»Det är en så bra känsla och man mår bra efteråt«

FÖRDJUPNING2006-03-14

Daniel Tynell, 30-årig vägverkare och ST-medlem, vann årets Vasalopp – för andra gången. Daniel Tynell lyckas hålla sig på toppen tack vare hård träning – och Vägverket.

Av:  Rickard Jakbo

Hur kommer det sig att du fortsatte att elitsatsa när du
redan vunnit Vasaloppet en gång?

–Man vill visa att det inte var en tillfällighet. Jag älskar att åka skidor och idrotta. Det är så kul att köra tävlingar. Det är en så bra känsla, och man mår bra efteråt.

Vasaloppet är din specialitet?

–Helt klart. Långloppen är det jag är bäst på. De bägge resultaten 2001 och 2002, då jag kom trea och då jag vann, styrde mig mot långloppen. Jag ligger nu på åttonde plats i långloppsvärldscupen.

Kan arbetsgivaren se det som en tillgång att du vunnit Vasaloppet två gånger?

– Ja, det blir klart för andra att det går att elitsatsa och arbeta samtidigt. Vägverket är bra på så vis. Det är fritt på något sätt. Det finns elitorienterare anställda här också. Just möjligheten att jobba halvtid är viktig. De har förståelse för att jag ibland måste få styra min tid.

Hur ofta tränar du?

–Under intensiva perioder blir det två pass om dagen. Det blir också en eller två vilodagar per vecka. Ofta tränar jag först, för att sedan jobba, för att därefter träna igen.

Du hade ett vikariat förra gången vi intervjuade dig, då du vann 2002. Hur är det nu?

– Jag fick en trainee-tjänst på ett och ett halvt år med inriktning mot miljö- och geoteknikområdet, och den tjänsten omvandlades till en tillsvidaretjänst.

Vad gör du på Vägverket?

–Fortfarande sköter jag Vägverkets drift och underhållsdagbok, ett digitalt bibliotek. Men framför allt är jag projektledare för kemikalieprojektet. Vi ska starta ett kemikaliehanteringssystem inom Vägverket som är ett led i miljöcertifieringsarbetet. Vi vill ha koll på vilka kemiska produkter vi hanterar.

Hur finansierar du din satsning, en halvtidslön räcker väl inte?

– Jag måste jobba med sponsorer och i varje deltävling finns prispengar upp till sjätte plats. Det blev betydligt lättare då jag vann Vasaloppet.

Radiosporten kallade dig för ensamåkare. Vad betyder det?

–Jag valde att byta till min moderklubb Grycksbo och de har ingen skidsektion. Det är bara jag som satsar på skidor där, annars är det mest orientering som gäller i klubben.

Varför bytte du dit?

–Jag var ändå den enda i klubben Falun-Borlänge som satsade på långlopp. Jag fick bekosta resorna runt omkring i Europa själv. Jag ville också få in reklampengarna till mig, och inte till klubben. Nu är det lättare att finansiera min verksamhet.

Vad säger du om min tid från förra året, 11 timmar och 30 minuter?

–Ja, det är ju bra. Det är lång tid. Jag vet inte om jag skulle klara av att åka så länge.

Lycka till då nästa år!

– Detsamma. Vi ses i spåret.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA