Annons:
Debatt: Tillgänglighet
Debatt
0 kommentarerTyck till!

Webbansvariga har inte fått tillräckligt stöd

Nu införs krav på att webbplatser och andra digitala plattformar inom offentlig sektor ska vara tillgängliga för alla, oavsett förmåga och funktionsnedsättning. Men de många kommunikatörer, utvecklare, formgivare, redaktörer och webbansvariga som förväntas följa lagen har inte fått det stöd som de behöver, skriver Susanna Laurin, forsknings- och innovationschef på Funka.

Med start 23 september ska webbplatser och andra digitala plattformar inom offentlig sektor vara tillgängliga för alla, oavsett förmåga och funktionsnedsättning. De aktörer som inte lever upp till kraven riskerar att få böter. Att myndigheter och andra offentliga aktörer följer EUs webbtillgänglighetsdirektiv är naturligtvis en viktig demokratifråga.

Men den svenska myndighet som ska utöva tillsyn och utforma föreskrifter, Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har kommit i gång med sitt arbete alldeles för sent. Alldeles nyligen publicerades några av de mallar som de många kommunikatörer, utvecklare, formgivare, redaktörer och webbansvariga som förväntas följa lagen behöver. Det betyder att offentlig sektor i Sverige har betydligt kortare tid på sig att uppfylla lagens krav än kolleger i andra länder.

Mitt intryck är att de allra flesta som jobbar med digital information inom stat och kommun är måna om att nå ut till så många som möjligt. Men att Digg varit så sent ute skapar både stress och förvirring. Vi på Funka får dagligen frågor om hur det är tänkt att man som webbansvarig ska planera sitt arbete på bästa sätt.

Utöver att utforma föreskrifter och se till att den nya lagen om tillgänglighet till digital offentlig service följs, ska Digg ge stöd till de offentliga aktörerna.

Lagen gäller inte bara myndigheter, utan även statliga och kommunala bolag samt privata aktörer som bedriver skattefinansierad samhällsviktig verksamhet. Bland dessa tusentals aktörer finns det många som behöver stöd för att kunna uppfylla lagens krav. Än så länge har inte så mycket hjälp visat sig. Digg hävdar att de på grund av resursbrist prioriterar tillsynsverksamheten framför sitt främjande uppdrag.

Utöver att uppfylla de tekniska kraven på tillgänglighet i digitala gränssnitt ska offentlig sektor:

  • deklarera sin aktuella nivå på tillgänglighet genom en tillgänglighetsredogörelse,
  • erbjuda en funktion för återkoppling för användare som upplever problem,
  • erbjuda alternativa format för användare som har behov av det, om visst innehåll inte uppfyller kraven,
  • informera om möjligheten för användare att formellt klaga på otillgängligt innehåll.

Sverige har varit rejält försenat under hela implementationen av webbtillgänglighetsdirektivet, vilket drabbar flera grupper. Skattefinansierad verksamhet får svårare att sköta sitt jobb. Följden blir ökade utgifter och frustration. Branschen som ska sälja sina tjänster till organisationer som omfattas av lagen vet inte vad som gäller. Och användare med funktionsnedsättning – cirka 15 procent av befolkningen – får vänta ännu längre på sin demokratiska rätt att ta till sig information och utföra tjänster på lika villkor med andra.

Webbtillgänglighetsdirektivet innebär en fantastisk möjlighet för ökad inkludering. Rätt använt kan regelverket bli ett starkt verktyg för att digitaliseringens potential ska komma alla till del. Men det behövs betydligt bättre fokus från politiskt håll för att ge offentlig sektor rätt förutsättningar för att lyckas. Nu börjar det bli riktigt bråttom.

Susanna Laurin, forsknings- och innovationschef på Funka

EUs webbtillgänglighetsdirektiv

EUs webbtillgänglighetsdirektiv innebär att webbplatser, intranät, dokument och appar inom offentlig sektor ska uppfylla krav på tillgänglighet.

Det innehåller ett antal viktiga datum:

  • Webbplatser som publicerats efter 23 september 2018 ska uppfylla lagens krav 23 september 2019.
  • Webbplatser publicerade före 23 september 2108 ska uppfylla lagens krav 23 september 2020.
  • För webbplatser med innehåll för slutna grupper, det vill säga intranät, gäller att de som publicerats efter 23 september 2019 ska uppfylla lagens krav direkt. Intranät publicerade före 23 september 2019 ska uppfylla kraven efter att de genomgår en omfattande revision.
  • Även dokument publicerade på webbplatser omfattas av kraven om tillgänglighet.
  • Förinspelat ljud och video ska uppfylla kraven 23 september 2020.
  • Appar ska uppfylla kraven 23 juni 2021.
Bli den första att tycka till!
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft enligt årets Konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och behålla personal.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med året innan, konstaterar organisationen Sveriges museer.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen kritiserar en polis sedan denna använt hot om indraget körkort för att förmå en bilförare att acceptera en ordningsbot för att ha underlåtit att stanna vid stopplikt.
HögskolanNyhetI de flesta fall lönar det sig med en högskoleutbildning. Men vissa utbildningar ger mer i lönekuvertet än andra. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
DigitaliseringNyhetÖkad användning av artificiell intelligens, AI, kan skapa ekonomiska värden inom offentlig förvaltning motsvarande cirka 140 miljarder kronor per år, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg.
ArbetsmarknadNyhetValidering är viktigt för kompetensförsörjning och livslångt lärande. Det är en av de slutsatser som dras i Valideringsdelegationens slutbetänkande till regeringen.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket varslar om uppsägning av 146 anställda i Skåne, Stockholms, Västerbottens, Västernorrlands och Östergötlands län. ”Jag tycker att det är olyckligt att varsla just nu, samtidigt som vi ska göra en stor omorganisation”, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.
LantmäterietNyhetLantmäteriet har beslutat att ta bort möjligheten till friskvårdstimme och i stället höja friskvårdsersättningen. Både ST och Saco-S på myndigheten är kritiska till förändringen. I intranätets kommentarsfält rasar missnöjet, berättar anställda som Publikt varit i kontakt med.
KriminalvårdenNyhetÄndrade regler kommer att innebära omfattande förändringar av Kriminalvårdens frivård. Villkorligt frigivna ska följas upp hårdare och fler drogtestas och få fotboja, skriver Dagens Nyheter.
DomstolarnaNyhet Domstolshandläggarna vid Värmlands tingsrätt har under flera år haft en dålig arbetsmiljö. Arbetsbelastningen är hög och många mår dåligt, enligt den anmälan som huvudskyddsombudet har gjort till Arbetsmiljöverket.
ARBETSMILJÖVERKETNyhetNär Arbetsmiljöverket flyttar sitt kontor från Stockholms innerstad till Solna krymper kontorsytan med mer än en tredjedel. ”Det är klart att det kan komma att påverka arbetsmiljön”, säger STs avdelningsordförande Marita Jonsson till Publikt.
KriminalvårdenNyhetRiksrevisionen har fått indikationer på att verksamheten vid Kriminalvårdens anstalter inte bedrivs på effektivast möjliga sätt, och har därför beslutat att inleda en granskning, skriver man i ett pressmeddelande. Anstalterna kostar cirka fem miljarder kronor per år.
PensionsmyndighetenNyhetPensionärernas riksorganisation, PRO, riktar skarp kritik mot de långa väntetiderna hos Pensionsmyndigheten. Den som söker bostadstillägg får vänta fem månader på besked, och ändringar tar ännu längre tid.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts till två års fängelse för vapenbrott. När mannen greps av polisen på allmän plats bar han skyddsväst och hade en skarpladdad pistol innanför byxlinningen. Den anställde har också anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd.