Vision för ett förnyat fack

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2011-09-06

Fackförbundet SKTF har bytt namn till Vision. Förbundet har länge varit angeläget om att visa upp sin förmåga till förändring och förnyelse, skriver Alexander Armiento. I många fall har förändringarna genomfarts hand i hand med ST. För ST gäller det att inte slå av på takten.

Ett av STs närmaste syskon i den fackliga familjen har bytt namn. Det förbund vi känt som SKTF heter numera Vision. Det är ett namn som förpliktigar, som utmanar medlemmar och anställda att faktiskt vara visionära – och det kan vara positivt.

Men ordet vision är också ett välanvänt begrepp som inte självklart kommer att kopplas till en facklig organisation för dem som jobbar i eller på uppdrag av kommun, landsting och kyrka. Skulle satsningen på att lägga beslag på ett positivt laddat begrepp trots detta lyckas, är det ju kanon för Vision.

Det nyligen omdöpta förbundet är en organisation som länge varit angelägen om att visa upp sin förmåga till förändring och nytänkande. De konkreta insatser som redan genomförts är på många sätt intressantare än det kostymbyte som namnbytet innebär.

Man har jobbat hårt med att förnya det fackliga företrädarskapet, något som syns i målsättningen att nya förtroendevalda inte ska jobba fackligt på heltid utan ha en fot kvar i sitt yrke.

— •l• —

Som ett led i måletatt locka unga människor har man även skickat tydliga signaler om att det behövs yngre ansikten bland fackets företrädare. Ambitionen är att en tredjedel av Visions lokala förtroendevalda nästa år ska vara under 35 år. Det är en radikal linje, och som alla sådana kan den bli svår att följa. Men tanken att ett modernt fack måste bygga på mångfald är helt rätt.

Frågor som är viktiga för unga anställda har också fått ta plats. Det syns på förbundets nya hemsida, där det går att läsa om »Vision för dig med ofast jobb«.

— •l• —

I många fall har SKTF genomfört sina förändringar hand i hand med ST. Förbunden samarbetar sedan några år om en facklig telefonrådgivning och om studerandeverksamheten i Tria. De har också båda börjat erbjuda karriärcoachning.

Men ST har också på egen hand dragit igång många intressanta projekt. Några goda exempel är HBT-ambassadörerna och satsningen på doktorander. Även om ST inte talat lika högt om sitt arbete så finns här gott om nytänkande – mycket mer sker i sam­arbete med de andra TCO-förbunden inom ramen för Facket Förändras.

— •l• —

Något nytt namn på ST är dock inte aktuellt för stunden – även om frågan brukar föras på tal här och var. När de svåruttalade konsonanterna i SKTF nu mönstras ut blir ST allt ensammare i den fackliga familjen om att ha ett namn som ser ut som en förkortning men inte längre är det. Under några år var det högsta mode – ett effektivt sätt att göra sig av med gamla begrepp som inte längre riktigt passade in på förbundens organisationsområden.

Visst är det lätt att se argument för ett nytt namn som säger något mer. Lika väl finns goda argument mot att byta. Att hitta ett nytt namn är svårt och alla blir aldrig nöjda. Det har redan fällts en och annan syrlig kommentar om valet av Vision.

Men långt viktigare än att byta namn och logga är ändå att tänka nytt i den fackliga verksamheten – både på förbundskansliet och ute på arbetsplatserna. ST är på god väg, men får inte slå av på takten. Annars kanske det ändå blir nödvändigt att byta namn – till Pension.

 

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA