Bild: Kriminalvården

Nu förbättrar vi villkoren för Kriminalvårdens medarbetare

DEBATT: KRIMINALVÅRDEN2023-08-25

Förbättrade villkor för medarbetarna är en nyckel för att lyckas i rekryteringsarbetet, skriver Kriminalvårdens förhandlingschef Ola Nilsson. Tack vare ett gott samarbete med de fackliga organisationerna har Kriminalvården kunnat förhandla fram nya avtal som i ett helhetsperspektiv innebär förbättringar för de anställda, framhåller han.

Kriminalvården är tillsammans med polis, åklagare och domstolar hörnpelarna i rättsväsendet. Vi är också en myndighet som är under press och i stark förändring. Fler och längre straffpåföljder leder till överbeläggning och ett stort behov av att öka antalet platser i anstalter och häkten. Ett femtiotal byggprojekt pågår nu runt om i landet. Även frivården och nationella transportenheten expanderar. Det betyder att vi har behov av tusentals fler medarbetare de kommande åren, utöver de drygt 16 000 vi är i dag. Att rekrytera är därför en absolut nödvändighet för att vi ska lyckas med vårt uppdrag även i framtiden – att verkställa straff och minska återfall i brott.

Förbättrade villkor för medarbetare är en nyckel för att lyckas i rekryteringsarbetet. Samtidigt ser vi att vår personalomsättning ökade under 2022, och vi ser att arbetssituationen för våra medarbetare generellt har blivit tuffare. Men vi står inte handfallna inför situationen.

Arbetet inom Kriminalvården är samhällsviktigt och utvecklande, men vi inser att förbättrade löner och arbetsvillkor är viktiga faktorer såväl för att behålla medarbetare som för att locka till oss nya. De senaste åren har vi sett att vi som arbetsgivare behöver en bättre dialog med de fackliga organisationerna för att tillsammans – långsiktigt – förbättra villkoren för medarbetarna. Därför är vi mycket glada för att vi nu, i en konstruktiv och positiv anda lyckats förhandla fram flera nya avtal som i ett helhetsperspektiv innebär förbättringar för medarbetarna, vad gäller både ersättningar och arbetsvillkor.

Några exempel på förbättringar i de nya avtalen:

  • Ökat lokalt inflytande över arbetstidens förläggning. De nya avtalen gör det lättare att i lokala avtal prova nya schemamodeller, utöver de centrala schemamodeller som finns i dag.
  • Höjning av ersättningen för att jobba helg. Många av våra medarbetare arbetar helger. Det är inte helt ovanligt att arbeta varannan helg. De nya avtalen innebär att ob-ersättningen för helgarbete höjs med över 25 procent, från 53 till 68 kronor i timmen.
  • Förändrade möjligheter för arbetsgivaren att ändra arbetstid. De nya avtalen innebär en större förutsägbarhet för de anställda som inte har fast schema. Ett flexibilitetstillägg om 1 100 kr per månad införs samtidigt för denna grupp medarbetare.

De nya avtalen innehåller ytterligare förbättringar för medarbetarna, såsom sänkt veckoarbetstid vid nattarbete.

Förbättringarna hade inte varit möjliga utan ett gott samarbete med de fackliga organisationerna. Vi är måna om att fortsätta behålla de goda relationerna.

Parallellt fortsätter vi arbetet med att förbättra villkoren för våra medarbetare även på andra sätt. Vi arbetar vidare med den strategiska lönesatsning som vi vill genomföra och som Kriminalvården begärt medel för i budgetunderlaget för 2024. Vår målsättning är att komma vidare i frågan när vi vet mer om kommande års budgetram.

Arbetsmiljön är ytterligare en viktig faktor för att behålla nuvarande medarbetare och locka nya. Vi har de senaste åren sett att medarbetare på våra anstalter och häkten i högre grad än tidigare riskerar att utsättas för hot, försök till våld eller våld på jobbet. Det är helt oacceptabelt. Vi har sedan många år ett väl utvecklat säkerhetsarbete för att förekomma de ökande riskerna, såväl centralt som lokalt, i samarbete med skyddsorganisationen och de fackliga organisationerna. Detta arbete har på senare tid stärkts. Det ingår i vårt samhällsviktiga uppdrag att arbeta med klienter som har vilja och förmåga att använda hot och våld, men ingen medarbetare ska behöva känna sig otrygg på jobbet.

Kriminalvården står inför stora utmaningar. Men den goda samverkan med de fackliga organisationerna, som de nya avtalen är ett uttryck för, förbättrar våra möjligheter att klara dem – tillsammans med alla våra kunniga, omdömesgilla och engagerade medarbetare.

Ola Nilsson
Förhandlingschef på Kriminalvården

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA