Annons:

Jobbar med att förebygga spelproblem

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2016-08-30

Namn: Jessika Svensson.
Ålder: 44 år.
Bostad: Hus i Krokom.
Familj: Sambo och två barn.
Yrke & arbetsplats: Utredare på Folkhälsomyndigheten i Östersund.
Månadslön: 43 200 kronor.

Det här gör jag på jobbet: Jag är projektansvarig för förebyggande åtgärder när det gäller spelproblem. Allvarliga spelproblem drabbar ungefär två procent av befolkningen. I vissa grupper är det dock betydligt vanligare, exempelvis bland män mellan 18 och 24 år. Problem med spel om pengar är ett folkhälsoproblem som också drabbar anhöriga.

Jag håller i den nationella samordningen och tar fram kunskapsstöd till beslutsfattare på lokal, regional och nationell nivå. Det är vetenskapliga underlag om riskfaktorer, vilka arenor som är intressanta för det förebyggande arbetet, betydelsen av tillgänglighet och vilka förebyggande metoder som finns. Nu har vi i uppdrag att studera kopplingen mellan exempelvis arbetslöshet, utbildningsnivå och spelproblem.

Det här gör jag på fritiden: Självklart är jag med familj och vänner, men jag är också politiskt aktiv. Damfotboll är ett stort intresse.

Det bästa med jobbet: Att det är ett viktigt område som engagerar. Jag gillar självständigheten och att det är en del resor, samtidigt som jag upplever att det är mer samarbete och lagarbete här än exempelvis på universiteten. Sedan uppskattar jag mina trevliga kolleger.

Det vill jag förändra i jobbet: När det gäller arbetsmiljö har vi det generellt bra i förhållande till många andra arbetsplatser. Men det kan alltid bli bättre när det gäller medbestämmande och tydlighet i organisationen.

Därför är jag med i ST: Jag tycker att det är självklart att vara med i en fackförening. Jag gillar att ST organiserar alla och arbetar för kollektivets, och inte bara individens, bästa. Jag skulle vilja att det fackliga engagemanget ökade bland medarbetarna på min arbetsplats och rent allmänt.

Viktigaste frågan för facket: Att organisera dem som arbetar. Facket måste arbeta för att öka kunskapen om det fackliga arbetet och vikten av solidaritet. Vi har ett gemensamt intresse, vi som jobbar. Dessutom är arbetsmiljöfrågor väldigt viktiga.

Jessika Svensson, utredare, Folkhälsomyndigheten.
Bild: Sandra Pettersson
Jessika Svensson, utredare, Folkhälsomyndigheten.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA