Mångmiljonbelopp till vaktbolag

FÖRDJUPNING: POLISEN2010-10-19

Polisen har till och med augusti i år betalat privata vaktbolag 28,7 miljoner kronor för att tjänstgöra i landets arrestlokaler. Det visar en kartläggning som ST Press har gjort.

Polisen bör inte göra sig beroende av vaktbolag, utan ha egen anställd personal. På mindre orter är kombinationstjänster en möjlighet, säger Karin Svenning, ord­förande för ST inom Polisen.

Nio av tjugoen polismyndigheter uppger att de använder sig av privata vaktbolagsanställda i myndighetens arrest. Totalt har vaktbolagen fakturerat polismyndigheterna drygt 28,7 miljoner kronor mellan januari och augusti i år. De myndigheter som inte använder sig av vaktbolag har i många fall uppgett att de i stället har timvikarier.

− På vissa ställen, i Västra Götaland exempelvis, utnyttjas dessa på heltid. Där är det anmärkningsvärt att arbetsgivaren inte tittar på andra anställningsformer, säger Karin Svenning.

Privata vaktbolag i arresten

Polismyndigheter                 Kostnader

som använder                     jan–aug 2010

privata vaktbolag                 (miljoner kr)

Stockholm                                     13,0

Kalmar                                           3,3

Halland                                           2,0

Västra Götaland                           5,7

Västmanland                                 0,4
Dalarna                                         1,1

Västernorrland                             1,5

Jämtland                                       0,5

Västerbotten                                 1,3

Totalt                                           28,7*

* På grund av avrundning blir inte summan av kostnaderna exakt lika med totalbeloppet.

Följande polismyndigheter använder inte privata vaktbolag: Uppsala, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Gotland, Blekinge, Skåne, Värmland, Örebro, Gävleborg, Norrbotten.

ÄMNEN:

Polisen Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA