Mannen är dömd till två års fängelse för att ha våldtagit en kollega. Nu vill Arbetsförmedlingen att han ska bli av med jobbet.
Bild: Peter Kroon
Mannen är dömd till två års fängelse för att ha våldtagit en kollega. Nu vill Arbetsförmedlingen att han ska bli av med jobbet.

Vill avskeda våldtäktsdömd

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-10-21

En man som nyligen dömts till fängelse för att ha våldtagit en kollega under en personalfest bör bli av med jobbet, skriver Arbetsförmedlingen i en anmälan till personalansvarsnämnden.

Det var en måndag våren 2017 som en anställd vid Arbetsförmedlingen berättade för sin arbetsgivare att hon blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp av en manlig kollega. Övergreppet skedde under en personalfest fredagen innan helgen, enligt myndighetens anmälan till personalansvarsnämnden.

Händelsen polisanmäldes och två år senare dömdes mannen i tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt. I samband med domen arbetsbefriades mannen av Arbetsförmedlingen.

Mannen överklagade till hovrätten, som i somras fastställde tingsrättens dom. Mannen överklagade därefter även till Högsta domstolen, som i september meddelade att fallet inte kommer att prövas där. Därmed står hovrättens dom fast och mannen ska avtjäna sitt fängelsestraff.

Nu vill Arbetsförmedlingen avskeda mannen, enligt anmälan till personalansvarsnämnden. Myndigheten skriver att brottet som mannen är dömd för visserligen skedde i ett sammanhang utanför arbetet, men att det ändå fanns ”en tydlig koppling till anställningen”. Det betyder att mannen ”grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivare”, enligt anmälan. Arbetsförmedlingen vill därför att mannen ska avskedas av personliga skäl.

Personalansvarsnämnden väntas ta beslut i fallet under första halvan av november, enligt Arbetsförmedlingens rättsavdelning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Annika Mithander (ej verifierad) fre, 10/25/2019 - 12:44
Vore högst märkligt om det skulle visa sig bli ett problem att mannen avskedad. Han är nu dömd för våldtäkt och kommer avtjäna ett fängelsestraff. Tycker de flesta människor förtjänar en andra chans, men har man blivit dömd för våldtäkt så är min uppfattning att man inte bör jobba med människor. Som handläggare på Arbetsförmedlingen jobbar man med dessutom med människor som befinner sig i en redan utsatt situation. Vi kan inte ha tjänstemän som är dömda för våldtäkt i den positionen.
Inlagt av Marie (ej verifierad) fre, 11/22/2019 - 11:10
Självklart skall mannen inte få behålla arbetet. Att vara tjänsteman följer ett visst ansvar även privat och detta ansvar har denna man inte efterlevt. Tragiskt att det tagit två år av lidande innan dom vunnit laga kraft och att rättvisa inte skett tidigare. Att Arbetsförmedlingen tar avstånd från brottsliga handlingar är självklart.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA