Annons:

Mats Edström, handläggare på Bolagsverket i Sundsvall.
Bild: Maria Eilertsen
Mats Edström, handläggare på Bolagsverket i Sundsvall.

Rör mig hellre än sitter framför en dator

FÖRDJUPNING: MEDLEM I ST2018-12-11

Namn: Mats Edström.
Ålder: 59 år.
Bostad: Lägenhet i centrala Sundsvall.
Familj: Gift. Tre egna barn, två bonusbarn.
Yrke & arbetsplats: Handläggare på Bolagsverket.
Månadslön: 26 850 kronor.

Det här gör jag på jobbet: Jag jobbar på ärendehandläggningsenheten, där vi diarieför all post till Bolagsverket och till Inskrivningsmyndigheten för företagsinteckningar och Patentombudsnämnden. Vi går igenom alla brev och sorterar efter ärendetyp, sedan skannar vi varje ärende, det blir ungefär tusen stycken om dagen. Men årsredovisningar diarieför vi till största delen manuellt.

Det här gör jag på fritiden: Jag tränar för att på sikt kunna springa ännu ett maraton. 2014 började jag promenera varje morgon för att gå ned i vikt. Efter ett tag började jag jogga i stället och det slutade med att jag för två år sedan sprang Köpenhamn maraton. Det var helt enastående och jag satsar på att göra det igen. Vart tredje till fjärde år är jag speaker på stora konståkningstävlingar, som EM och VM. Nästa gång är 2021 på VM i Globen. Jag har varit hockeyspeaker i 30 år och halkade in på konståkning när den lokala klubben behövde en speaker. Svenska konståkningsförbundet tyckte att jag var bra, så jag fick fortsätta.

Det bästa med jobbet: Arbetskamraterna och omväxlingen. Jag rör på mig en hel del i jobbet och det passar mig. Jag har testat att vara handläggare och sitta framför en dator hela dagarna, men det trivdes jag inte med.

Det vill jag förändra i jobbet: Lönen. Jag kan hålla med om att staten inte ska vara löneledande, men någon måtta får det vara. Jag skulle också önska en bättre genomsyn i alla led när man startar nya projekt. Vi på min avdelning känner oss ofta bortglömda.

Därför är jag med i ST: Jag har alltid varit med i facket och ST var de första som bjöd in när jag började på Bolagsverket 1999. Det känns viktigt att vara med, framför allt för löneförhandlingen. Jag är inte positiv till lönesättande samtal utan vill att facket ska sköta det.

Viktigaste frågan för facket: Se till att man överlever genom att visa att man finns och vad man gör. Jag upplever att folk ibland inte förstår värdet av facket, men ensam är inte stark på en arbetsplats.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA