Varnar för tystnadskultur efter incident

KRIMINALVÅRDEN2019-04-05

Enligt en internutredning i Kriminalvården finns tecken på en tystnadskultur på anstalten Salberga. Efter en incident där en chef anklagades för kränkande behandling av en intagen hade alla utom en av de närvarande glömt vad som hänt.

Incidenten kom till ledningens kännedom genom att en kriminalvårdare rapporterade till anstaltsledningen att en chef betett sig illa mot en intagen. Chefen hade enligt vittnesmålet slagit den intagne och lyft honom från en stol på ett våldsamt sätt. Chefen ska också ha sagt kränkande saker som ”du är ingenting – du är misslyckad”.

Vid tillfället befann sig 6-10 kriminalvårdare på plats, i ett litet rum, enligt vittnet. Men när dessa hördes senare av Kriminalvårdens internutredare mindes ingen vad chefen gjort, och chefen själv förnekade att han agerat olämpligt.

Enligt rapporten från internutredningen har vittnet återgett händelsen på ett trovärdigt och nyanserat sätt, och man framhåller att det inte är troligt att rapportören skulle ha något att vinna på att fara med osanning.

De andra närvarande är inte lika trovärdiga, anser utredaren, som säger sig ha ”anledning att betvivla att alla varit sanningsenliga i genomförda samtal”.

Internutredningen drar slutsatsen att det på grund av brist på vittnesmål inte går att fastställa säkert vad som hänt. Rapporten rekommenderar Salberga att ”uppmärksamma och bevaka huruvida en tystnadskultur råder på anstalten”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA