Vem hjälper oss pensionärer?

DEBATT: PENSION2005-04-05

Pensionerna ökar mer än priserna. Så löd ett meddelande från TT för en tid sedan. Men var det hela sanningen? De allra flesta pensionärerna i vårt land kan nog klart konstatera att så inte var fallet.

Hyreshöjningarna för våra bostäder ligger i år på i genomsnitt 2,5 procent. Kostnaderna för att åka med buss med Västtrafik har höjts med 3 procent. Ökade livsmedelskostnader kan var och en själv konstatera. De varierar starkt från ort till ort bland annat beroende på om där finns någon så kallad lågprisbutik.

Värst av alla är som vanligt staten själv. Den pensionär, som är ägare till en gammal Volvo 745, extrabeskattades i januari månad i år med 20,5 procent eller 311 kronor.

Men pensionerna då. Min tillläggs- och garantipension höjdes i år med 48 kronor eller 0,52 procent. Min tjänstepension höjdes med en krona till 347 kronor eller med 0,28 procent, således tillsammans 0,80 procent. Vid en årsinkomst om 113 900 kronor betalar jag 23,6 procent i skatt som låginkomsttagare. Kan detta vara rimligt?

Gladast var man nog på Riksförsäkringsverket som efterkommit regeringens order, genom finans- och socialdepartementen, att hålla igen på årets pensioner.

Hur kände sig den medlem av ST som skrev ut en kronas förhöjd statlig pension till mig och kanske även till sin gamle far eller svärfar och många andra gamla svenska pensionärer?

Den kamerala kostnaden för utskriften var troligen mångdubbelt högre. Därtill kostnaderna för post- och brevhantering. Men order är order.

IRyssland protesterar just nu stora skaror av pensionärer mot de försämrade villkoren för dem. I första hand mot president Putin personligen för brutna vallöften till pensionärerna.

Vad händer med Göran Persson. Ska han se lika fryntlig och glad ut som tidigare. Trots alla tidigare löften till de svenska pensionärerna.

Och från facket då? Kan vi gamla statspensionärer påräkna något som helst stöd från ST vid kommande förhandlingar med SPV om våra eftersatta pensioner.

Som alltid – troligen inte, tyvärr.

Giw-aren, 82 år

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA