Enhetligare krav på arbetslösa

DEBATT: INSÄNDARE2004-05-31

I en ledare kritiserar ST Press (nr 6, 30 april) regeringen för att inte satsa tillräckliga resurser på arbetslöshetsbekämpning. Det är en missvisande beskrivning.

Kampen för full sysselsättning och lägre arbetslöshet är överordnade mål i regeringens ekonomiska politik. Den kampen har under de senaste tio åren i stora delar varit framgångsrik – mellan 1996 och 2000 halverades den öppna arbetslösheten från åtta till fyra procent, samtidigt som över 200 000 nya jobb skapades.

Den internationella lågkonjunkturen har de senaste åren gjort att läget på arbetsmarknaden varit tufft. Den socialdemokratiska regeringens ekonomiska politik har varit helt inriktad på att motverka detta. Med europeiska mått mätt har politiken varit framgångsrik. Sverige har en av de lägsta arbetslöshetsnivåerna i Europa.

Skälet till att detta varit möjligt är att sparade resurser kunnat användas för att begränsa arbetslösheten. Under 2000 och 2001 var tillväxten i Sverige stark, och skatteintäkterna goda. En del av dessa resurser användes till reformer och skattesänkningar. Men mycket stoppades undan för att kunna användas när konjunkturen vände ner. Hela det sparade överskottet om ca 100 miljarder kronor från början av 2000-talet har i praktiken använts för just arbetslöshetsbekämpning. Därtill kommer att staten nu kan låna över 100 miljarder kronor för att ytterligare motverka arbetslösheten.

Arbetslösheten ligger nu – som en följd av den utdragna internationella lågkonjunkturen – över fem procent. Det är en oacceptabelt hög nivå.

För att skapa förutsättningar för fler jobb och pressa tillbaka arbetslösheten har regeringen bara de senaste månaderna föreslagit en lång rad nya insatser. I december presenterades ett paket som bland annat innebär att de arbetsmarknadspolitiska programmen ökar med 15 000 platser.

I regeringens vårproposition presenterades ytterligare förslag. Ett ROT-avdrag har införts för fler jobb i den utsatta byggbranschen. Ytterligare två ROT-avdrag med inriktning på miljöomställning av offentliga lokaler införs från och med nästa år. Anställningsstödet utvidgas med motsvarande 3 000 platser. Kommunerna tillförs från och med 2005 resurser för att anställa 6 000 fler barnskötare och förskollärare. Ett särskilt sysselsättningsstöd på 1,5 miljarder ges till kommunerna nästa år. Detta är bara några exempel – listan på åtgärder är lång.

Fungerande välfärdssystem idag och i framtiden kräver att människor snabbt kommer tillbaka till arbetsmarknaden när de blivit arbetslösa. Idag finns alltför stora variationer när det gäller exempelvis hur pass aktiva arbetsförmedlingar i olika delar av landet är, vilka krav de ställer på de arbetssökande, hur väl de följer befintliga regelverk och vilket resultat som nås. Det är inte bra – varken för den enskilde, för statskassan eller för det allmänna förtroendet för våra välfärdssystem. Regeringen har därför gett ett uppdrag till Ams att se över detta, och ta fram åtgärder för att se till att enhetligheten ökar. Det är i slutändan en rättvisefråga.

Bosse Ringholm

Finansminister

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA