Annons:
Debatt: Tillgänglighet
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Webbansvariga har inte fått tillräckligt stöd

Nu införs krav på att webbplatser och andra digitala plattformar inom offentlig sektor ska vara tillgängliga för alla, oavsett förmåga och funktionsnedsättning. Men de många kommunikatörer, utvecklare, formgivare, redaktörer och webbansvariga som förväntas följa lagen har inte fått det stöd som de behöver, skriver Susanna Laurin, forsknings- och innovationschef på Funka.

Med start 23 september ska webbplatser och andra digitala plattformar inom offentlig sektor vara tillgängliga för alla, oavsett förmåga och funktionsnedsättning. De aktörer som inte lever upp till kraven riskerar att få böter. Att myndigheter och andra offentliga aktörer följer EUs webbtillgänglighetsdirektiv är naturligtvis en viktig demokratifråga.

Men den svenska myndighet som ska utöva tillsyn och utforma föreskrifter, Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har kommit i gång med sitt arbete alldeles för sent. Alldeles nyligen publicerades några av de mallar som de många kommunikatörer, utvecklare, formgivare, redaktörer och webbansvariga som förväntas följa lagen behöver. Det betyder att offentlig sektor i Sverige har betydligt kortare tid på sig att uppfylla lagens krav än kolleger i andra länder.

Mitt intryck är att de allra flesta som jobbar med digital information inom stat och kommun är måna om att nå ut till så många som möjligt. Men att Digg varit så sent ute skapar både stress och förvirring. Vi på Funka får dagligen frågor om hur det är tänkt att man som webbansvarig ska planera sitt arbete på bästa sätt.

Utöver att utforma föreskrifter och se till att den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service följs, ska Digg ge stöd till de offentliga aktörerna.

Lagen gäller inte bara myndigheter, utan även statliga och kommunala bolag samt privata aktörer som bedriver skattefinansierad samhällsviktig verksamhet. Bland dessa tusentals aktörer finns det många som behöver stöd för att kunna uppfylla lagens krav. Än så länge har inte så mycket hjälp visat sig. Digg hävdar att de på grund av resursbrist prioriterar tillsynsverksamheten framför sitt främjande uppdrag.

Utöver att uppfylla de tekniska kraven på tillgänglighet i digitala gränssnitt ska offentlig sektor:

  • deklarera sin aktuella nivå på tillgänglighet genom en tillgänglighetsredogörelse,
  • erbjuda en funktion för återkoppling för användare som upplever problem,
  • erbjuda alternativa format för användare som har behov av det, om visst innehåll inte uppfyller kraven,
  • informera om möjligheten för användare att formellt klaga på otillgängligt innehåll.

Sverige har varit rejält försenat under hela implementationen av webbtillgänglighetsdirektivet, vilket drabbar flera grupper. Skattefinansierad verksamhet får svårare att sköta sitt jobb. Följden blir ökade utgifter och frustration. Branschen som ska sälja sina tjänster till organisationer som omfattas av lagen vet inte vad som gäller. Och användare med funktionsnedsättning – cirka 15 procent av befolkningen – får vänta ännu längre på sin demokratiska rätt att ta till sig information och utföra tjänster på lika villkor med andra.

Webbtillgänglighetsdirektivet innebär en fantastisk möjlighet för ökad inkludering. Rätt använt kan regelverket bli ett starkt verktyg för att digitaliseringens potential ska komma alla till del. Men det behövs betydligt bättre fokus från politiskt håll för att ge offentlig sektor rätt förutsättningar för att lyckas. Nu börjar det bli riktigt bråttom.

Susanna Laurin, forsknings- och innovationschef på Funka

EUs webbtillgänglighetsdirektiv

EUs webbtillgänglighetsdirektiv innebär att webbplatser, intranät, dokument och appar inom offentlig sektor ska uppfylla krav på tillgänglighet.

Det innehåller ett antal viktiga datum:

  • Webbplatser som publicerats efter 23 september 2018 ska uppfylla lagens krav 23 september 2019.
  • Webbplatser publicerade före 23 september 2108 ska uppfylla lagens krav 23 september 2020.
  • För webbplatser med innehåll för slutna grupper, det vill säga intranät, gäller att de som publicerats efter 23 september 2019 ska uppfylla lagens krav direkt. Intranät publicerade före 23 september 2019 ska uppfylla kraven efter att de genomgår en omfattande revision.
  • Även dokument publicerade på webbplatser omfattas av kraven om tillgänglighet.
  • Förinspelat ljud och video ska uppfylla kraven 23 september 2020.
  • Appar ska uppfylla kraven 23 juni 2021.
Bli den första att tycka till!
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten för att den satt sig över två beslut från Statens överklagandenämnd i samband med rekryteringen av chefer till Nationella operativa avdelningen, NOA.
SiSNyhetVården vid de institutioner som drivs av Statens institutionsstyrelse, SiS, brister i likvärdighet. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en genomförd myndighetsanalys, som också visar på en positiv utveckling.
KRIMINALVÅRDENNyhetEtt första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom Kriminalvården, uppger Sveriges Radios Ekot. Kriminalvården vill inte uppge om den smittade tillhör personalen eller är intagen, av patientsekretesskäl.
CoronaNyhetI ett nytt krispaket föreslår regeringen med stöd av Centern och Liberalerna att fler ska få möjlighet till a-kassa och att Arbetsförmedlingen ska få mer pengar. Dessutom vill man se mer utbildning för varslade och uppsagda.
TrafikverketNyhetPå grund av virusutbrottet har Trafikverket stoppat bokning av teoriprov för bil, motorcykel och moped fram till 4 maj. I Stockholm har 8 000 bokade prov avbokats, skriver TT.
CORONANyhetST och Arbetsgivarverket har tecknat ett tillfälligt kollektivavtal som tillåter 40 extra övertidstimmar per månad för statsanställda. Avtalet löper över tre månader och är ett resultat av den situation som råder på grund av coronaviruset.
ForskningNyhetKolleger som prasslar med papper eller sorl från ett öppet kontorslandskap. Det kan vara två situationer som stör människor med ljudintolerans, en okänd men ganska vanlig sjukdom, visar en ny avhandling från institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
CoronaNyhetInställda körkortsprov och domstolsförhandlingar, videoundervisning på universitet, uppskjutna förrättningar samt fler ansökningar om vård av barn. Coronapandemin får konsekvenser på statliga arbetsplatser, och många planerar just nu för ännu hårdare prioriteringar.
ForskningNyhetSamhällsinformation till nyanlända blir kraftigt förenklad, därför att de som tar fram materialet tar större hänsyn till hur beställande politiker ska reagera än till vad de nyanlända behöver, enligt en ny studie.
PolisenNyhetEn gränskontrollant blev påkommen med metadon på jobbet. Nu åtalas han för ringa narkotikabrott och kan förlora sin anställning.
DomstolarnaNyhetRegeringen skjuter upp den planerade kvällsberedskapen vid landets tingsrätter som skulle inletts den här veckan. Införandet skjuts fram till 1 september på grund av coronapandemin.
ArbetsförmedlingenNyhetStoppa Arbetsförmedlingens pilotprojekt Krom, Kundval rusta och matcha, tills vidare. Det kräver företrädare för TCO, LO och Saco i en gemensam debattartikel. Resurser behöver riktas till beprövade insatser som fungerar, anser de.
MigrationsverketNyhetAnställda på Migrationsverket i Sundbyberg klagade i veckan på riskerna för smittspridning i väntrummet. Efter kritik och påtryckningar tar myndigheten nu till flera åtgärder för att öka säkerheten i lokalerna.
Fördjupning: omlokaliseringarFördjupningAtt flytta delar av stats­förvaltningen från Stockholm till andra orter är inte någon ny idé. Nu har flyttlassen gått för de myndigheter som fick besked om omlokalisering under den förra mandat­perioden. I många fall har viktig verksamhet lamslagits.
POLISENNyhetEn anställd på Polisens hittegodsavdelning i södra Sverige döms efter strafföreläggande till dagsböter och villkorlig dom. Kvinnan greps på bar gärning när hon stal pengar i olika valutor ur ett skåp på sin arbetsplats.
ArbetsmiljöverketNyhetCoronaviruset gör att Arbetsmiljöverket väljer att avvakta med inspektioner i flera branscher. Myndigheten vill undvika risken för smitta och skona arbetsgivare som redan är hårt pressade av pandemin.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen uppdrar åt en särskild utredare att se över sjuk- och aktivitetsersättningen. Syftet är att ge fler människor möjlighet att försörja sig med eget arbete utifrån sin arbetsförmåga.
SjukpenningNyhetFörsäkringskassan begär inte längre läkarintyg av den som ansöker om sjukpenning. Det gäller inför tredje veckan då betalningsansvaret går över från arbetsgivaren till Försäkringskassan.
STNyhetOsäkerheten kring coronapandemin gör att STs förbundsstyrelse nu väljer att föreslå att kongressen som skulle hållits i slutet av maj i stället flyttas till hösten. ”Det känns jättetråkigt, men det går inte att göra på något annat sätt”, säger förbundsordförande Britta Lejon.
STATENS SERVICECENTERNyhetStockholm, Göteborg, Malmö och Ulricehamn kommer att få nya servicekontor under 2020, om det förslag som regeringens utredare presenterade under onsdagen blir verklighet. Tidigare har regeringen beslutat om nya kontor i Storuman, Torsby, Vansbro och Åsele.
KriminalvårdenNyhetJustitiekanslern, JK, kritiserar kriminalvårdens anstalt Storboda för en kroppsvisitation som genomfördes år 2014. Men de som klagat efter händelsen får ingen ekonomisk ersättning för övergreppet.
SPÅRTRAFIKENNyhetFackförbundet Seko stämmer SJ i Arbetsdomstolen sedan en tågvärd fick börja sitt arbetspass efter endast 10 timmars vila, vilket strider mot kollektivavtalet, skriver förbundet. Även dotterbolaget SJ Götalandståg stäms. Enligt stämningsansökan har en grupp deltidsanställda schemalagts på fler timmar än vad de har fått betalt för.
RegeringskanslietNyhetUtrikesdepartementet, UD, har som en följd av coronapandemin beslutat att tillfälligt ta hem viss personal och deras familjer från särskilt utsatta riskområden, rapporterar Ekot.
ArbetsmiljöNyhetRegeringen har tidigare aviserat att man vill låta regionala skyddsombud komma in på fler arbetsplatser. Nu lämnas lagförslaget till riksdagen. Om det går igenom kan de nya reglerna börja gälla redan i augusti.
ÖppenhetNyhetDet var rätt av Kriminalvården att neka en begäran att på plats hos myndigheten få läsa en allmän handling med hänvisning till risken för smittspridning. Det slår kammarrätten fast efter ett överklagande.
SKATTEVERKETNyhetCoronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.
CoronaNyhetReglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.
DigitaliseringNyhetMyndigheten för digital förvaltning, Digg, har tagit fram en modell för att öka tillgängligheten av digital information. Dokumentet, som bygger på nio principer, går nu ut på en remissrunda där vem som helst får lämna synpunkter.
MuseerNyhetAlla stora statliga museer har stängt sin verksamhet för besökare på grund av coronaviruset. ”De ekonomiska konsekvenserna är enorma”, säger Joakim Malmström, ordförande för Centralmuseernas samarbetsråd och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
spårtrafikNyhetRiksrevisionen har i en granskning ansett att regeringens analys kring höghastighetsjärnvägar inte varit tillräckligt ingående. Av en skrivelse till riksdagen framgår att regeringen inte delar Riksrevisionens uppfattning.
öppenhetNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Polismyndigheten för att utan lagligt stöd hindrat en frilansjournalist att filma och avvisat honom från ett valmöte med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson i valrörelsen 2018.
AvtalNyhetST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.