Annons:

Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman, Gripsholms slott
Bild: Per Sandberg
Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman, Gripsholms slott

»Jag har Sveriges roligaste jobb«

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2016-05-04

Namn: Jim Sjöberg.
Ålder: 60 år.
Bostad: Lägenhet på slottsområdet vid Gripsholm.
Familj: Fru, två vuxna barn och katt.
Yrke & arbetsplats: Slottsuppsyningsman på Gripsholms slottsförvaltning, Mariefred.
Månadslön: 22 600 kronor.

Det här gör jag på jobbet: Dels gör jag webbsidor till vår publika verksamhet, dels guidar jag och håller föredrag. Gripsholms slott byggdes 1537 på Gustav Vasas initiativ. Det är den enda vasaborgen som fortfarande är ett kungligt slott. Trettondagshelgen är årets höjdpunkt, med temavisningar om slottets byggnadshistoria.

Jag är också brandskyddskoordinator. Det är inte alltid lätt när brandskydd och bevarandefrågor ska mötas. Det gäller att hitta bra kompromisser.

Det här gör jag på fritiden: Skriver. Jag har äntligen skrivit klart min första roman, som jag börjat skicka in till förlag. Det är en kärlekshistoria som utspelar sig på 1970-talet.

Det bästa med jobbet: Jag har Sveriges roligaste jobb. Jag är vansinnigt intresserad av historia och gamla byggnader. Och jag får dela med mig av detta. Bland det roligaste är utmaningen i att lägga visningen på rätt nivå, att göra en lika bra presentation av slottet för en grupp människor utan förkunskaper som för en grupp insatta arkitekter.

Det vill jag förändra i jobbet: Jag känner av åldern i och med att tempot ökar hela tiden. Jag har mycket erfarenhet och kompetens, men får svårare att möta det höjda tempot. Det drabbar alla här, eftersom vi bara är fyra personer i visningsverksamheten. Men arbetsplatsen har också förändrats i positiv riktning. Nu får jag göra det jag är bra på och kan använda alla mina färdigheter.

Därför är jag med i ST: För mig är det självklart. Inte minst för kollektivavtalets skull, annars åker jag ju snålskjuts. Jag är kolossalt ointresserad av juridik och ekonomi. Då är det skönt att facket för min talan och har den kompetensen.

Viktigaste frågan för facket: Arbetsmiljön, både den psykosociala och den fysiska. Det som är farligt här har åtgärdats, men det är förfärliga omständigheter som kommer fram på andra håll. Den delen av den svenska modellen får man inte släppa – kontrollen när det gäller liv och hälsa.