Annons:
Litteratur
Kultur
AVMalin Krutmeijer0 kommentarerTyck till!

Vill inte att läsarna bara ska skratta

I sin nya roman ‹Godnattsagor för barn som dricker› lämnar Marjaneh Bakhtiari Sverige för Iran. Hon har dragit ned på ironin, men kommer aldrig att kunna lämna humorn helt bakom sig, förklarar hon för Publikt.
Marjaneh Bakhtiari. Foto: Anna Olsson CC BY.

»Jag vet att det där varken är revolution eller vår. En liten fasadputs mitt i vintern är vad det är.«

Så säger karaktären Hamid om den arabiska våren, i Marjaneh Bakhtiaris nya roman Godnattsagor för barn som dricker. Det är en inte otypisk iransk reaktion, berättar författaren för mig när vi träffas på ett av Malmös klassiska
konditorier för att prata om boken.

– När det gällde protesterna i Egypten var alla i Sverige så positiva. I Iran fanns det mycket mer skepsis. Där vet man att det enkla är att dekonstruera, att avsätta makten. Det som kommer sedan är det svåra.

Iran har en dramatisk samtidshistoria, från det tidiga 1900-talet då landet fick en demokratisk konstitution, över revolutionen 1979 och 1980-talets krig mot Irak, till dagens islamiska stat. I romanen gestaltas historien genom de olika personerna i en medelklass­familj i dagens Teheran. Marjaneh Bakhtiaris två tidigare böcker, Kalla det vad fan du villoch Kan du säga schibbolet? utspelar sig i Malmö, men nu lämnar hon alltså Sverige.

– Jag kunde bara inte släppa allt som hände i Iran efter valet 2009. Jag kunde inte koncentrera mig på något annat. Nu handlar inte boken precis om det, men det var det som ledde till den här historien.

Sommaren 2009 utsågs den sittande presidenten Mahmoud Ahma­dinejad till segrare i Irans presidentval. Men efter misstankar om valfusk tog människor ut sin frustration på gatorna i stora demonstrationer. Många blev dödade av regimen. Marjaneh Bakhtiari var själv i Teheran, där hon har familj och vänner, under den perioden. Det väckte frågor om hur histo­rien hade lett fram till detta, och hur den
påverkar människor.

I romanens centrum står tvillingsystrarna Zoreh och Shahla, som båda har erfarenheter från 1979 års revo­lution. De går på yoga, röker som borstbindare och försöker hantera sina liv. Och framför allt försöker de hantera sin mamma, Marokh, som inte kan sluta sörja sonen som dog i kriget mot Irak. Hon är en vresig gammal kvinna som styr och ställer med allt hon kan. När hon någon gång ger sig ut på stan låter hon sin käpps spetsiga ände »nudda vid trottoaren, som om hon skulle adla Tehran«, med en träffsäker formulering som ringar in hennes karaktär.

– Jag såg en dokumentär om en mormor och ett barnbarn som drev en kombinerad butik och fotoateljé i Tel Aviv, berättar Marjaneh Bakhtiari.

– Mormodern körde stenhårt med den yngre mannen! Just en sådan kvinna ville jag ha i min bok – gammal, men ingen tant.

Precis som de tidigare böckerna drivs Godnattsagor för barn som drickerav rappa dialog­partier. Det är ofta roligt, men här finns mindre ironi och ett större djup än tidigare.

Marjaneh Bakhtiari har blivit medveten om att det hon skriver har kunnat tolkas på ett sätt som inte var avsikten, säger hon. Det ska inte vara »nysvensk sitcom«, som rubriken löd på en recension av den hyllade debutromanen. Boken blev också en pjäs, som spelades för fulla hus på Malmö stadsteater 2007. De flesta skulle nog beskriva den som en komedi.

– Humor har alltid varit en del av mitt uttryckssätt, men jag hade inte en tanke på att debutboken skulle uppfattas som enbart rolig. I den här nya boken har jag brytt mig om karaktärerna på ett annat sätt, och skulle inte vilja att läsaren skrattade åt dem.

Ändå finns det likheter med de tidigare böckerna. Också här handlar det om föräldrar i övre medelåldern och deras unga vuxna barn. Shahla känner skuld över samhället som hon och hennes generation lämnar vidare: de »satte i gång något men stod inte på sig«, som Marjaneh Bakhtiari uttrycker det.

– Familjer är så intressanta som fenomen. Det finns en dramatik i relationerna, säger hon.

Marjaneh Bakhtiari har velat visa generations­konflikter, men också hur »många som varit med om stora saker inte ser det«. Att folk i Iran är upptagna av helt vanliga liv.

Den islamiska regimen är exempelvis ganska frånvarande i huvudpersonernas liv. Den gör sig påmind när det inte går att få in utländska kanaler, i hur man drar på sig en slöja när polisen knackar på.

– När jag är i Iran upplever jag ofta att detta skulle kunna vara var som helst i världen, men så händer det något. Det kan vara vakter utanför universitetet som kontrollerar om man har nagellack.

Allt det där tappar sin laddning efter hand, menar Marjaneh Bakhtiari. Det blir bara regler tömda på mening.

– Nästa dag målar man tånaglarna i stället, för det kan de inte kontrollera.  

Ämnen: Kultur
Marjaneh Bakhtiari
  • Ålder: 33 år.
  • Yrke: Författare.
  • Böcker: Kalla det vad fan du vill (2005), Kan du säga schibbolet? (2008), Godnattsagor för barn som dricker (2013), samtliga på Ordfront förlag.
  • Favorit­författare: Zadie Smith, Jane Austen och den iranske poeten Ahmad Shamloo.
Bli den första att tycka till!
STNyhetPolismyndigheten tycker inte att engagemanget i ett fastighetsbolag går att kombinera med en anställning. ST ser annorlunda på saken och vill nu att frågan prövas i Arbetsdomstolen. ”Vi har väldigt svårt att se på vilket sätt det här skulle kunna skada Polisen”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
FörmånerNyhetBara en bråkdel av de statliga myndigheterna erbjuder medarbetarna subventionerade måltider. Men på Post- och telestyrelsen säger HR-specialist Linn Arnewing att matsubventionen är en del av myndighetens arbete för en bättre hälsa.
RiksrevisionenNyhetRiksrevisionen inleder en granskning av regeringens arbete för att minska administrationen inom statsförvaltningen. Granskningen ska svara på om förändringarna lett till utrymme för kärnverksamheten.
KulturNyhetRegeringen tidigarelägger utbetalningen av statliga bidrag till vissa institutioner, bland dem Skansen, för att snabbt stärka deras likviditet i den ekonomiska kris som följt i coronakrisens spår.
HÖGSKOLANNyhetPå grund av risken för spridning av coronaviruset bedriver landets universitet och högskolor mycket av verksamheten på distans. ”Det är dött här på campus, väldigt tomt”, säger Karin Magnusson, ordförande för ST inom Södertörns högskola, till Publikt.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en myndighetsanalys. Men Statskontoret ser också en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av coronapandemin har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetFacken inom statsförvaltningen och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Skälet är den situation som råder på grund av coronapandemin. Avtalet gäller i tre månader.
ArbetsmiljöNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant som blev påkommen med metadon på jobbet åtalas för ringa narkotikabrott. Om mannen döms kan han förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetI en gemensam debattartikel kräver företrädare för TCO, LO och Saco att Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, stoppas tills vidare. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg har klagat på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige får dagsböter och villkorlig dom sedan hon gripits på bar gärning när hon stulit pengar ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronasmittan gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen har uppdragit åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning inför den tredje veckan, då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till myndigheten. Skälet är att vården är satt under press, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.