"Studenter, vad vet ni om facket?"

FÖRDJUPNING: HÖGSKOLAN2005-09-13

Kunskapen om facket liksom organisationsgraden är inte så stor bland högskolestudenterna. Men det ska det fackliga projektet Tria råda bot på. Det börjar med en turné till 13 högskoleorter.

– Hej! kom på lunchspelning, lockar Veronica och Sabine.

–Nej, tack, muttrar en morgontrött yngling.

–Jo, framhärdar Veronica och sticker bestämt en broschyr i hans näve.

Klockan är ungefär 8.40 den 6 september. Trias studentinformatörer Veronica Eriksson och Sabine Aspholm, iklädda limegröna T-shirts, har placerat sig strategiskt utanför tunnelbanans station Universitetet i Stockholm. Här står de beredda att fånga upp strömmen av studenter på väg till dagens föreläsningar.

Blåbär på arbetsmarknaden

Lite längre bort finns också studentinformatörerna Lisa Nyberg och Ida Östlund på plats. En till blåbär förklädd yngling, Niklas Lepp, ropar i mikrofon något om att ”blåbär är vi alla inför vad som väntar på arbetsmarknaden”.

För samtliga gäller det att väcka de svårflirtade studenternas intresse och förklara vad Tria är och varför även studenter kan behöva facklig tillhörighet.

Den här dagen är det premiär för Trias lansering, då man visar upp sig och sin uppgift på allvar. Stockholms universitet är först ut på Trias septemberturné till 13 universitet och högskolor med målet att värva fler medlemmar till organisationen. Tria är ett fackligt samarbete mellan ST, HTF och SKTF.

Nybörjarkänsla

Det är lite av nybörjarstämning bland Trias anställda och informatörer. Vårligt gröna roll ups och en Triamonter har ställts upp i entrén utanför biblioteket. Här finns Triagodis, frukt, informationsmaterial, pennor och annat smått och gott. Småbord och sittpuffar har placerats ut, där studenterna kan slå sig ner vid lunchtid och lyssna till Hello Saferide, (Annika Norlin). Hon sjunger egna låtar till akustisk gitarr.

Den som vill kan delta i en tävling, anordnad av TCO Development som lottar ut en mobiltelefon till en lycklig vinnare på varje besökt ort.

– Vi vill presentera det fackliga budskapet ”i en ny ton” och få bort stämpeln av facket som gubbigt och trist, förklarar Camilla Ländin som chefar för Tria.

Samma koncept överallt

Konceptet är detsamma på alla orter Tria besöker, det är bara underhållningen som skiftar. Utöver Hello Saferide blir det New Yorkbandet Bishop Allen och popsångaren Lars Lindh. Även filmen om Blåbäret, den nyutexaminerade studenten på arbetsmarknaden, hör till begivenheterna.

Vid det här laget börjar studenterna troppa in. Spanska Carmen Perez står fundersamt och studerar en av Tria-broschyrerna. Hon vill läsa hemma i lugn och ro om vad Tria är innan hon bestämmer ifall hon ska bli medlem.

– I Spanien är facket så partipolitiskt och det gillar inte jag, förklarar hon.

Lars Edmar, Tria, står strax intill och berättar för Siiri Tenno, student från Estland, att hon kan få hjälp med CV-granskning och förberedelser inför arbetslivet genom Tria. Siiri säger att hon inte vet så mycket om facket men lovar tänka över eventuellt medlemskap.

–Trevligt initativ, tycker juridikstuderande Caroline Täckman om Hello Saferide som just börjat sjunga och spela. Jag vet lite grand om facket men inte så mycket om vad Tria är.

Praktikplatser viktiga

Hon tackar ja till en broschyr för att läsa in mer hemma och går iväg till sin föreläsning. Jonas Lövgren, som pluggat i tre år, har stannat till av nyfikenhet. För honom är särskilt en fråga viktig: att via praktikplats slussas in på arbetsmarknaden.

–De flesta arbetsgivare vill anställa dem med lång yrkeserfarenhet. Staten borde stötta företag som tar in praktikanter. Jag vet inte om facket skulle kunna hjälpa till i det fallet.

Utanför biblioteket syns nu allt fler ungdomar bärande gröna Triapåsar med informationsmaterial. Cecilia Wallén, Tria, är ganska nöjd. Enligt henne är premiärdagen lyckad, Tria har nått sitt uppsåt: att presentera sig och väcka nyfikenhet på vad man har att erbjuda.

TRIATURNÉN

o Tria är ett samarbete mellan ST, HTF och SKTF som vänder sig till högskolestuderande.

o Medlemmar: Idag är antalet cirka 18 000 men målet för i år är att bli 22 000.

o Medlemsavgift: 100 kronor för hela studietiden.

o Förmåner: Förmånliga försäkringar, föreläsningar, seminarier, tidningen Tria plus en valfri förbundstidning, möjlighet söka uppsatsstipendier, CV-granskning med mera.

o Organisation: Sex anställda, ett 50-tal studentinformatörer på 24 universitet och högskolor.

o Hemsida: www.tria.se.

o Tria har besökt universitets- och högskoleorterna Stockholm, Uppsala, Linköping, Örebro, Karlstad och Göteborg. Till Växjö kommer Tria 20/9, till Kalmar 21/9, till Lund 22/9, till Östersund 27/9 och till Umeå 28/9.
   Uppträdande artister: rockbandet Bishop Allen från New York, Hello Saferide (Annika Norlin) och Lasse Lindh. De två sistnämnda sjunger och spelar akustisk gitarr.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA