Annons:
Naturen spelar en stor roll i Elisabeth Rynells författarskap: ”Naturen berättar något om hur livet arbetar, och när jag skriver hämtar jag kunskap från det”, säger hon.Bild:Cato Lein
böcker
Kultur
AVLisa Boda0 kommentarerTyck till!

Vill skriva om smärtan i det som går förlorat

I Elisabeth Rynells nya roman Moll skildras ett Sverige där olönsamma invånare utlokaliseras från huvudstaden. Men Moll flyr och börjar vandra, rätt ut i skogen. Publikt reste till Hälsingland för ett samtal om onödiga människor och avgörande platser.

Där är det alltså, fönstret. Det i bagarstugan som blivit skrivarlya och som vetter rakt ut mot skogen. Platsen finns beskriven i Elisabeth Rynells förra bok Skrivandets sinne, en självbiografisk essä­samling som skrivarkurs­ledare gärna tipsar varandra om.

I den delar författaren med sig av sina insikter under ett liv som skrivande människa med allt vad det innebär av »kärleksarbete« och vånda i ”icke-skrivandets gråa moln”.

Elisabeth Rynell säger att hon är ganska platsbunden, förr höll hon en skrivar­kurs som hette ”Platsens ande”. Sökandet efter en trygg plätt, efter ett slags hemkomst såväl geografiskt som i det inre, är också ett starkt tema i den aktuella romanen Moll.

– Jag tror att alla människor behöver en plats att förhålla sig till. Eller en sorts landskap. För det formar ens tänkande, säger hon.

Efter en uppväxt i Stockholms förorter var det egentligen längre norrut som hon hittade sin plats på jorden. Elisabeth Rynell har också prisats för sin förmåga att skildra Norrlands inland, som i det publika genombrottet Hohaj.

– Jag har varit väldigt bunden till övre Norrland och andan där. Jag blev liksom präglad på det, det var först Norrbotten och sedan Västerbotten, utanför Lycksele. Där fick vi barn och bodde i ett litet Per Albin-torp.

Mitt i boandet dog plötsligt Elisabeth Rynells make, 32 år gammal. Av praktiska skäl blev hon tvungen att flytta söderut, och nu har 29 år passerat sedan hon kom hit till den lilla Hälsinge­gården utanför Delsbo med sin sorg och två små barn.

Men först på senare år har den omgivande naturen smugit sig in i skrivandet.

– Det tar tid för en plats… innan man liksom går med på den. Jag tänkte på det när jag skrev Moll. Jag hade kunnat förlägga den till övre Norrland, men jag märkte när jag skickade ut Moll i landskapet… det kom ingen myr. Det var bara de här ungskogarna som fanns där.

Berättarjaget Moll är en hårt prövad kvinna. Hon har förlorat kontakten med sin vuxna dotter och när läsaren möter henne ska hon utlokaliseras från huvudstaden.

För Moll är en av de ”onödiga”: en vagt beskriven men tydligt auktoritär regim har bestämt att alla som inte kan köpa sina hyresrätter ska lämna plats för nyttigare medborgare. Vilka de är?

– De med pengar, svarar Elisabeth Rynell sekundsnabbt.

I motsatt grupp finns kulturarbetare som Moll, men också nyanlända, missbrukare eller adhd-problematiker, eller helt enkelt de som inte skött sin ekonomi. En livskris, påpekar Elisabeth Rynell, kan räcka för att inkassobreven ska hopa sig.

Är det du beskriver en dystopi eller Sverige 2017?

– I baksidestexten valde jag att det skulle stå att det kan vara nutida eller framtida. Det finns ju så starka tendenser nu som skulle kunna resultera i någon­ting liknande.

Hennes blick vandrar ut genom fönstret.

– Här nära kusten har de inte slutat underhålla vägarna än. Men det smyger ju på, om man åker till Ljusdal eller uppe i övre Norrland. Jag har sett de döda byarna sedan åttiotalet.

Moll lyckas smita från transport­bussen och går rakt ut i skogen. Där möter hon dessa döda byar, igen­bommade boplatser där slyn oförtrutet växer in i husen. Ändå är det som om vandringen väcker henne. Landskapet öppnar famnen för Moll, liksom några av de enslingar som gömmer sig i det.

Det finns en stark motsättning mellan stad och natur i din bok – staden utgör hotet, naturen är fristad…

– Den goda bilden av staden är ju som ett torg, en mötesplats. Men det blir förstört med den regim som finns i boken. Här på landet finns det männi­skor, egendomliga typer, som tar sig fram på något vis. Det går inte längre i städerna, det kostar för mycket.

Det märks att du njutit av att skriva fram landskapet, det där »kärleks­arbetet« som du talar om i ”Skrivandets sinne”. Vad betyder naturen för ditt skrivande?

– Väldigt mycket. För naturen är en del av en annan ordning än människans ordning. Det samhällssystem som vi har i dag tänker hela tiden i tid och pengar. Så fungerar inte naturen. Den är jättenoga ned i minsta detalj, minsta rimfroststjärna är utsökt. Naturen berättar något om hur livet arbetar, och när jag skriver hämtar jag kunskap från det.

Elisabeth Rynell, som började som poet, vill släppa kontrollen när hon skriver och låta berättelsen styra.

– Det enda jag visste var att jag ville skriva om smärtan i allt det som går förlorat av kunskap och historia och minne i vår samtid. Och den smärta som jag själv upplever i det.

Ämnen: Böcker
Elisabeth Rynell
  • Bor i Delsbo i Hälsingland under sommarhalvåret och i Årsta i södra Stockholm resten av året.
  • Debuterade 1975 med diktsamlingen Lyrsvit m.m. gnöl och slog igenom med romanen Hohaj 1997. Hohaj nominerades till Augustpriset, vann Sveriges Radios romanpris samt tidningen Vi:s litteraturpris. Bland Elisabeth Rynell övriga böcker märks En berättelse om Loka, Till Mervas, Hitta hem och diktsamlingen Nattliga samtal.
  • Fick 2017 Samfundets De Nios vinterpris. 2013 mottog hon Sara Lidman-priset. I essäsamlingen Skrivandets sinne skriver Elisabeth Rynell om sin litterära förebild och kära vän Sara Lidman.
Bli den första att tycka till!
NyhetST tar strid för en medlems rätt att genomföra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar på sin fritid. Länsstyrelsen i Dalarnas län har beslutat att Sebastian Kirppu inte får ägna sig åt detta på sin fritid, med hänvisning till att det skulle kunna vara en förtroendeskadlig bisyssla. Förbundet vill nu att Arbetsdomstolen upphäver beslutet.
ArbetsmiljöNyhetStatliga myndigheter följer inte arbetsmiljölagens regler om att anställda ska ha inflytande över arbetet mot hot och våld. Det bedömer forskare som intervjuat huvudskyddsombud på tio stora myndigheter.
ÖppenhetNyhetEtt halvår efter att Journalistförbundet begärt att få ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg har regeringen lämnat ut den. I stället för att hemligstämpla hela loggen har man prövat sekretessen rad för rad.
Val 2018FördjupningPublikts valbevakning fortsätter, nu med fokus på hur partierna ser på styrningen av myndigheter och statliga bolag. Några av STs viktigaste krav på den kommande regeringen är fler anställda i staten och att det inte blir några nya omlokaliseringar av myndigheter.
HögskolanNyhetAndelen forskande och undervisande personal ökar i förhållande till andra personalgrupper i högskolan, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska på arbetsmarknaden, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Den oförklarade delen av löneskillnaden är nu 4,3 procent.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan för dess långsamma handläggning av två fall där människor ansökt om ersättning för vård i ett annat EES-land.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten, sedan en man avlidit i samband med polistransport till ett behandlingshem.
HÖGSKOLANNyhetKonkurrens om forskningsmedel på universitet och högskolor leder inte till bättre forskning. Ökade statliga basanslag är en bättre väg att gå, enligt en ny forskningsstudie.
HÖGSKOLANNyhetEn bedragare lurade Malmö universitet att skicka en professors lön till sitt eget konto. ”Ganska genialt”, säger Polisens nationella expert på bedrägerier till Ekot. Universitetet ändrar nu sina rutiner.
REGERINGENNyhetTrots att Socialdemokraterna anser att allmän visstid bör avskaffas har Regeringskansliet har över 200 anställda på allmän visstid, rapporterar Dagens Nyheter. ”Allmän visstid är ett stort problem, och det har sett likadant ut i flera år", säger STs avdelningsordförande Thomas Janson till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare på häktet i Helsingborg har friats av personalansvarsnämnden för sin användning av pepparsprej mot en intagen. Nyligen friades en kriminalvårdare av tingsrätten efter en liknande händelse.
BolagsverketNyhetBolagsverket i Sundsvall ska få en tydligare roll i kampen mot brottslighet. Det säger näringsminister Mikael Damberg, S, till SVT och lovar att se över lagstiftningen.
HögskolanNyhetUniversitets- och högskolerådet, UHR, får regeringens uppdrag att öka tillgängligheten till högskolan och att motverka diskriminering av studenter med funktionsnedsättning.
REGERINGENNyhetRegeringen utlovar 120 nya statliga jobb i Kiruna. De ska ersätta de arbetstillfällen som försvinner när Radiotjänst i Kiruna läggs ned.
SocialförsäkringNyhetFörra generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, får nu ett nytt uppdrag av regeringen. Hon ska utreda en samordning av utbetalningar från välfärdssystemen.
ArbetsförmedlingenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen för att ha lämnat ut uppgifter om en arbetssökandes personliga förhållanden utan att först pröva om uppgifterna omfattades av sekretess.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan statsanställda män och kvinnor har minskat med 0,9 procentenheter. Den del av löneskillnaden som inte kan förklaras av objektiva faktorer, den så kallade oförklarade löneskillnaden, ligger på 0,4 procent, skriver Arbetsgivarverket i en ny rapport.
HögskolanNyhetRiksdagen är enig om att hanteringen av uppkomna överskott vid landets lärosäten måste bli bättre. I ett beslut på onsdagen ställde sig alla partier bakom regeringens bedömning av Riksrevisionens granskning.
TRAFIKVERKETNyhetRiksrevisionen riktar omfattande kritik mot Trafikverket för myndighetens hantering av forskningsmedel. Trafikverket lever inte upp till kraven på ”ordning och reda”, enligt Riksrevisionen.
HÖGSKOLANNyhetST stämmer Göteborgs universitet inför Arbetsdomstolen. Universitetet hade beslutat om löneavdrag för en examenshandläggare, men ST anser att medlemmen inte åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.
InternationelltNyhetSka det bli verklig fred är det upp till oss själva. Det konstaterar det sydkoreanska fackförbundet för offentliganställda, KPTU, efter toppmötet mellan USA och Nordkorea.
StatsförvaltningNyhet148 500 personer ska nyanställas i staten fram till slutet av 2022, enligt en beräkning som ST har gjort. Många av dem kommer att arbeta med it.
arbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kritiserar i en ny rapport hur Arbetsförmedlingen sköter de arbetssökandes aktivitetsrapporter. Bara två av tre rapporter kommer faktiskt in till myndigheten.
BidragsfuskNyhetPolisen och Åklagarmyndigheten får regeringens uppdrag att gemensamt hitta metoder att förbättra och effektivisera arbetet mot bidragsfusk. Uppdraget ska genomföras i samråd med andra myndigheter.
SkolmyndigheterNyhetEn statlig utredning föreslår att myndigheterna på skolområdet slås samman. Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, avvisar dock förslaget. Han vill behålla myndigheterna, men regionalisera organisationen.
OpinionNyhetSocialdemokraterna är med 28,6 procent största partiet bland offentliganställda, Moderaterna är näst störst med 19,9 procent och Sverigedemokraterna får 17,1 procent. Det framgår av Statistiska Centralbyråns, SCBs, partisympatiundersökning.
JämställdhetNyhetOjämlikheten i hälsa ökar bland kvinnor, medan den i stort är oförändrad bland män. Det konstateras i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
ArbetsrättNyhetRegeringens särskilde utredare föreslår att rätten att vidta stridsåtgärder begränsas och att en särskild nämnd inrättas för att besluta om fredsplikt. Men utredningens förslag läggs åt sidan till förmån från det förslag arbetsmarknadens parter presenterat.
öppenhetNyhetUtrikesminister Margot Wallström, S, prickas av ett enigt konstitutionsutskott för UDs hantering av offentlighetsprincipen under Sveriges kampanj för en plats i FNs säkerhetsråd.
FackligtNyhetI en debattartikel välkomnar TCOs chefsekonom Mikael Sandström riksdagens nej till att begränsa vinster i välfärden. Vinstfrågan hindrar en diskussion om hur privata företag kan göra nytta i välfärden, skriver han.
ARBETSRÄTTNyhetHamnarbetarförbundet överväger att begära en prövning av om de nya konfliktregler som parterna föreslagit är tillåtna enligt internationell rätt, skriver tidningen Arbetet.
ArbetsmiljöNyhet»Man måste kunna sätta sina gränser för när det är jobb och när det är fritid«, säger Lena Holm på Lantmäteriet.
PolisenNyhetNär Rebecka Brodin öppnar pass­expeditionen i Ludvika klockan nio är det redan kö.
PrideNyhetFrågan om hur myndigheter bemöter hbtq-personer kommer att stå i centrum för ST vid sommarens Pridefestivaler.
FackligtNyhetDemokratin och fackliga rättigheter är under stark press i många länder i världen. Enligt IFS, Internationella fackliga samorganisationen, har antalet länder som godtyckligt griper fackmedlemmar ökat från 44 till 59 mellan 2017 och 2018.
KriminalvårdenNyhetDe flesta som döms till fängelse får korta fängelsestraff på ett halvår eller mindre. Nu vill Kriminalvården att fler ska dömas till frivård hellre än korta fängelsestraff.
ARBETSRÄTTNyhetArbetsmarknadens parter lämnar ett eget lagförslag om konflikträtten. Syftet är att det ska användas i stället för det förslag som väntas från den utredning som regeringen tillsatt. "Ett styrkebesked", enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetEn chef på Försäkringskassan varnas för att hon jämfört sin egen solbränna med en underställd medarbetares hudfärg. Enligt personalansvarsnämnden kränkte chefen medarbetarens värdighet.
EtableringNyhetRegeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram en modell för matchning till etableringsjobb. Uppdraget ska genomföras i samråd med LO, Unionen och Svenskt Näringsliv.