SACO-S försvagar kollektivavtalen

DEBATT: FACKLIGT2007-12-18

I en förlängning av det som Arbetsgivarverket och SACO-S nu öppnat för
kommer det att krävas en betydligt större kunskap om kollektivavtalen för att du som
individ inte skall riskera att få sämre villkor, skriver Lars Hedin, ordförande för ST inom SMHI

Arbetsgivarverkets generaldirektör Göran Ekström beskriver avtalet med SACO-S som modernt och individanpassat. Ett avtal som öppnar upp för större möjligheter att än mer individanpassa villkoren och ett avtal som kommer att gynna verksamheten.

Säkert sant, om man ser det ur arbetsgivarens perspektiv, inte ur en anställds perspektiv. För vad SACO-S egentligen öppnar för är att ta det steg som Arbetsgivarverket har velat ta under många år: att chefen och den anställde även skall kunna göra upp om de anställningsvillkor som regleras i kollektivavtalen ALFA och AVA.

Det kommer säkert att gå att hantera under denna avtalsperiod, eftersom man endast öppnar för att den enskilde skall kunna förhandla om avvikelser från avtalen när det gäller extra avsättningar till tjänstepensionen och antalet semesterdagar. Men SACO-S nämner i sitt avtal att detta bara är början, slutmålet verkar vara att det skall vara fritt fram för ett köp- och säljförfarande kring alla villkor.

Är det inte bra då, att individen själv får förhandla fram de villkor hon eller han vill ha? Kanske, men det förutsätter att man som individ är tillräckligt insatt i alla de lagar och avtal som reglerar ens anställningsvillkor. Eller att man har ett tillräckligt starkt och kunnigt lokalt fack som klarar av denna uppgift. För uppgiften här är betydligt svårare än att ge råd och stöd vid ett lönesättningssamtal.

Hur väl insatt är du själv i de lagar och avtal som finns? I en förlängning av det som Arbetsgivarverket och SACO-S nu öppnat för kommer det att krävas en betydligt större kunskap om dem för att du som individ inte skall riskera att få sämre villkor än de som nu finns i våra fackliga kollektivavtal.

Att Arbetsgivarverket har ett intresse att försvaga våra kollektivavtal är kanske inte så konstigt, man vill ju bedriva en så kostnadseffektiv verksamhet som möjligt. Det står ju dessutom tydligt i verkets strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken 2007–2010: »det måste till mer flexibla och individuella anställningsvillkor. Kollektiva förhandlingar blir därför mindre betydelsefulla. I stället tar de enskilda valen över i större utsträckning.«

Men att fackliga organisationer skall medverka till detta kanske inte är lika självklart. Vårt självklara mål är väl att se till att våra medlemmar får så bra villkor som möjligt, ur deras eget perspektiv, inte som arbetsgivaren, som ser det ur ett verksamhetsperspektiv. En förutsättning för att åstadkomma bra kollektivavtal är en hög organisationsgrad, det vill säga många medlemmar. Då blir man en stark förhandlingspart.

Lars Hedin
Ordförande för ST inom SMHI

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA