Annons:

Polisen inleder utredning av Transportstyrelsen

TRANSPORTSTYRELSEN2025-05-14

Polismyndigheten har beslutat att inleda en förundersökning mot Transportstyrelsen med anledning av myndighetens indragningar av körkort baserade på PEth-analyser. Det var tidningen Proffs först med att rapportera.

Transportstyrelsens användning av alkoholmarkören PEth som grund för körkortsåterkallelser har uppmärksammats de senaste veckorna. Under 2024 återkallade myndigheten 1 065 körkort på grund av opålitlighet i nykterhetsavseende, men i statistiken särredovisas inte hur många av dessa som bygger på PEth-analyser.

Kritik har riktats mot Transportstyrelsen för att myndigheten återkallar körkort utan att det finns evidens för att innehavaren faktiskt framfört fordon i onyktert tillstånd. Riksdagens trafikutskott har kallat Transportstyrelsens generaldirektör för en redovisning av myndighetens arbete med körkortsåterkallelser.

Efter en anmälan har polisen också inlett en förundersökning om tjänstefel, skriver Proffs. Enligt tidningen har flera enskilda valt att överklaga besluten att återkalla deras körkort, och vissa har fått rätt i förvaltningsdomstol. Men rättsprocesserna har inte förrän nu lett till någon utredning för misstänkt brott. Den inledda förundersökningen handlar om misstänkt tjänstefel.

”Det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, står det enligt tidningen i Polismyndighetens beslut.

PEth-test innebär att genom blodprov med den biologiska markören fosfatidyletanol bedömer körkortsinnehavarens alkoholkonsumtion. Om provet vid två mättillfällen överstiger 0,3 mikromol per liter har Transportstyrelsen ansett att det utvisar en så hög alkoholkonsumtion att det motiverar att körkortet dras in enligt gällande regler.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA