Annons:
Mannen är dömd till två års fängelse för att ha våldtagit en kollega. Nu vill Arbetsförmedlingen att han ska bli av med jobbet.Bild:Peter Kroon
ARBETSFÖRMEDLINGEN
Nyhet
AVLinus Hellerstedt2 kommentarerTyck till!

Vill avskeda våldtäktsdömd

En man som nyligen dömts till fängelse för att ha våldtagit en kollega under en personalfest bör bli av med jobbet, skriver Arbetsförmedlingen i en anmälan till personalansvarsnämnden.

Det var en måndag våren 2017 som en anställd vid Arbetsförmedlingen berättade för sin arbetsgivare att hon blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av en manlig kollega. Övergreppet skedde under en personalfest fredagen innan helgen, enligt myndighetens anmälan till personalansvarsnämnden.

Händelsen polisanmäldes och två år senare dömdes mannen i tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt. I samband med domen arbetsbefriades mannen av Arbetsförmedlingen.

Mannen överklagade till hovrätten, som i somras fastställde tingsrättens dom. Mannen överklagade därefter även till Högsta domstolen, som i september meddelade att fallet inte kommer att prövas där. Därmed står hovrättens dom fast och mannen ska avtjäna sitt fängelsestraff.

Nu vill Arbetsförmedlingen avskeda mannen, enligt anmälan till personalansvarsnämnden. Myndigheten skriver att brottet som mannen är dömd för visserligen skedde i ett sammanhang utanför arbetet, men att det ändå fanns ”en tydlig koppling till anställningen”. Det betyder att mannen ”grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivare”, enligt anmälan. Arbetsförmedlingen vill därför att mannen ska avskedas av personliga skäl.

Personalansvarsnämnden väntas ta beslut i fallet under första halvan av november, enligt Arbetsförmedlingens rättsavdelning.

Inlagt av Marie fre, 11/22/2019 - 11:10
Självklart skall mannen inte få behålla arbetet. Att vara tjänsteman följer ett visst ansvar även privat och detta ansvar har denna man inte efterlevt. Tragiskt att det tagit två år av lidande innan dom vunnit laga kraft och att rättvisa inte skett tidigare. Att Arbetsförmedlingen tar avstånd från brottsliga handlingar är självklart.
Inlagt av Annika Mithander fre, 10/25/2019 - 12:44
Vore högst märkligt om det skulle visa sig bli ett problem att mannen avskedad. Han är nu dömd för våldtäkt och kommer avtjäna ett fängelsestraff. Tycker de flesta människor förtjänar en andra chans, men har man blivit dömd för våldtäkt så är min uppfattning att man inte bör jobba med människor. Som handläggare på Arbetsförmedlingen jobbar man med dessutom med människor som befinner sig i en redan utsatt situation. Vi kan inte ha tjänstemän som är dömda för våldtäkt i den positionen.
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.