Annons:
SÖKA JOBB
På jobbet
0 kommentarerTyck till!

Välj din referens med omsorg

Det räcker inte med ett putsat cv och en perfekt genomförd intervju för att du ska få drömjobbet. Du behöver också hjälp av omdömesgilla personer som kan gå i god för dig. ST Press har tittat närmare på referensernas viktiga roll.

Statens rekryteringsarbete blir alltmer professionellt. Ett inslag som vuxit i betydelse är de jobbsökandes referenser. Det säger STs karriärcoach Jörgen Kihlgren.

– Det har blivit vanligare för tjänster på alla nivåer. Och referenserna kan vara avgörande om det står och väger mellan några personer.

För den som ska söka jobb i staten gäller det alltså att tänka över hur referenserna kan användas på bästa sätt. De ska kunna berätta om hur du är som person, i yrkesrollen och i organisationen.

 

Vem kan ge referenser?

Åtminstone en person med arbets­ledande funktion bör finnas med på listan. Men det bör helst inte vara den nuvarande chefen, anser Jörgen Kihlgren.

– Det beror förstås på vilken relation man har med chefen, men jag skulle vara försiktig med att tala om att jag är på väg att lämna. Man kanske inte får det nya jobbet. Det är bättre att välja en tidigare chef.

Om man jobbat för samma chef i många år kan det vara problematiskt. Jörgen Kihlgren ger rådet att i så fall överväga att använda sig av andra personer på arbetsplatsen. 

Därutöver kan man tänka ganska fritt, tycker han.

– Det kan vara en kollega, kunder, uppdragsgivare eller leverantörer. Ibland kan sådana personer säga mer om dig än din chef, som kanske har väldigt många underställda. Om du har gått en längre jobbkurs kan du be kursledaren eller en kurskollega att vara referensperson.

 

Och om jag kommer direkt från högskolan?

Du kan gärna ange en lärare på högskolan om du har haft en nära kontakt, eller någon studentkollega som du gjort ett arbete ihop med, tipsar Jörgen Kihlgren.

– Och har man skrivit en uppsats åt ett företag, så kan mottagaren på företaget definitivt vara en person att hänvisa till.

 

Vad gör man som långtidsarbetslös?

– Det är en svår sits, man får ta gamla referenser om sådana finns. Och om man är aktiv i föreningslivet finns en möjlighet där. Har man gått en kurs i Arbetsförmedlingens regi kan man fråga utbildaren om hon eller han vill ställa upp.

 

Hur många referenspersoner bör man ange?

Två–tre personer kan vara lagom, tycker Jörgen Kihlgren.

– Och tala gärna om vilka frågor de kan svara på.

Om du ska söker flera jobb med olika inriktning är det bra att ha en förberedd lista med möjliga namn. Använd dem som kan bekräfta att du har de kvalifikationer som krävs för det specifika jobbet.

 

Finns det ett bästföredatum?

Upp till fem år gamla kontakter fungerar bra. Och i undantagsfall kan det ha gått tio år sedan man arbetade med referenspersonen, säger Jörgen Kihlgren.

– Men då ska man ha en hyggligt bra förklaring. Om du genomförde ditt livs största projekt för tio år sedan kan det vara relevant att ta med en person som du arbetade med då.

 

När ska referenserna lämnas?

Det bästa är att skriva »Referenser lämnas på begäran«. Efter intervjun vet du mer om vilka kvalifikationer arbets­givaren efterfrågar, och då är det lättare att välja ut lämpliga personer.

 

Hur ser en bra referensperson ut?

Det allra viktigaste är att de är goda personbedömare, menar Jörgen Kihlgren. En annan nog så väsentlig sak är att de ska gå att nå. Man kanske känner några högt uppsatta – och väldigt upptagna – människor som man gärna vill använda, men om de är omöjliga att få kontakt med är det inte mycket vits. Och glöm inte att kolla att kontaktuppgifterna stämmer.

 

Vad behöver referenspersonerna från mig?

– Ett minimum är att de är tillfrågade och att de har ditt cv. Det senare är ett bra stöd för minnet – folk glömmer! Det är också bra om du berättar hur du tänker presentera dig själv i intervjun, säger Jörgen Kihlgren.

 

Kan jag fråga referenspersonerna vad de kommer att säga om mig?

– Javisst, men man får göra det med finess. Bjud ut de två viktigaste referenspersonerna på lunch! Då kan du tala om vad du tänker säga och fråga hur de ser på dig som person och i yrkesrollen.

– Det är viktigt att ni har en gemensam bild. Du kanske säger att du har ett högt arbetstempo i ditt nuvarande jobb. Om sedan din chef säger något annat är det inte så bra. Och man kan ge sig den på att om det är något man själv undvikit att berätta vid intervjun, så kommer det upp under referenssamtalen. En kvinna berättade för mig att hon inte nämnt att hon varit mycket sjukskriven, men det tog hennes chef upp.

 

Vad gör jag om jag haft en konflikt med chefen?

– Du kan välja en annan referensperson. Och det är nog bättre att tala om hur det är, vara offensiv hellre än att sitta och vara rädd för att frågan ska komma upp. Men det viktigt att göra det på ett balanserat sätt.

 

Och om jag tror att referenspersonen kommer att ge ett blandat omdöme?

En arbetsgivare som ska anställa kan tycka att det är konstigt om det inte finns någon enda negativ sak att säga om den sökande, tror Jörgen Kihlgren. Men det positiva ska förstås överväga. Så om man förväntar sig att en hel del negativt kommer att sägas bör man kanske välja en annan person. 

Ämnen: Övrigt
TIPS TILL REKRYTERARE

- Fråga om relationen mellan den sökande och referenspersonen.
- Försök att få en bild av hur god person­bedömare referenspersonen är.
- Använd strukturerade frågor – gå inte på magkänsla.
- Referenstagning inför slutintervjun ger ett bra utgångsläge inför samtalet.
- Ställ frågan »Är det något som jag har glömt att fråga om, och som jag borde känna till?«
- Ställ också frågan »Skulle du anställa den här personen igen?«
- Berätta för den sökande om du tänker använda andra referenser än dem som hon eller han själv har lämnat.
TIPS TILL JOBBSÖKANDE

- Ange två till tre referenser, varav minst en tidigare chef.
- Informera referenspersonerna om jobbet du söker.
- Fråga vad de tänker säga om dig. Se till att ni har en gemensam bild.
- Vänta helst till efter intervjun med att uppge referenser.
- Kom ihåg att återkoppla till referenspersonerna och tacka dem.
Bli den första att tycka till!
rättsväsendetNyhetTvå jurister i Göteborg har startat en organisation som kostnadsfritt ska hjälpa personer som anser sig oskyldigt dömda. Oskyldighetsprojektet är en ideell organisation efter en amerikansk förebild.
KriminalvårdenNyhetKriminalvårdens generaldirektör Stefan Strömberg har beslutat att säga upp de lokala kollektivavtalen på myndigheten. Arbetsgivaren vill ha nya avtal som bättre motsvarar Kriminalvårdens behov, och som är anpassade till det centrala avtalet för myndigheterna. STs avdelningsordförande Per Sunneborn är inte förvånad, säger han till Publikt.
MedlingsinstitutetNyhetTrots stor medial uppmärksamhet kring förra årets hamnkonflikt och pilotstrejken sammanfattar Medlingsinstitutet förra året som lugnt. Generaldirektören Irene Wennemo anser att arbetsmarknadens parter tar ansvar. Nu blickar man framåt mot årets stora avtalsrörelse.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
OmlokaliseringNyhetFyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.
ArbetsmiljöNyhet Regionala skyddsombud bör få utökad tillträdesrätt till alla arbetsplatser som har kollektiv­avtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, tillsammans med ordförandena för fackförbunden Byggnads och IF Metall på DN Debatt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har beslutat att återupprätta fast bemanning på kontoren i Pajala, Storuman, Vilhelmina, Jokkmokk och Hammarstrand. De fyra förstnämnda kontoren skulle enligt tidigare beslut enbart bemannas av tillrest personal för bokade möten, och kontoret i Hammarstrand skulle avvecklas.
ArbetsförmedlingenNyhetEn tidigare anställd vid Arbetsförmedlingen åtalsanmäls av myndigheten. Mannen ska enligt anmälan ha tagit emot 10 000 kronor för att hjälpa en arbetssökande med tillfälligt uppehållstillstånd att få jobb.
SocialförsäkringarNyhetAntalet personer som beviljats sjukersättning har enligt Försäkringskassans egen statistik aldrig varit så få som under förra året, skriver Arbetet. Totalt beviljades 5 478 personer sjukersättning under 2019.
MigrationsverketNyhetJustitiekanslern, JK, riktar kritik mot Migrationsverket för brister i samband med behandlingen av två asylsökande bröder från Afghanistan. Den ene brodern tog sitt liv när han fick avslag på asylansökan. Men JK anser inte att staten har något skadeståndsansvar för den kvarvarande yngre brodern.
StatsförvaltningNyhetI höstas efterlyste Riksrevisionen ett hårdare jobb från regeringens sida med att åtgärda problemen med föråldrade it-system hos myndigheter. Men regeringen, som nu har lämnat sitt svar till riksdagen, håller inte med och pekar på att flera åtgärder genomförts.
​SEXUELLA TRAKASSERIERNyhetParterna bör samverka för att få kollektivavtal som fokuserar på sexuella trakasserier, skriver juristen och tidigare jämställdhetsombudsmannen Lena Svenaeus i en rapport från tankesmedjan Arena Idé. Hon framhåller Kanadas fackföreningsrörelse som en inspirationskälla.
MigrationsverketNyhetEn anställd vid Migrationsverket i Malmö som arbetade med att ge stöd till nyanlända asylsökande har dömts till fängelse för grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och rattfylleri. Myndigheten ser allvarligt på brotten och vill avskeda mannen.
DigitaliseringNyhetTCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.
MutorNyhetEn tjänsteman på Transportstyrelsen har enligt Dagens Nyheter åtalsanmälts för misstänkt mutbrott. Men utredningen lades ned sedan preskriptionstiden gått ut. Tjänstemannen arbetar fortfarande kvar vid myndigheten.
SPÅRTRAFIKENNyhetFågelbajs och dun gör arbetsmiljön ohälsosam på flera tunnelbanestationer i Stockholm. Vid en station har man tvingats stänga av luftkonditioneringen för att undvika att andas in partiklar, skriver huvudskyddsombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har hittills säkrat möjligheten till lokal närvaro på 99 av de 132 orter där myndigheten beslutat att avveckla kontor, enligt en ny rapport från myndigheten. Men ST inom Arbetsförmedlingen kritiserar att samarbetet med Statens servicecenter benämns som att man ”säkrat närvaron”.
POLISENNyhetJohanna Lindgrens provanställning vid Polisen avslutades med motiveringen att hon har dyslexi. Diskriminering, ansåg facket, som drev saken till Arbetsdomstolen. I början av mars kommer domen. ”Det är fortfarande mitt drömjobb, men jag har ingen tillit till Polisen som arbetsgivare längre”, säger Johanna Lindgren till Publikt.
DigitaliseringNyhetEfter en utvärdering föreslår Statskontoret att Digitaliseringsrådets kansli avvecklas och att den rådgivande uppgiften överförs till Regeringskansliet. Vissa andra uppgifter kan övertas av Myndigheten för digital förvaltning, anser Statskontoret.
SCBNyhetDen bristande kvaliteten i SCBs underlag har medfört fel som gjort att arbetskraftsundersökningarna har påverkats på ett allvarligt sätt, konstaterar myndigheten i en rapport till regeringen.
SPÅRTRAFIKENNyhetST och Arriva har nått en uppgörelse om ersättning till en spårvagnsförare som nekats sjuklön under sjukutredning. ST ansåg att kollektivavtalets regler innebar att arbetsgivaren var skyldig att betala sjuklön – men Arriva höll inte med. ”Medlemmen ville ha ett avslut”, säger STs jurist Joakim Lindqvist till Publikt.
KriminalvårdenNyhetDomstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren blir ny generaldirektör för Kriminalvården, meddelade justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens i dag. "Jag är mån om en god relation med de fackliga organisationerna", säger Martin Holmgren till Publikt.
StatsförvaltningNyhetRegeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över och ge förslag på förändringar i miljöledningsförordningen. Syftet är att stärka de statliga myndigheternas miljöarbete.
DemokratiNyhetRegeringen har tillsatt en parlamentarisk utredning som ska utreda ett starkare skydd för demokratin och domstolarnas oberoende. I uppdraget ingår också att utreda möjligheterna för ett förbud mot medlemskap i terrororganisationer.
SCBNyhetYtterligare ett av de företag som SCB anlitar för att göra telefonintervjuer till sina undersökningar, Mind, har haft stora problem med leveranser och kvalitet, rapporterar SVT. Tidigare har myndigheten meddelat att man bryter med leverantören Evry på grund av kvalitetsproblem.
KriminalvårdenNyhetFacken inom Kriminalvården har i ett öppet brev uttryckt sin oro över beläggningssituationen och samtidigt riktat tuff kritik mot arbetsgivaren på flera punkter. Nu svarar ledningen på kritiken och lovar samtidigt nya platser med start redan under våren.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot att Försäkringskassan inte lyckats få bukt med de långa handläggningstiderna inom omprövningsverksamheten – trots upprepade påtryckningar.