Hård debatt om semesterregler

DEBATT: DISKRIMINERING2009-02-24

Insändarröster både för och emot Andreas Olofssons anmälan om att semesterreglerna som ger äldre fler lediga dagar än yngre, är åldersdiskriminering.

Svar på debattartikeln ”Därför anmälde jag staten” i ST Press 2/2009


Jag anser att det är bra att vi 30 och 40 plus har längre semester än övriga. Andreas Olofsson med flera kommer själva att bli äldre och får då åtnjuta samma förmån för lång och trogen tjänst. På min arbetsplats har vi med lång anställningstid oftast sämre lön än nyanställda och vi kommer aldrig ikapp.

Jarmo G Rahikainen

                                                     — •l• —

Du tar upp en fråga som inte är något problem. Hur gammal är du egentligen? Jag är kvinna 55+ och har arbetat statligt ca 35 år. Jag är glad att ha några extra semesterdagar. När du blir äldre får du se hur det ser ut.

Att tala om diskriminering är att gå för långt. Jag kan tala om för dig, Andreas Olofsson, att när du blir äldre får du inte samma löneutveckling som de yngre på arbetsplatsen. Vilket gör att om jag får några »extra« semesterdagar kan det kännas som en liten lönekompensation.

Mitt svar på frågan om alla ska ha lika lång semester är alltså NEJ.

Jag tycker du ska ägna dig åt något annat än denna fråga. 

Lönediskriminerad kvinna 55+

                                                                   — •l• —

Jag är faktiskt inte riktigt säker på att vi som är äldre ska ha längre semester. Något som bekymrar mig betydligt mer är dock att staten i allt större utsträckning anlitar bemanningsföretag för personal som inte är akademiker, bland annat sekreterare, löneadministratörer, vaktmästare, receptionister. Dessa har mycket begränsade rättigheter. De har inte samma semestervillkor, deltagande i möten eller kick off-dagar är inte självklart en rättighet, lönen är betydligt lägre och inte förhandlingsbar med den chef som är på plats etc. Att år efter år arbeta i staten men stå utanför de fördelar som finns med i statligt arbete är en skämmig särbehandling.

Britt-Mari J Törnkvist
                                                             — •l• —

  

Antar att anmälan har skett av person/personer födda på 70- eller 80-talet. De verkar vara utkörda och uttröttade för det mesta. Jag har jobbat heltid i mer än 40 år på en stressig arbetsplats. Nu är jag 62 år och kan jämföra med hur trött jag var vid 30 år. Då fanns mycket på agendan efter arbetstidens slut. Nu får jag trappa ner på aktiviteter efter arbetsdagen. Det är klart att äldre personer ska ha längre semester!

Jag har också rätt att ta delpension vid 61 år. Det är ju oerhört orättvist, eller? Anmäl gärna detta också till Diskrimineringsombudsmannen, så kan nog ni unga också gå i pension vid 30–35 år.

Otroligt löjlig anmälan!

Snart pensionist

                                                             — •l• —

Signaturen Therese kommenterar på www.stpress.se:

Jag tycker att Andreas har gjort helt rätt – det finns mycket lite logik i våra avtal nu. Det är bra att vi får en översyn – kanske kommer man fram till att det är diskriminering, kanske kommer man fram till att det inte är det. För ST tycker jag att det är en fråga om hur man ska rekrytera och ta tillvara intressen för såväl unga som gamla medlemmar.

                                                           — •l• —

Signaturen Karin i Östersund: Tycker inte att alla behöver den längre semestern utan ser det lite som att de som ju arbetat fler år kan behöva lite mer vila, och ju äldre man blir desto mer tryter orken. Inser att vi på vår arbetsplats skulle få ännu svårare med semesterscheman som skulle funka ifall även de yngre hade samma längd på semestern som vi äldre.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA