Publikt nummer 13 2016.
Publikt nummer 13 2016.

Fortsatt kritik mot krav på akademisk utbildning

SÅ GICK DET2020-10-13

För fyra år sedan införde Kronofogdemyndigheten krav på att alla chefer inom myndigheten skulle ha akademisk utbildning. I dag är grundinställningen till kravet kvar men ibland gör man undantag. Facket är fortfarande kritiskt.

DÅ:

När Kronofogdemyndigheten för fyra år sedan införde krav på att alla myndighetens chefer skulle ha en akademisk utbildning sökte många som saknade det sig vidare till andra jobb. De som var kvar riskerade att inte få fortsätta som chefer. I Publikt uttryckte ST-företrädare kritik mot det nya kravet och menade att utbildningen inte hade betydelse för om någon var lämplig som chef eller inte. ST befarade också att beslutet skulle leda till onödig turbulens.

NU:

Malin Almkvist Klaesson.
Malin Almkvist Klaesson.

– Arbetsgivarens grundinställning är fortfarande kvar, att akademisk utbildning är det som gäller. Men ibland, om det är svårt att rekrytera, gör man undantag, säger Malin Almkvist Klaesson, ordförande för ST inom Kronofogde­myndigheten.

Facket drev frågan om chefers utbildning hela vägen till förhandling, men hade ingen framgång.

– Vår ståndpunkt är fortfarande att en utbildning inte har något egenvärde i sig. Kan du myndighetens arbete bra, är en skicklig pedagog och håller ordning på arbetsmiljön är du en idealisk chef oavsett om du har pluggat eller inte.

Effekterna av förändringen har Malin Almkvist Klaesson däremot svårt att uttala sig om, men hon påpekar att den åtminstone kortsiktigt skapade en hel del oro bland många medarbetare som fick nya chefer i samband med att kravet infördes.

– Sedan behöver det inte alltid betyda att allt blir sämre bara för att man får in en ny chef, ibland kan det ju till och med vara bra. Därför är det svårt att säga om det här påverkat myndigheten till det sämre i ett längre perspektiv, men vi förlorade många duktiga chefer som självmant började se sig om efter andra arbeten.

Malin Almkvist Klaesson berättar att facket är fortsatt aktivt i frågan och alltid tar upp den när det känns aktuellt.

– Vi påminner hela tiden arbetsgivaren om vår inställning och pekar på myndigheter som väljer ­andra vägar. Eftersom vi förlorade förhandlingen har vi ingen makt att påverka frågan, men vi tjatar och kommer hela tiden med små instick och påminnelser, säger Malin Almkvist Klaesson.

Kronofogdemyndighetens HR-direktör Maria Johansson menar att kravet på akademisk utbildning är viktigt för att identifiera de för­mågor och kunskaper man söker hos chefer.

– Det handlar inte om utbildningen i sig utan vad den står för och vad den tillför. Vi har komplexa uppdrag och för att klara av chefsrollen här bedömer vi att man behöver ha lärt sig exempelvis strategiskt tänkande, och att kunna se strukturer – sådant som ingår i en akademisk utbildning, säger Maria Johansson.

Hon tillägger att Kronofogdemyndigheten inför rekryteringarna gör verksamhetsanalyser och att resultatet av dem kan bli att man väljer att frångå kravet på utbildning för att hitta rätt kompetens.

– Det kan där visa sig att en viss kunskap eller erfarenhet överväger, till exempel inom it. Vi vill inte låsa in oss och säga att det alltid ska krävas akademisk utbildning för chefer, men det är ändå huvudregeln, säger Maria Johansson.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA