Annons:

Den man som nyligen dömts till två års fängelse för att ha våldtagit en kollega i samband med en personalfest vid Arbetsförmedlingen avskedas. Det meddelar myndighetens personalansvarsnämnd i ett beslut.
Bild: Mostphotos
Den man som nyligen dömts till två års fängelse för att ha våldtagit en kollega i samband med en personalfest vid Arbetsförmedlingen avskedas. Det meddelar myndighetens personalansvarsnämnd i ett beslut.

Våldtäktsdömd arbetsförmedlare avskedas

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-11-21

Den man som dömts till fängelse för att ha våldtagit en kollega under en personalfest får inte komma tillbaka till jobbet. Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd har beslutat att avskeda mannen.

Våldtäkten, som mannen dömdes för i våras, skedde under en personalfest vid Arbetsförmedlingen på en ort i Mellansverige 2017. Mannen överklagade domen till hovrätten i somras men dömdes även där.

Han överklagade även hovrättsdomen, men fallet togs inte upp av Högsta domstolen, och domen vann därför laga kraft i september i år. Mannen ska nu avtjäna ett tvåårigt fängelsestraff.

Nu har Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnd beslutat att mannen ska avskedas från sin tjänst som arbetsförmedlare. Avskedet trädde i kraft 11 november, skriver nämnden i sitt beslut.

Arbetsförmedlingen tryckte i sin anmälan till personalansvarsnämnden på att brottet hade ”en tydlig koppling till anställningen”, även om det skedde i ett sammanhang utanför arbetet. Han hade därför ”grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivare”, enligt anmälan.

Mannen har till 25 november på sig att överklaga avskedandet till arbetsgivaren. Han har fyra månader på sig att meddela arbetsgivaren om han ämnar söka skadestånd för avskedandet, något som i så fall förhandlas mellan parterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA