Så valde de sitt nya fack

FÖRDJUPNING: KRIMINALVÅRD2007-10-24

De nyblivna kriminalvårdarna på Salberga efterfrågade ett aktivt fack som syns och bryr sig om medlemmarna. De valde ST.

Det ska kännas att förbundet tar mitt parti gentemot arbetsgivaren. ST ska se till att vi alla får samma information om regler och anställningsvillkor, säger Ingrid Febres Ahlgren.

Diskussionen om vad som gäller eller inte gäller när den anställde ska ta ut sin semester engagerar samtliga kriminalvårdare i ”porten” eller vakten. Klubbordföranden Kent Holt förklarar och de nyblivna medlemmarna Jessica Johansson, Mia Andersson och Ingrid Febres Ahlgren diskuterar intensivt.

Utanför skickar solen med viss svårighet några strålar över fängelsemuren. Vi befinner oss innanför både grindar och mur på den snart helt färdiga nya anstalten Salberga i utkanten av Sala.

Porten är det nålsöga som alla besökare, och för all del även alla anställda, måste ta sig igenom för att komma in på anstalten. De som jobbar här och i bevakningscentralen tillhör alla den ”yttre säkerheten”.

Salberga har säkerhetsklass C och säkerhetsbestämmelserna är stränga. Innan fotografen och jag kommit så här långt har vi först ringt från grinden i det höga stängsel som omgärdar hela anstalten. Där har också våra identitetskort fotograferats av.

Sedan vi fått klartecken, passerat flera upplåsta dörrar, fått våra ytterkläder och väskor röntgade och passerat en metalldetektor möter vi Kent Holt och de andra medlemmarna.

Salberga är ett före detta sjukhus som byggts om till en sluten fångvårdsanstalt. Här finns all sorts klientel, från grova brottslingar till mindre kriminella. De första intagna kom i februari i år och sedan dess har mellan 20 och 30 anlänt per vecka.

”Mest aktivt och engagerat”

Men rekryteringen av anställda började långt dessförinnan och de som sökt sig hit har de mest skilda utbildningsbakgrunder och yrkeslivserfarenheter. Även åldersmässigt är blandningen stor.

Mellan 500 och 600 personer anmälde sitt intresse för de utannonserade jobben på Salberga. STs klubbordförande Kent Holt har träffat samtliga nyanställda under Kriminalvårdens utbildning.

–Genom att jag är både kriminalvårdare och personalutbildare har jag fått bra kontakt med alla som börjat här, säger han.

De här första mötena med de blivande medlemmarna och deras första intryck av den fackliga organisationen har varit mycket betydelsefulla för att ge den nya ST-klubben en lyckad start.

–ST var det enda fack som presenterade sig för mig vid anställningsintervjun och gav mycket information, säger Jessica Johansson.

I grunden är hon beteendevetare med flera korttidsvikariat bakom sig inom kommun och barnomsorg och hon tillhörde de 100 nyanställda som deltog under den första utbildningsperioden. Hon arbetar bland annat med in- och utpassering.

Jessica Johansson är en av flera nya som inte tidigare arbetat inom staten. Hon tror att det var under utbildningen de flesta gick med i ST.

–ST tog oss med storm! säger hon.

Inte minst den reducerade avgiften för nya medlemmar har vunnit hennes gillande.

–ST var det mest aktiva av facken, syntes mest och verkade mest engagerat, säger också före detta högstadieläraren Mia Andersson. STs representant pratade också med alla och det är jag inte van vid.

Rekommendationer från kolleger var också avgörande för vilket nytt fack hon skulle välja. Så resonerade också Ida Sandström.

–Kollegerna var orsaken, men än så länge har jag mest haft kontakt med ST ”pappersvägen”, säger hon.

Tidigare arbetade Ida Sandström på Hinseberg efter att ha pluggat till behandlingsassistent med inriktningen missbrukar- och kriminalvård. Hon har också ett förflutet inom kommunal barnomsorg. Här på Salberga tillhör hon dem som arbetar med inre säkerhet på besöksavdelningen och med transporter när intagna ska till sjukhus och tingsrättsförhandlingar.

Läste om facken på nätet

För Ida Sandström var ST en ny bekantskap medan däremot Ingrid Febres Ahlgren tyckte att det kändes naturligt att ”komma tillbaka till ST”. Bland mycket annat har hon en gång också arbetat som arbetsförmedlare.

En som tog sig en ordentlig funderare innan hon bestämde sig är Sonia Fälth. Hon arbetar på ”normalavdelningen”, där hennes jobb går ut på att motivera de intagna till att förändra sina liv. På nätet läste hon om de olika facken och kom på så sätt fram till sitt val:

–ST kändes som den riktiga tillhörigheten. Jag kontaktade också förbundet innan jag anställdes för att förhöra mig om löneläget.

Att vara nyanställd på en bokstavligt talat ny arbetsplats innebär också att man har förväntningar för framtiden. Men det gäller inte bara jobbet, som många sökt sig till av nyfikenhet och en önskan om att pröva på något nytt. Också ST-klubben måste leva upp till krav och förväntningar.

–För mig står facket för trygghet. Facket ska driva viktiga frågor och finnas till hands om man har frågor. De ska hjälpa och stödja mig om något händer, säger Mia Andersson.

Även hennes kollegor betonar stödfunktionen. Det är viktigt att den fackliga representanten visar intresse för och tar tag i till exempel en konfliktsituation eller i löneförhandlingar.

Närhet via e-post

De fackliga företrädarna ska också vara ”öppna och raka i sin kommunikation”, som Jessica Johansson uttrycker det. På Salberga kan det ha sina problem för facket att nå alla, eftersom en gemensam samlingsplats saknas och medlemmarna är spridda i många olika byggnader över ett ganska stort område.

Kent Holt har löst det genom att till varje ST-medlem skicka månadsbrev via e-post, där han redogör för ST-klubbens beslut. I omedelbar anslutning till in- och utpasseringen har klubben också en anslagstavla med ST-information.

Medlemmarna ska uppfatta att ”här finns service”, säger Kent Holt. Samtidigt är det viktigt att de nyanställda inte känner att ST tvingar sig på dem.

–Vår målsättning är att vara så nära medlemmarna som möjligt. De ska känna att ST lyssnar på dem och för fram deras synpunkter till arbetsledningen.

Kent Holt
Kent Holt

FAKTA

* Salberga är Sveriges största kriminalvårdsanstalt.

* Antal platser: 343 varav 107 är häktesplatser.

* Säkerhetsklassning: C. Avgörande för klassningen är förmågan att motstå rymningar och fritagningsförsök och att ta hand om svårhanterligt klientel.

* Upptagningsområde: hela landet.

* Antal anställda: mellan 210 och 220.

* ST-medlemmar: nära 100.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA