Många vill nå ut till studenterna

FÖRDJUPNING: HÖGSKOLAN2005-09-13

–Att få chansen att bättra på studenternas kunskaper om facket gör jobbet som studentinformatör roligt.

Henrik Norberg, före detta ST numera Tria, låter övertygande när han motiverar varför han gillar sitt otacksamma jobb: att förklara fackets roll för omedvetna och ofta okunniga studenter vid Umeå universitet.

– Studenter är blasé. De överöses med så många erbjudanden från banker och andra att vi som jobbar för Tria har många att konkurrera med. Svårast är att få den första kontakten.

Enligt hans erfarenhet vet de flesta inte att fackförbund funnits länge eller vad de åstadkommit.

–Vanligast är att vi glider in på frågan om a-kassa, de flesta förstår inte att fack och a-kassa kan vara skilda saker. Jag brukar framhålla den låga avgiften, att det inte finns anledning att vänta att gå med och att det är bra att ha inblick i vad facket gör inför kommande arbetsliv.

Vid terminsstart står han vid inskrivningen och har även många klassrumspresentationer för dem som går nybörjarkurser.

Den 28 september kommer Tria-gänget från Stockholm till Umeå universitet. Då ska också Henrik, ytterligare två studentinformatörer plus lokala ombudsmän stå beredda att möta studenterna.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA