Extra semester inte diskriminering

DO2009-12-17

Semesterreglerna i det statliga kollektivavtalet är inte åldersdiskriminerande i lagens mening, enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO. Anmälarens fackförbund, ST, avstog från att driva ärendet.

Andreas Olofsson är 29 år och anställd vid Arbetsförmedlingen i Växjö. När lagen ändrades vid årsskiftet och diskriminering på grund av ålder blev förbjuden anmälde han sin arbetsgivare för åldersdiskriminering. Han ansåg att semesterreglerna på det statliga området är diskriminerande, eftersom den som fyller 30 respektive 40 år får fler semesterdagar.

Hans fackförbund ST valde att inte driva hans krav mot staten, och nu har också DO beslutat att avskriva hans anmälan.

– Kollektivavtalets semesterregler är exempel på undantag som kan göras från diskrimineringslagen när det gäller ålder, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande.

DO har gått igenom både den svenska lagens krav och EUs arbetslivsdirektiv. Redan i förarbetena till den nya lagen angav regeringen att förlängd semester är ett legitimt undantag från skyddet mot åldersdiskriminering:

– I det här fallet har arbetsmarknadens parter valt att portionera ut semestern med utgångspunkt från ett livscykelperspektiv för att främja äldres större behov av återhämtning, men också anställdas möjlighet att kombinera familjeliv och arbetsliv, anser Katri Linna.

Andreas Olofsson säger till P3 Nyheter att han inte håller med om DOs resonemang:

– Vad är det som säger att en person som är 30 år har större behov av återhämtning än jag som är 29? Okej om det hade varit så att man fick fler semesterdagar efter att man fyllt 50 och 60 år. Jag kommer inte att släppa den här frågan, jag ska fortsätta att driva frågan inom mitt fack och på olika fronter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA