som kanske har väldigt många underställda. Om du har gått en längre jobbkurs kan du be kursledaren eller en kurskollega att vara referensperson.

 

Och om jag kommer direkt från högskolan?

Du kan gärna ange en lärare på högskolan om du har haft en nära kontakt, eller någon studentkollega som du gjort ett arbete ihop med, tipsar Jörgen Kihlgren.

– Och har man skrivit en uppsats åt ett företag, så kan mottagaren på företaget definitivt vara en person att hänvisa till.

 

Vad gör man som långtidsarbetslös?

– Det är en svår sits, man får ta gamla referenser om sådana finns. Och om man är aktiv i föreningslivet finns en möjlighet där. Har man gått en kurs i Arbetsförmedlingens regi kan man fråga utbildaren om hon eller han vill ställa upp.

 

Hur många referenspersoner bör man ange?

Två–tre personer kan vara lagom, tycker Jörgen Kihlgren.

– Och tala gärna om vilka frågor de kan svara på.

Om du ska söker flera jobb med olika inriktning är det bra att ha en förberedd lista med möjliga namn. Använd dem som kan bekräfta att du har de kvalifikationer som krävs för det specifika jobbet.

 

Finns det ett bästföredatum?

Upp till fem år gamla kontakter fungerar bra. Och i undantagsfall kan det ha gått tio år sedan man arbetade med referenspersonen, säger Jörgen Kihlgren.

– Men då ska man ha en hyggligt bra förklaring. Om du genomförde ditt livs största projekt för tio år sedan kan det vara relevant att ta med en person som du arbetade med då.

 

När ska referenserna lämnas?

Det bästa är att skriva »Referenser lämnas på begäran«. Efter intervjun vet du mer om vilka kvalifikationer arbets­givaren efterfrågar, och då är det lättare att välja ut lämpliga personer.

 

Hur ser en bra referensperson ut?

Det allra viktigaste är att de är goda personbedömare, menar Jörgen Kihlgren. En annan nog så väsentlig sak är att de ska gå att nå. Man kanske känner några högt uppsatta – och väldigt upptagna – människor som man gärna vill använda, men om de är omöjliga att få kontakt med är det inte mycket vits. Och glöm inte att kolla att kontaktuppgifterna stämmer.

 

Vad behöver referenspersonerna från mig?

– Ett minimum är att de är tillfrågade och att de har ditt cv. Det senare är ett bra stöd för minnet – folk glömmer! Det är också bra om du berättar hur du tänker presentera dig själv i intervjun, säger Jörgen Kihlgren.

 

Kan jag fråga referenspersonerna vad de kommer att säga om mig?

– Javisst, men man får göra det med finess. Bjud ut de två viktigaste referenspersonerna på lunch! Då kan du tala om vad du tänker säga och fråga hur de ser på dig som person och i yrkesrollen.

– Det är viktigt att ni har en gemensam bild. Du kanske säger att du har ett högt arbetstempo i ditt nuvarande jobb. Om sedan din chef säger något annat är det inte så bra. Och man kan ge sig den på att om det är något man själv undvikit att berätta vid intervjun, så kommer det upp under referenssamtalen. En kvinna berättade för mig att hon inte nämnt att hon varit mycket sjukskriven, men det tog hennes chef upp.

 

Vad gör jag om jag haft en konflikt med chefen?

– Du kan välja en annan referensperson. Och det är nog bättre att tala om hur det är, vara offensiv hellre än att sitta och vara rädd för att frågan ska komma upp. Men det viktigt att göra det på ett balanserat sätt.

 

Och om jag tror att referenspersonen kommer att ge ett blandat omdöme?

En arbetsgivare som ska anställa kan tycka att det är konstigt om det inte finns någon enda negativ sak att säga om den sökande, tror Jörgen Kihlgren. Men det positiva ska förstås överväga. Så om man förväntar sig att en hel del negativt kommer att sägas bör man kanske välja en annan person. 

Ämnen: Övrigt
TIPS TILL REKRYTERARE

- Fråga om relationen mellan den sökande och referenspersonen.
- Försök att få en bild av hur god person­bedömare referenspersonen är.
- Använd strukturerade frågor – gå inte på magkänsla.
- Referenstagning inför slutintervjun ger ett bra utgångsläge inför samtalet.
- Ställ frågan »Är det något som jag har glömt att fråga om, och som jag borde känna till?«
- Ställ också frågan »Skulle du anställa den här personen igen?«
- Berätta för den sökande om du tänker använda andra referenser än dem som hon eller han själv har lämnat.
TIPS TILL JOBBSÖKANDE

- Ange två till tre referenser, varav minst en tidigare chef.
- Informera referenspersonerna om jobbet du söker.
- Fråga vad de tänker säga om dig. Se till att ni har en gemensam bild.
- Vänta helst till efter intervjun med att uppge referenser.
- Kom ihåg att återkoppla till referenspersonerna och tacka dem.
Bli den första att tycka till!
UTRIKESNyhetTyska utrikesdepartementet har satt stopp för videomöten via appen Zoom, som används av flera universitet och högskolor i Sverige. Sedan tidigare har Taiwan förbjudit myndigheter och statliga institutioner från att använda programmet, skriver tyska ekonomitidningen Handelsblatt samt brittiska BBC.
CoronaNyhetAntalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om tillbud beroende på coronapandemin ökar, skriver Arbetsvärlden. Myndigheten redovisar enligt tidningen 63 anmälningar om tillbud och 48 om skyddstopp.
CORONAFördjupningRiksdag och regering gör just nu stora satsningar för att möta coronakrisen. På arbetsmarknaden har avtalsrörelsen skjutits upp till hösten. Men på frågan om vad som krävs av staten och parterna när pandemin är över ger ekonomer delvis olika svar.
POLISENNyhetEfter fyra år och sju månader tycker den tidigare chefen för nationella insatsstyrkan, Marie Jarnérus, att hon fått ”lite upprättelse” när Justitieombudsmannen nu riktar allvarlig kritik mot hur Polismyndigheten skötte tillsättningen av ny insatschef i samband med omorganisationen 2015.
HÖGSKOLANNyhetVid flera universitet har obehöriga tagit sig in på möten som hållits via programmet Zoom. På Linköpings universitet har man nu vidtagit åtgärder för att försvåra för inkräktare. ”Har du möten som behandlar känsliga ämnen så kan det vara klokt att inte använda Zoom eller liknande verktyg just nu”, säger Joakim Nejdeby, it-direktör vid Linköpings universitet.
TillväxtverketNyhetTillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.
Statens servicecenterNyhetUnder den senaste veckan har allt fler personer med covid-19 kommit in till Statens servicecenters kontor. Nu har två kontor i Stockholmsområdet stängt och myndigheten ser över säkerheten i hela landet. ”I efterhand kan jag säga att vi kanske skulle ha agerat fortare”, säger Thomas Pålsson, generaldirektör för Statens servicecenter.
ArbetsförmedlingenNyhetAntalet nyinskrivna arbetslösa är rekordhögt, samtidigt som Arbetsförmedlingens anställda har ett tufft fjolår bakom sig. ”Det är otroligt pressat just nu”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen. Han vill att regeringen åtminstone tillfälligt pausar reformeringen av myndigheten.
StatsförvaltningNyhetRegelbundna revisioner leder till bestående resultat, men det förekommer att brister inte rättas till, konstaterar Riksrevisionen i sin årliga uppföljningsrapport om förra årets granskningar.
ArbetsmiljöverketNyhetArbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att granska vilka icke CE-märkta personliga skyddsutrustningar för exempelvis sjukvården som ska få användas i Sverige.
STNyhetI mars fick ST 1 074 nya yrkesaktiva medlemmar, vilket är rekord för en enskild månad för förbundets del. ”Det är ett kvitto på att vi uppfattas som något som innebär trygghet och stöd i tider av förändring”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt.
ArbetsmarknadNyhetSedan 1 mars har mer än 49 500 personer varslats om uppsägning. Bara under den senaste veckan har antalet nyinskrivna arbetssökande vid Arbetsförmedlingen ökat med 25 350 personer.
LuftfartNyhetRegeringen har beslutat om en tillfällig allmän trafikplikt på åtta flygförbindelser till och från Stockholm. Syftet är att säkerställa en grundläggande trafikservice till Visby och sju Norrlandsstäder.
CoronaNyhetArbetsgivarverket tipsar medlemmar och anställda om de webbaserade utbildningar som finns tillgängliga på myndighetens webbplats. Där finns bland annat kurser för ledare, arbetsgivare och handledare.
MigrationsverketNyhetCoronaviruset skapar oro bland anställda på Migrationsverkets förvar sedan både intagna och medarbetare testats positivt. Facket vill därför se ett tillfälligt stopp av nya intagna. Arbetsgivaren nöjer sig dock med att införa besöksförbud och minska antalet intagna per rum.
SkatteverketNyhetEn tidigare handläggare på Skatteverket misstänks för dataintrång och förfalskningsbrott och anmäls nu till åtal av myndighetens personalansvarsnämnd.
DigitaliseringNyhetDigitala möten är ett viktigt inslag i arbetet för klimatsmart samarbete inom Norden. Det är en slutsats i forskningsstudien Diginord, som bygger på nordiska erfarenheter av digitalt samarbete.
ÖppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för brister i hanteringen av en enskilds begäran att få ut allmänna handlingar. Migrationsverket webbplats har haft felaktig och vilseledande information om detta, slår JO fast.
KriminalvårdenNyhetSjukfrånvaron bland de anställda på Kriminalvårdens anstalt Salberga är just nu dubbelt så hög som normalt, rapporterar SVT. På sikt kan det enligt anstaltsledningen leda till att läget blir ansträngt.
StatsförvaltningNyhetDe statliga myndigheterna har överlag en betryggande intern styrning och kontroll, enligt Ekonomistyrningsverkets årliga uppföljning. Enligt myndigheten behöver myndigheterna dock förbättra sina revisionsplaner.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare i södra Sverige har avskedats och åtalsanmälts anklagad för sexuella trakasserier mot en arbetssökande. STs förbundsjurist Veera Littmarck anser att avskedandet är felaktigt och ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.
SKANSENNyhetI onsdags kom fack och arbetsgivare överens om korttidspermitteringar för Skansens anställda. Vilka medarbetare som berörs och i vilken omfattning är inte klart än, säger Susann Segerman, vice ordförande för ST inom Skansen.
RiksantikvarieämbetetNyhetRiksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby vill börja tillverka handsprit till sjukvården. Laboratoriet är välutrustat och kommer snarast att börja leverera den nya produkten, rapporterar SRs Kulturnytt.
TrafikverketNyhetTrafikverkets underhåll av den svenska järnvägen är ineffektivt, enligt en utredning som överlämnats till regeringen. Myndigheten behöver utföra mer i egen regi för att öka den egna kompetensen, anser utredaren.
STNyhetEn högre förtroendevald inom ST har polisanmälts för ”sexuella kränkningar på arbetet” och har nu tagit en timeout från sina fackliga uppdrag. ”Förbundet ser mycket allvarligt på det här”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon till Publikt. Den förtroendevalde nekar till anklagelserna.
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.