Tack alla arbetsförmedlare

DEBATT2007-09-11

Den nya alliansregeringen gick till val på att minska arbetslösheten och få fler svenskar i arbete. Ett led i detta var att förändra arbetsförmedlingens verksamhet och organisation. Friåret och plusjobben avskaffas, nystartsjobben och instegsjobben kommer i stället, vissa arbetsgivaravgifter sänks och extra fokus läggs på att ge extra stöd till de långtidsarbetslösa.

Mitt i allt detta finns arbetsförmedlingens anställda, som skall försöka göra ett bra jobb, trots alla förändrade regler och ny organisation. Det är naturligtvis en påfrestande situation, men förhoppningsvis skall förändringarna leda till mindre detaljstyrning, mindre fokus på att hantera mer eller mindre fungerande åtgärder och att pussla med statistik för att hålla arbetslöshetssiffrorna nere. Nu blir den centrala uppgiften att matcha företagens och de arbetslösas behov!

Vissa av alliansregeringens beslut har varit populära, andra mindre populära, men sammantaget verkar politiken ha förstärkt effekterna av konjunkturen. Av SCBs senaste arbetskraftsundersökning (AKU) framgår att i juli var antalet sysselsatta i Sverige 4 660 000 personer, en ökning med

116 000, eller 2,6 procent jämfört med juli 2006. Bland ungdomar i åldrarna 16 till 24 år ökade antalet sysselsatta med hela 7,3 procent. Antalet sysselsatta i Sverige ligger nu på en rekordnivå, högre än sommaren 1990 som var den tidigare toppnoteringen, och är det högsta som uppmätts sedan AKU startade år 1963.

Visst finns det lokala skillnader i sättet att arbeta och vissa arbetsförmedlingar fungerar bättre än andra. Själv besökte jag arbetsförmedlingarna i Sjuhärad (Ulricehamn, Borås och Kinna) under våren. Det samlade intrycket var väldigt positivt och det kändes att både chefer och personal uppskattar många av de förändringar som regeringen gjort. Ofta hörde jag att det kändes bra att man nu äntligen får göra det man är anställd för – förmedla arbeten! Jag upplevde stor arbetsglädje från den personal jag träffade, och denna bild bekräftas av många av mina allianskolleger som besökt arbetsförmedlingar i sina valkretsar.

Arbetsförmedlingens personal får ofta oförtjänt ta emot kritik för riksdags- och myndighetsbeslut, och har ofta en svår situation när de nu skall tilllämpa regler som kanske inte alltid tidigare efterlevts i praktiken. Mer sällan får man nog beröm för att man hjälper arbetslösa att hitta ett jobb. Men personalen på arbetsförmedlingarna är en mycket viktig pusselbit för att nå det mål som alla politiker i grunden är överens om – att pressa tillbaka arbetslösheten. Jag önskar alla arbetsförmedlare och annan personal lycka till i sitt fortsatta arbete!

Jan Ericson (m)

ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA