Värderingarna var viktiga när ST-medlemmen Kent Eriksson valde att engagera sig i Röda Korset.
Bild: Sören Fröberg
Värderingarna var viktiga när ST-medlemmen Kent Eriksson valde att engagera sig i Röda Korset.

»Det är en spännande organisation!«

FÖRDJUPNING: INTERVJU2010-02-09

Kent Eriksson, departementssekreterare på utbildningsdepartementet, har varit samhällsengagerad sedan barnsben. Numera får han utlopp för det i styrelsen för svenska Röda Korset.     

Hur hamnade du i Röda Korset?

– Det var egentligen en slump. Jag hade flyttat till Umeå för att plugga och ville engagera mig, men visste inte i vad. Så gick jag på ett introduktionsmöte ordnat av Röda Korsets ungdomsförbund. Jag kände direkt att där fanns värderingar som passade mig som hand i handske: huma­nism och solidaritet. Och man arbetar både lokalt, med allt från flyktingförläggningar till läxhjälp, och i internationella katastrofsituationer som den i Haiti. Det är en spännande organisation!

Vad gjorde ni i lokalföreningen?

– Jag startade bland annat telefonjouren Jourhavande kom­pis i Umeå. Strax därefter inträffade branden på diskoteket i Göteborg, och då var det väldigt många som ringde. Vi hade också ett utbyte med en systerförening i Kenya. Vår förening gjorde ett besök i Kenya, men tyvärr kolliderade det med min D-uppsats i statsvetenskap, så jag kunde inte följa med.

Du har också varit politiskt engagerad?

– Jag var politiskt aktiv redan i barndomen, men lämnade politiken i slutet av 90-talet. Den gav mig inget längre. Men jag fick en bra känsla för att bygga och utveckla organisationer, och har stor nytta av den kunskapen nu.

Vad är det som driver dig?

– Jag vill kunna påverka. Min avlidne pappa sade att om man ser ett problem och tycker att något är orättvist kan man antingen gnälla över det eller försöka göra något åt det. Han var fackligt aktiv i hela sitt liv.

Vad har arbetet i Röda Korset betytt för dig?

– Röda Korset har gett mig vänner för livet och en mycket starkare självkänsla.

– Och jag har blivit ännu bättre på att samarbeta med andra. Det har jag stor nytta av på arbetsplatsen. Jag har lärt mig att se människor som mål i sig och inte som medel.

Nyligen avslöjades att Röda Korsets kommunikationschef förskingrat miljonbelopp. Hur reagerade du?

– Med stor bestörtning och förvåning. Sedan tänkte jag omedelbart på hur vi ska förhindra att något sådant sker igen.

Hur mycket har händelsen skadat organisationen?

– Svårt att säga. Varje tidningsartikel om händelsen påverkar ju negativt, och rättsprocessen kanske drar ut till ett år. Men det är viktigt att påpeka att inga insamlade medel har gått förlorade. Och den pågående insamlingen till Haiti har gått över förväntan.

Hur ser framtiden ut?

– Jag sitter just nu och funderar på det, hur vi kan engagera människor i en tid när männi­skor hellre går in i tillfälliga projekt än ett livslångt medlemskap. Det finns också en föreställning om att Röda Korsets verksamhet är »tanter som gör något för andra tanter«. Där har vi en fråga att arbeta med.

ÄMNEN:

Bistånd
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA