Skatteverkets förhandlingschef Daniel Berg vill avskaffa de traditionella löneförhandlingarna. STs Ing-Marie Sandin vill veta vad han har att erbjuda i stället.
Bild: Casper Hedberg
Skatteverkets förhandlingschef Daniel Berg vill avskaffa de traditionella löneförhandlingarna. STs Ing-Marie Sandin vill veta vad han har att erbjuda i stället.

Det är här som lönen bestäms

FÖRDJUPNING: LOKALA FÖRHANDLINGAR2013-11-26

När det centrala avtalet är klart är det de lokala parterna som gör upp om villkoren på arbetsplatsen. På Skatteverket diskuterar STs Ing-Marie Sandin och förhandlingschefen Daniel Berg formerna för lönesättningen. Läs även om de lokala förhandlingarna på Socialstyrelsen, SJ och Linköpings universitet under länkarna nedan.

Fredag 4 oktober avslutade de cent­rala parterna på det statliga myndighetsområdet sina avtalsförhandlingar.

Nu har ett stort arbete tagit vid för att konkretisera och förverkliga det centrala avtalet hos varje arbetsgivare.

Friheten att där utforma lönerevisionen är väldigt stor, enligt STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

– Det centrala avtalet på myndighetsområdet, »ralsen«, är uppbyggt så att de lokala parterna ska välja förhandlingsmodell. Kommer de inte överens så blir det traditionell kollektiv förhandling, säger hon.

Med kollektiv förhandling menas att arbetsgivaren förhandlar med facket. Men man kan också välja löne­sättande samtal, ett samtal där chef och den enskilda medarbetaren bestämmer lönen. Avtalet på myndighetsområdet gör det också möjligt att välja någon form av blandmodell, exem­pelvis att de som vill får ha löne­sättande samtal medan övriga låter de fackligt förtroendevalda sköta den kollektiva förhandlingen.

Enligt de centrala förhandlingarna ska lönerna höjas med minst 6,8 procent under tre år, det så kallade löneutrymmet. Men de lokala parterna kan enas om ett annat löneutrymme, påpekar Åsa Erba-Stenhammar. Många gånger blir det ett större utrymme. 2012 fick ST lokalt mer än det centralt bestämda utrymmet på 65 procent av myndigheterna, enligt STs enkät till förtroendevalda.

Lönekriterier och tidsplan är and­ra frågor där det finns ett stort utrymme för lokal anpassning. I synnerhet de stora myndigheterna gör en mängd anpassningar av lönebildningen för att det bäst ska passa hos dem, enligt Åsa Erba-Stenhammar.

– Därför blir jag lite full i skratt när Arbetsgivarverket yrkar på sifferlöst för att underlätta lokal lönebildning. Möjligheten till lokala anpassningar finns redan, säger hon.

Det är inte bara myndighetsområdet som fått ett nytt avtal i år. Också på de bolag inom bland annat spårtrafik- och kommunikationsbranscherna där ST har medlemmar har centrala förhandlingar följts av lokala.

Åsa Erba-Stenhammars råd till alla förbundets förhandlare är att vara väl förankrade hos sina medlemmar.

– Se till att hålla medlemmarna informerade. Så länge ett lokalt avtal är väl förankrat kan det aldrig vara fel, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Samtidigt uppmanar hon den enskilda medlemmen att prata med de förtroendevalda.

– Om du undrar något, vad som menas med lönekriterierna eller om det finns några prioriterade grupper, gå och fråga!

Så förhandlades lönen 2008 och 2012  

  • 2008

Lönesättande samtal: 27%
Kollektiv förhandling: 53 %
Blandmodell: 20 %

  • 2012

Lönesättande samtal: 47%
Kollektiv förhandling: 24 %
Blandmodell: 29 %

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA