Elena Martinez på Arbetsförmedlingen.<br>FOTO PRIVAT
Elena Martinez på Arbetsförmedlingen.<br>FOTO PRIVAT

Hon skickar brandbilar till Chile

FÖRDJUPNING: INTERVJU2010-03-23

Elena Martinez jobbar på Arbetsförmedlingen på Gotland. Och så är hon engagerad i ett stort hjälpprojekt för hemlandet Chile. Ett projekt som fick extra aktualitet av den stora jordbävningen i landet.   

Vad gör du i ditt dagliga jobb?

– Jag arbetar som handläggare med jobb- och utvecklingsgarantin här på Gotland.

Du har nyss varit på besök »hemma« i Chile. Hur var det?

– Jag flyttade till Sverige från Chile för 24 år sedan. Den första februari landade vi och meningen var att vi bara skulle hälsa på släkten och ha det trevligt och äta gott och dricka gott.

Men du hamnade mitt i jordbävningen?

– Ja, så blev det. Det var mycket skrämmande. Jag och min
lillasyster befann oss på trettonde våningen i ett höghus i Santiago. Ingen av oss blev skadad, men det var som att bli körd i en mixer. Jag har varit med om jordbävningar två gånger förut, men den här var mycket starkare.

Du är engagerad i ett projekt för att skänka brandbilar till en brandstation i Santiago. Berätta!

– Sveriges ambassadör i Chile Eva Zetterberg besökte Gotland förra sommaren. Hon förmådde Gotlands kommun att skänka två av sina äldre brandbilar till en brandstation i Chile. Den heter Bomba Suecia, svenska brandstationen, efter landet som tagit emot så många chilenska flyktingar. Nu samlar vi in pengar till frakten, som kostar 100 000 kronor.

Du träffade en del av brandmännen på din resa i februari. Hur är deras villkor?

– De är 47 stycken, varav fem kvinnor, och de gör ett fantastiskt arbete. De är alla frivilliga och oavlönade, dåligt försäkrade och får dessutom betala en avgift för att få vara brandmän. Jag frågade dem varför de gör allt detta, och de sa att »det är klart att man måste hjälpa andra«. En grupp från brandstationen åkte också som frivilliga till Haiti för att hjälpa till efter jordbävningen.

Men när jordbävningen i Chile inträffade hade de kommit hem igen?

– Jag träffade dem några dagar innan och de förklarade att de hade åkt till Haiti för att träna. »Det här kommer att inträffa hos oss förr eller senare«, sa de. Tre dagar efteråt kom skalvet.

Vad gör ni nu för att se till att brandbilarna kommer på plats?

– Vi kommer att ha olika akti­viteter till förmån för Bomba Suecia framöver. Vi har mycket filmmaterial med oss hem som vi ska klippa ihop. Vi hoppas kunna få SVT att visa filmen sedan. Det här är jättefina människor som också driver ungdomsverksamhet för unga som riskerar hamna i kriminalitet. Felipe, som är 19 år nu, ansvarade för de två räddningshundar som var med på Haiti. Han kom in i ungdomsverksamheten när han var sju år. När han kom tillbaka från Haiti fick han sparken från jobbet, för han hade varit borta två dagar för länge. Det kan man kalla uppoffring!     

Fotonot: Den som vill bidra till hjälpprojektet kan sätta in pengar på svenska ambassadens skyddade konto. Kontonumret är 5277-10 243 57 i SEB. Skriv Bomba Suecia på inbetalningen.

Inlagt av Elena Martínez (ej verifierad) ons, 03/24/2010 - 20:38
Det är ett litet faktafel på artikeln, nämligen kontonumret, som tillhör Chiles Generalkonsulat i Stockholm och inte Svenska Ambassaden.

På bilden bredvid mig står Jonathan Spencer, insatsansvarig för Bomba Suecia.

Vi, som försöker samla ihop pengar till frakten, är en grupp chilenare och svenskar bosatta på Gotland.

Om varje ST medlem skulle skänka en krona, skulle vi kunna skicka iväg brandbilarna direkt. Om vi skänker två kronor per medlem, kan 10 brandmän på Bomba Suecia även ersätta sina slitna 15 års gamla skyddsdräkter mot nya, som verkligen skyddar. Sex kronor per medlem ger två brandbilar och nya skyddsdräkter för alla 48 brandmän...

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA