Därför väljer de bort facket

FÖRDJUPNING: MEDLEMSRAS2009-09-29

De svenska fackförbunden tappar medlemmar i en fart som saknar motsvarighet i Sveriges moderna historia. Störst är raset bland de unga. Bara hälften av arbetstagarna under 29 år är med i facket.

Om inte fackförbunden lyckas stoppa medlemsraset hotas hela den svenska modellen. Det menar två forskare som ST Press har talat med.

Den fackliga organisationsgraden är fortfarande mycket hög i Sverige – 71 procent av lön­tagarna är fackligt anslutna. Men en gradvis nedgång i medlemsantal har de senaste åren följts av ett rekordstort ras.

– Raset saknar motsvarighet under det senaste seklet, säger Anders Kjellberg, docent i sociologi vid Lunds universitet.

På två år har antalet fack­anslutna löntagare minskat med 235 000 personer, vilket motsvarar en nedgång på närmare åtta procent. Allra störst är nedgången bland dem som är yngre än 25 år.

ST Press har träffat sex unga människor som arbetar på ST-arbetsplatser, men som inte är med i facket. Vi har också frågat förbundsordförande Annette Carnhede hur hon ser på utvecklingen.

ÄMNEN:

Fackets kris
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA