Vittne stöder ST-medlemmar

EU-KONTORET2003-12-03

Rättegången mot EU-kommissionen om uppsägningen av två ST-medlemmar har skjutits upp. Orsaken är ny bevisning och att ett nytt vittne dykt upp.

De två uppsagda ST-medlemmarna har, med stöd av förbundet, stämt EU-kommissionen för brott mot LAS, Lagen om anställningsskydd. De hävdar att förfalskningarna av fakturor skedde på arbetsgivarens uppdrag. Dessutom anser de att uppsägningarna kom för sent. Långt efter den tvåmånadersregel som anges i LAS.

Kort innan rättegången skulle ta sin början, den 9 september, lade ST-medlemmarnas jurist, Stellan Gärde från LO-TCO Rättsskydd, fram ny bevisning.

– Arbetsgivaren i Stockholm har känt till de falska fakturorna sedan 1996, säger han. Tjänstemännen uppmanades att skriva under påhittade fakturor för att få ut sina löner.

De nya bevisen utgörs dels av ett brev från ledningen i Bryssel 1999 där en av de anställda stängs av från arbetsplatsen, dels av ett nytt vittne.

Enligt Stellan Gärde hävdar kommissonen att det är arbetsledningen i Bryssel och inte i Stockholm som har arbetsgivaransvaret.

– Men även om det skulle vara riktigt, så kände ledningen i Bryssel till förfarandet redan 1999.

Tjänstemännen sades upp först efter det att EUs bedrägerirotel lämnat sin rapport i maj 2000. Därmed bröt kommissionen mot den regel som säger att uppsägningen måste ske inom två månader från det att arbetsgivaren fått kännedom om förhållandena, enligt Stellan Gärde.

Ett av vittnena säger till Statstjänstemannen att tvåmånadersregeln överträtts med god marginal.

– Att man använde sig av felaktiga fakturor var väl känt både hos ledningen i Bryssel och på kontoret i Stockholm.

– Dessutom skedde förfalskningarna på initiativ från arbetsgivaren i Stockholm.

En ny rättegång är planerad till mars 2003. Därmed får även kommissionen möjlighet att ta fram ny bevisning.

Lokalanställda sades upp

När fakturafusket vid Stockholmskontoret uppdagats sade EU-kommissionen upp fyra lokalanställda i underordnad ställning. Kontorschefen Linda Steneberg och biträdande chefen har hittills inte fått någon disciplinär bestraffning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA