Bild: Saga Bergebo

Facket vill att staten ska bli en bättre arbetsgivare

FÖRDJUPNING: VAL 20182018-06-08

Några av STs viktigaste krav på den kommande regeringen är fler anställda i staten och att det inte blir några nya omlokaliseringar av myndigheter. Åtgärder för en god förvaltningskultur står också högt på önskelistan.

Publikts valbevakning fortsätter, nu med fokus på hur partierna ser på styrningen av myndigheter och statliga bolag.

De grundläggande krav som ST driver inför valet handlar om en bättre arbets­miljö med fasta anställningar som norm och om fler anställda, berättar STs ordförande Britta Lejon.

– Det behövs för att motverka stressen och den höga arbetsbördan som i dag är våra medlemmars största arbets­miljöproblem, säger hon.

Men en stor fråga för ST under det gångna året har också varit omloka­liseringarna av befintliga myndig­heter, som förbundet är starkt kritiskt till.

– Det ska vara god statlig service oavsett var man bor. Men det är dyrt och ineffektivt att omlokalisera myndig­heter. Ett bättre sätt att skapa statlig närvaro är att anställa fler inom exempel­vis Polisen, Försäkrings­kassan och Arbets­förmedlingen, säger Britta Lejon.

En annan viktig fråga för ST är arbe­tet för en bättre förvaltningskultur, inte minst i kölvattnet av skandaler på myndigheter som Statens fastighetsverk och Transportstyrelsen.

– Det är ett speciellt ansvar att vara statligt anställd. Därför ser vi positivt på att det verkar bli en introduktionsutbildning för statsanställda, något som vi föreslagit under en lång tid. Men det behövs fler åtgärder.

Ett ansvarsfullt ägande av statliga bolag står också högt upp på STs agenda, inte minst när det gäller infra­struktur­bolagen.

– Det är våra medlemmar som får betala priset för den politik som förs med korta upphandlingar under prispress, som ofta resulterar i sämre villkor, säger Britta Lejon.

Hon vill också att statliga bolag som Postnord ska kompenseras för sitt samhällsuppdrag.

– I Finland måste de bolag som inte har samhällsuppdrag vara med och betala. Det är en modell vi tycker är värd att titta på.

Läs vidare: Åtta partier om omlokalisering och statsförvaltning

ÄMNEN:

Val 2018
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA