Välj din referens med omsorg

PÅ JOBBET: SÖKA JOBB2010-12-14

Det räcker inte med ett putsat cv och en perfekt genomförd intervju för att du ska få drömjobbet. Du behöver också hjälp av omdömesgilla personer som kan gå i god för dig. ST Press har tittat närmare på referensernas viktiga roll.

Statens rekryteringsarbete blir alltmer professionellt. Ett inslag som vuxit i betydelse är de jobbsökandes referenser. Det säger STs karriärcoach Jörgen Kihlgren.

– Det har blivit vanligare för tjänster på alla nivåer. Och referenserna kan vara avgörande om det står och väger mellan några personer.

För den som ska söka jobb i staten gäller det alltså att tänka över hur referenserna kan användas på bästa sätt. De ska kunna berätta om hur du är som person, i yrkesrollen och i organisationen.

Vem kan ge referenser?

Åtminstone en person med arbets­ledande funktion bör finnas med på listan. Men det bör helst inte vara den nuvarande chefen, anser Jörgen Kihlgren.

– Det beror förstås på vilken relation man har med chefen, men jag skulle vara försiktig med att tala om att jag är på väg att lämna. Man kanske inte får det nya jobbet. Det är bättre att välja en tidigare chef.

Om man jobbat för samma chef i många år kan det vara problematiskt. Jörgen Kihlgren ger rådet att i så fall överväga att använda sig av andra personer på arbetsplatsen.

Därutöver kan man tänka ganska fritt, tycker han.

– Det kan vara en kollega, kunder, uppdragsgivare eller leverantörer. Ibland kan sådana personer säga mer om dig än din chef, som kanske har väldigt många underställda. Om du har gått en längre jobbkurs kan du be kursledaren eller en kurskollega att vara referensperson.

Och om jag kommer direkt från högskolan?

Du kan gärna ange en lärare på högskolan om du har haft en nära kontakt, eller någon studentkollega som du gjort ett arbete ihop med, tipsar Jörgen Kihlgren.

– Och har man skrivit en uppsats åt ett företag, så kan mottagaren på företaget definitivt vara en person att hänvisa till.

Vad gör man som långtidsarbetslös?

– Det är en svår sits, man får ta gamla referenser om sådana finns. Och om man är aktiv i föreningslivet finns en möjlighet där. Har man gått en kurs i Arbetsförmedlingens regi kan man fråga utbildaren om hon eller han vill ställa upp.

Hur många referenspersoner bör man ange?

Två–tre personer kan vara lagom, tycker Jörgen Kihlgren.

– Och tala gärna om vilka frågor de kan svara på.

Om du ska söker flera jobb med olika inriktning är det bra att ha en förberedd lista med möjliga namn. Använd dem som kan bekräfta att du har de kvalifikationer som krävs för det specifika jobbet.

Finns det ett bästföredatum?

Upp till fem år gamla kontakter fungerar bra. Och i undantagsfall kan det ha gått tio år sedan man arbetade med referenspersonen, säger Jörgen Kihlgren.

– Men då ska man ha en hyggligt bra förklaring. Om du genomförde ditt livs största projekt för tio år sedan kan det vara relevant att ta med en person som du arbetade med då.

När ska referenserna lämnas?

Det bästa är att skriva »Referenser lämnas på begäran«. Efter intervjun vet du mer om vilka kvalifikationer arbets­givaren efterfrågar, och då är det lättare att välja ut lämpliga personer.

Hur ser en bra referensperson ut?

Det allra viktigaste är att de är goda personbedömare, menar Jörgen Kihlgren. En annan nog så väsentlig sak är att de ska gå att nå. Man kanske känner några högt uppsatta – och väldigt upptagna – människor som man gärna vill använda, men om de är omöjliga att få kontakt med är det inte mycket vits. Och glöm inte att kolla att kontaktuppgifterna stämmer.

Vad behöver referenspersonerna från mig?

– Ett minimum är att de är tillfrågade och att de har ditt cv. Det senare är ett bra stöd för minnet – folk glömmer! Det är också bra om du berättar hur du tänker presentera dig själv i intervjun, säger Jörgen Kihlgren.

Kan jag fråga referenspersonerna vad de kommer att säga om mig?

– Javisst, men man får göra det med finess. Bjud ut de två viktigaste referenspersonerna på lunch! Då kan du tala om vad du tänker säga och fråga hur de ser på dig som person och i yrkesrollen.

– Det är viktigt att ni har en gemensam bild. Du kanske säger att du har ett högt arbetstempo i ditt nuvarande jobb. Om sedan din chef säger något annat är det inte så bra. Och man kan ge sig den på att om det är något man själv undvikit att berätta vid intervjun, så kommer det upp under referenssamtalen. En kvinna berättade för mig att hon inte nämnt att hon varit mycket sjukskriven, men det tog hennes chef upp.

Vad gör jag om jag haft en konflikt med chefen?

– Du kan välja en annan referensperson. Och det är nog bättre att tala om hur det är, vara offensiv hellre än att sitta och vara rädd för att frågan ska komma upp. Men det viktigt att göra det på ett balanserat sätt.

Och om jag tror att referenspersonen kommer att ge ett blandat omdöme?

En arbetsgivare som ska anställa kan tycka att det är konstigt om det inte finns någon enda negativ sak att säga om den sökande, tror Jörgen Kihlgren. Men det positiva ska förstås överväga. Så om man förväntar sig att en hel del negativt kommer att sägas bör man kanske välja en annan person.

TIPS TILL REKRYTERARE

- Fråga om relationen mellan den sökande och referenspersonen.

- Försök att få en bild av hur god person­bedömare referenspersonen är.

- Använd strukturerade frågor – gå inte på magkänsla.

- Referenstagning inför slutintervjun ger ett bra utgångsläge inför samtalet.

- Ställ frågan »Är det något som jag har glömt att fråga om, och som jag borde känna till?«

- Ställ också frågan »Skulle du anställa den här personen igen?«

- Berätta för den sökande om du tänker använda andra referenser än dem som hon eller han själv har lämnat.

TIPS TILL JOBBSÖKANDE

- Ange två till tre referenser, varav minst en tidigare chef.

- Informera referenspersonerna om jobbet du söker.

- Fråga vad de tänker säga om dig. Se till att ni har en gemensam bild.

- Vänta helst till efter intervjun med att uppge referenser.

- Kom ihåg att återkoppla till referenspersonerna och tacka dem.

ÄMNEN:

Referenser
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA