Programmet ”Sveriges bästa arbetsförmedling” ska sändas i fem avsnitt med början i april. ”Jag tänker nog sitta hemma med skämskudden och titta lite från sidan”, säger Camilla Rodin.
Bild: Izabelle Nordfjell
Programmet ”Sveriges bästa arbetsförmedling” ska sändas i fem avsnitt med början i april. ”Jag tänker nog sitta hemma med skämskudden och titta lite från sidan”, säger Camilla Rodin.

Hennes jobb blir tv-underhållning

FÖRDJUPNING: INTERVJU2018-03-27
ST-medlemmen Camilla Rodin är en helt vanlig arbetsförmedlare i Örnsköldsvik, säger hon själv. Men när tv-programmet ”Sveriges bästa arbetsförmedling” drar i gång är hon en av dem som står i centrum.

Varför följer SVT just dig?

– När de frågade om jag ville vara med hade jag redan bestämt mig för att säga nej. Jag sa att jag var ny, och att det måste finnas många andra. Men för dem handlar det om att nå fram till tittarna, och på något sätt tyckte de väl att jag passade.

Så varför tackade du ja?

– Ända sedan jag började på Arbets­förmedlingen 2015 har jag förvånats över hur stort och komplext vårt arbete är. Och hur lite man som utomstående faktiskt vet om vad vi gör här. Chansen att visa det kändes viktig för mig. Personligen lockade det mig också att det var en expert som skulle coacha mig, och att jag skulle få en chans att lära mig något mer.

Vilka är experterna?

– SVT har utsett dem som ett stöd för att hjälpa oss att bli bäst. En följer etableringen, en arbetet med arbets­givare och en har jobbat med ledarskaps- och organisationsfrågor. Jag är en av de arbets­förmedlare som man följer i arbetet med arbetsgivarrelationerna.

Varför spelas programmet in i Örnsköldsvik?

– Det är inte så att man har letat upp Sveriges bästa arbetsförmedling för att se hur de jobbar där. Programmet följer sökande, arbetsförmedlare och företag i syfte att visa resan för både dem som söker jobb och för företagen. Det handlar om vad som skulle behövas för att vi skulle kunna få titeln ”Bäst i Sverige”, snarare än att vi är det.

Vilka reaktioner har du fått från arbetskamraterna?

– Inte mycket alls, egentligen. Hur de skulle reagera, eftersom jag var så ny på jobbet, var en aspekt som gjorde att jag ville tacka nej. Men många kände kanske som jag. Att det här är jätte­viktigt för oss, men att de inte ville stå där själva.

Hur kommer du att följa programmet? Ska ni se det tillsammans på jobbet?

– Jag tänker nog sitta hemma med skämskudden och titta lite från sidan.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.