Fem skäl att säga nej till namnförslaget

DEBATT: DEBATT2017-09-01

Jag ser flera nackdelar med förslaget att Fackförbundet ST ska byta namn till Sterka.

  1. Det är inget riktigt svenskt ord eller namn.
  2. Det ser felstavat ut.
  3. Sterka låter i munnen ännu mer likt SD, Sverigedemokraterna, än vad ST gör. Det skapar ett större problem med association till SD än vad vi har i dag med namnet ST.
  4. Det väcker mycket tydliga asso­ciationer till ordet strejka. Kasta om bokstäverna E och R och lägg till ett J och vips så blir Sterka till strejka. I folkmun kommer vi att bli kända som Fackförbundet Strejka, trots att vi inte strejkar så ofta.
  5. Namnförslaget Sterka känns väldigt förhastat och jag är övertygad om att det är ett stort misstag.

Jag föreslår i stället Fackförbundet Starka eller Fackförbundet Styrka, eller något annat bra namn som inte måste börja med ST.

Ta fram tio till tjugo förslag och låt alla medlemmar avgöra saken genom något slags demokratisk omröstning, i stället för att ett mindre antal fackliga ombud ska ta ett toppstyrt beslut på en ST-kongress i höst. 

Mikael Mikaelsson
förare MTR pendeltågen

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Sterka
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.