Utdrag ur Publikt nummer 12-2015 och Kemikalieinspektionens dåvarande generaldirektör Nina Cromnier. I dag är hon generaldirektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.
Bild: Hans Alm
Utdrag ur Publikt nummer 12-2015 och Kemikalieinspektionens dåvarande generaldirektör Nina Cromnier. I dag är hon generaldirektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Bättre stämning när myndigheten bytte chef

SÅ GICK DET2020-05-04

Under hösten 2015 vittnade anställda vid Kemikalieinspektionen om arbetsmiljöproblem och missnöje med myndighetens ledning. Publikt har återvänt till arbetsplatsen för att fråga hur det ser ut i dag.

DÅ:

I oktober 2015 rapporterade Publikt om ett öppet brev från anställda på Kemikalie­inspektionen om brister i arbetsmiljön och arbetsorganisationen.

Samtidigt pressades myndigheten av långa handläggningstider, som fått kritik från Justitiekanslern.

ST-avdelningen beskrev arbetsplatsen som toppstyrd och hade sedan länge slutat med samverkan.

Generaldirektören Nina Cromnier avvisade dock all kritik och sade att Kemikalie­inspektionen var på rätt väg.

NU:

– Det har blivit väsentligt bättre. Vi har fått en ny generaldirektör, Per Ängquist, som har en helt annan attityd i kontakterna med medarbetare och fack. Kommunikationen är mycket öppnare.

Så summerar STs avdelningsordförande Mattias Carlsson Feng dagsläget på Kemikalieinspektionen. De positiva förändringarna betyder inte att arbetsplatsen saknar problem, framhåller han. Det finns till exempel kritik mot vissa chefer.

– Men sådana frågor kan vi numera ha en saklig diskussion om, och vi fackliga företrädare har mycket större möjligheter att påverka. Vi kunde lyfta saker förut också, men det föll platt.

Per Ängquist tillträdde som generaldirektör i oktober förra året. Den tidigare generaldirektören Nina Cromnier hade då suttit på posten sedan 2010, och mot slutet av den perioden hade myndigheten lyckats få bukt med de mycket långa handläggningstiderna i tillståndsärenden, framför allt gällande bekämpningsmedel.

– Man har infört ett mer strukturerat arbetssätt och fått bättre fokus, konstaterar Mattias Carlsson Feng. Mitt intryck är att handläggarna är nöjda med situationen.

En framgång för generaldirektören, således. Men den hade ett pris, säger Lars Andersson, tidigare ordförande för ST-avdelningen.

– Det var ju ett av generaldirektörens uppdrag och det tog all hennes tid. Längs vägen gjordes flera misslyckade försök som brände ut några avdelningschefer.

Internt frodades också missnöjet med Nina Cromniers ledarstil. ST-avdelningen sade upp samverkansavtalet 2013 på grund av brist på information och underlag från ledningen. Ett nytt samverkans­avtal skrevs under så sent som i höstas, när ett ledarskifte var på väg.

Nina Cromnier vill i dag inte kommentera sin tid på myndigheten. Lars Andersson är dock noga med att påpeka att alla människor har goda och dåliga sidor, och att situationen var svår men inte katastrofal.

– Hon hade ett trevligt sätt och vi hade inga personliga kontroverser. Men all information kom uppifrån och ned, genom flera nivåer av chefer.

Det blev som viskleken.

Lars Andersson bedömer att bytet av general­direktör varit den viktigaste faktorn för att förbättra arbetsmiljön på Kemikalieinspektionen, även om det varit nog så betydelsefullt för handläggarna på tillståndsavdelningen att bli av med ”ryggsäcken” av oavslutade ärenden.

– Vi är en relativt liten myndighet med runt 270 anställda, och en generaldirektör syns och hörs mer än på större arbetsplatser. Vår nya generaldirektör är öppen och nyfiken på folk, och det smittar av sig. Det känns som att taket har lyft sig lite grand och det har blivit lättare att andas.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA