Vad säger ST om utförsäljningen av staten?

DEBATT2007-08-22

Det pågår en gigantisk utförsäljning av statlig verksamhet. Andelarna i Telia som såldes är bara en början. Det har angetts att det totalt kommer att handla om värden för 200 miljarder kronor inom de närmaste åren.

Många människor kommer att påverkas av besluten och en stor del av »det svenska systemet« kommer att försvinna. Kritiken har varit omfattande mot utförsäljningarna.

Till och med riksrevisorn har funnit anledning att ta till orda. I en rapport från i slutet av maj skriver han: »Riksrevisionens bedömning är att beredningen av ärendet inte uppfyller regeringsformens beredningskrav, bland annat eftersom regeringen inte inhämtat synpunkter från myndigheter med expertkunskap.«

enligt en nyligen genomförd Sifoundersökning var 49 procent av svenska folket emot och endast 28 procent för utförsäljning av statliga företag. Inom partierna fanns en majoritet endast inom
moderaterna och kristdemokraterna.

Nu undrar jag vad ST, ett fackförbund för främst statligt anställda, anser i denna fråga. Jag kanske varit ouppmärksam men jag har funnit mycket lite om den i ST Press.

I nummer 8/2007 fanns en (som vanligt mycket bra) teckning av Robert Nyberg med en minister (?) simmandes i en bassäng, en orolig assistent på bassängkanten och pratbubblorna »Vad ska jag säga till alla som tycker att det är tokigt att vi säljer ut vinstgivande statliga företag?« Svaret blir: »Kom och köp!«

Nu riktar jag denna fråga till ST.

Peter Lorentzon
ST Hjälpmedelsinstitutet

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA