Mer påverkan men chefen bestämmer

FÖRDJUPNING: VÄSTRA GÖTALANDS LÄN2003-12-11

– Vi har fler möten och får veta mer och tidigare.
– Sammanhållningen på enheten är bättre.
– Vi kan påverka mer men de stora besluten tas ändå på en högre nivå.
Så tycker några medarbetare på Rätts- och veterinärenheten.

Delaktighet och engagemang bland om möjligt alla medarbetare är vad både arbetsgivare och fack vill uppnå med samverkan på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Den tydligaste förändringen som samverkan fört med sig gäller just arbetsplatsträffarna, då chefen och all personal på en enhet samlas. Här informerar chefen, här väcks frågor; synpunkter och åsikter diskuteras och redovisas, som rör den egna enheten.

Arbetsplatsträffarna på Rätts- och veterinärenheten hålls en gång i månaden och pågår i en timme och ungefär halva tiden ägnas åt gruppdiskussioner.

Vad tycker medarbetarna? Reaktionerna från några av dem på Rätts- och veterinärenheten i Göteborg är lite blandade men mest positiva.

– Nu har vi fler möten och får mycket information, ibland för mycket, tycker Monica Backliden.

– Och vi är mer delaktiga i besluten, fyller kollegan Britt-Marie Fredriksson i. Medarbetarsamtal genomförs numera regelbundet varje år.

– Idag vet vi mer om budgeten och en annan skillnad mot förr är att alla får möjlighet att säga vad det tycker, framhåller Eva Öberg.

En medarbetare förbereder arbetsplatsträffen och för också minnesanteckningarna. De uppgifterna går laget runt.

– Föra minnesanteckningar är det värsta som finns! säger Monica Backliden med eftertryck.

En fördel med arbetsplatsträffarna är, enligt de tre, att alla inom enheten träffas mer. På plussidan står också att Arbetsmiljöhandboken och enhetens plan för arbetsmiljö har arbetats fram. Det har medfört att man ”har bra koll på stolar och belysning”. Mer pengar till friskvård har det också blivit, som högst 2 000 kronor per år och medarbetare för motionsaktiviteter utanför arbetstid.

På frågan om facket behövs mindre nu svarar alla tre nej. Det är bra att ha facket i ryggen vid löneförhandlingar.

Enhetens fackliga företrädare har ungefär samma syn som arbetskamraterna.

– Ja, vår chef Maria Wassén håller i taktpinnen, det är hon som är ordförande för arbetsplatsträffarna, konstaterar också Marita Oskarsson, STs arbetsplatsombud, och Eva-Britt Eklöf, Saco.

Båda är positiva till arbetsplatsträffar. Information lämnas tidigare nu och sammanhållningen i gruppen ökar.

– Förut fick vi oftast information i efterhand. Vi känner att vi kan påverka det som rör enheten mer, men de stora, övergripande besluten tas på en högre nivå, menar Marita Oskarsson.

– Ja, känslan av inflytande är kanske större än det verkliga inflytandet, inflikar Eva-Britt Eklöf. Ändå är själva känslan viktig och arbetsplatsträffar är ett ypperligt tillfälle att förankra saker och skapa förståelse för varför ett beslut fattas.

Hon tillägger att delaktighet och inflytande också är ansvar. Man kan inte gå omkring och gnälla i korridorerna.

Ifall en fråga hanteras bra på arbetsplatsträffen behöver den inte dras fackligt. Ett exempel är arbetsmiljön som blivit mer konkret, när alla medarbetare varit tvungna att tänka och tycka till.

Fakta

Lokalt samverkansavtal träffades för Länsstyrelsen i Västra Götaland den 30 mars 1999. I korthet innebär detta:<br>

  • Personalsamverkan består av medarbetarsamtal (mellan chef och enskild medarbetare), arbetsplatsträffar (direktmöte chef–medarbetare i samverkansfrågor) och en central samverkansgrupp (representativt möte mellan arbetsgivare och fack, här uppfylls de arbetsrättsliga skyldigheterna enligt medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen i övergripande frågor).
  • Områden som omfattas är bland andra verksamhetsplanering och budget, kompetensutveckling, organisationsutveckling, jämställdhet, arbetsmiljö och företagshälsovård, personalpolitik, personalplanering och rekrytering.
  • Typiska partsfrågor (löner, villkor, tvister eller liknande) omfattas inte av samverkan utan tas upp i förhandlingar.

Detta har gjorts

  • Arbetsmiljöundersökningar 1999 och 2001.
  • Informationsmöten om systematiskt arbetsmiljöarbete.
  • Arbetsmiljöhandbok på Intranet 2000.
  • Skyddsombudsutbildning för 30 personer 2001.
  • Internt miljöledningsprojekt har lett till en miljöutredning.
  • ”Handbok för förvaltning”. Alla anställda deltar i Visionsprojektet ”Vår länsstyrelse”, om kompetensutveckling.

Länsstyrelsen
Länsstyrelsen i Västra Götaland bildades när Göteborgs- och Bohuslän, Älvsborgs län och Skaraborgs län blev storlän 1998. Verksamhet finns på sammanlagt sju orter med totalt cirka 600 anställda.
En av länsstyrelsens 16 enheter är Rätts- och veterinärenheten som har ett drygt 60-tal anställda fördelade på Göteborg och Vänersborg, Skara och Mariestad.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA