»Den tabell jag uppskattar mest är den som visar antalet födda per dag«

FÖRDJUPNING2006-04-25

Lillebror Alin är ST-medlemmen som blev Årets Statistiker. Sedan 1973 har han jobbat på SCB i Stockholm och som huvudredaktör för Statistisk årsbok har han infört humorn i nämnda lunta.

Hur blir man Årets Statistiker?

–Fråga Statistiska Föreningen som delar ut priset. Jag tror att jag fått det för att jag lyckats intressera media och på så sätt fört ut statistiken till allmänheten. Och att jag presenterat statistik på ett nytt sätt. Genom att försöka skriva roliga pressmeddelanden har jag fått journalisterna att haja till. Som till exempel rubriken »Två miljarder sms skickade under året – ett resultat vi kommit fram till genom att tumma på siffrorna«. Jag försöker också göra stora belopp begripliga. Svenska personbilar körs 6000000000 mil per år. När man bara ser en sexa följd av nio nollor är det svårt att veta om det är mycket eller lite. Men när jag säger att det motsvarar 78000 tur- och returresor till månen får man ett bättre begrepp om hur långt det är.

Hur reagerade omgivningen på att du fått priset?

–Jag fick en del grattande mejl och telefonsamtal, bland annat från P5 Radio Stockholm där jag haft en statistiksnutt varje vardag. Jag har också hjälpt dem räkna ut om Sällskapsresan-filmerna påverkat namnstatistiken – om det blivit fler Stig Helmer efter filmerna än före.

Har Statistisk årsbok blivit
roligare sedan du blev huvudredaktör?

–Jag hoppas det. När jag tog över för nio år sedan var det bara tabeller i boken. Nu finns också foton, diagram och textavsnitt. Varje kapitel inleds med en vinjettbild. Bilden till kapitlet om energi har jag tagit själv. Det är en vägskylt på Gotland med texten Oljepump tillsammans med fornminneskringlan. Den bilden är inte bara rolig, utan stämmer också till eftertanke inför framtiden. Kapitlet om medborgarinflytande har jag illustrerat med statsministern som dansar med kossan Doris.

Hur kom du på att du skulle lätta upp Statistisk årsbok?

–Inför millennieskiftet ville vi göra lite extra med årsboken. Jag hittade en del uppgifter från förra sekelskiftet, som att 80 procent av arbetarna vid ammunitionsfabriker var kvinnor för hundra år sedan. Snacka om krutgummor! Jag fann också att det rådde jämn könsfördelning bland dem som dömdes till döden år 1900 – två män och två kvinnor.

Har du ett särskilt förhållande till siffror?

–Nej, inte annat än mitt eget personnummer. Men jag gillar statistikuppgifter. Den tabell jag uppskattar mest är den som visar antalet födda per dag. På topphundralistan över dagar med flest antal födslar finns bara en lördag och ingen söndag. Med en jämn fördelning borde det ha funnits 14 lördagar och lika många söndagar bland de hundra dagarna. Den tabellen har blivit mycket omtyckt. Nattradion tog upp den och ringde runt och frågade barnmorskor om orsaken till den snedfördelningen.

Hur länge ska du fortsätta med statistik?

–Från i år är jag inte huvudredaktör för Statistisk årsbok utan jag ska hjälpa till med den. Man får inte klamra sig fast vid något, jag blir snart 63 år.

»Jag tycker att årsboken fungerar som en backspegel gör när man kör bil. Man måste hålla koll bakåt för säker färd framåt,« 
säger Årets Statistiker, Lillebror Alin<br>Foto: SÖREN FRÖBERG
»Jag tycker att årsboken fungerar som en backspegel gör när man kör bil. Man måste hålla koll bakåt för säker färd framåt,« säger Årets Statistiker, Lillebror Alin<br>Foto: SÖREN FRÖBERG

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA