"För tio år sedan betonade man betydelsen av att arbeta för det allmänna, men det är nästan borta", säger Stefan Berglund på Proffice. Foto: Sören Fröberg
"För tio år sedan betonade man betydelsen av att arbeta för det allmänna, men det är nästan borta", säger Stefan Berglund på Proffice. Foto: Sören Fröberg

Samarbetsförmåga är ett baskrav

FÖRDJUPNING: REKRYTERING2010-05-04

Proffsrekryteraren: »Du ska ha adekvat grundkompetens för det du ska göra och förmåga att samarbeta. Det är baskraven för all rekrytering i dag.« Det säger Stefan Berglund, storkundsansvarig på Proffice.

Stefan Berglund ansvarar för företagets kontrakt och verksamhet med statliga kunder. Proffice har arbetat länge med rekryteringsstöd till statliga myndigheter, och Stefan Berglund har noterat stora förändringar av arbetsgivarnas krav. De »mjuka« delarna har fått större tyngd.

– Vid mina första rekryteringar, för nästan tjugo år sedan, handlade det bara om den kunskapsmässiga kompetensen. Nu har man förstått att det är oerhört viktigt att få in en person som fungerar i gruppen och mot kunder, är nyfiken och kan tänka sig in i nya situationer.

Samarbetsförmåga viktigast

Det mest framträdande kravet vad gäller personliga egenskaper är samarbetsförmåga. Man ser knappt en annons utan att den aspekten nämns på ett eller annat sätt, säger Stefan Berglund. I det privata näringslivet har sådana önskemål länge uttryckts tydligt, och på senare år har de också framträtt i platsannonser för statliga myndigheter.

– Tidigare var det mer allmänt, att man skulle vara en redbar person. Nu har de personliga egenskaperna fått en ännu mer framträdande roll i staten, och kraven formuleras på ett mer detaljerat sätt.

Ny roll för många myndigheter

En anledning till det är att staten håller på att förändras, tror han.

– För tio år sedan betonade man betydelsen av att arbeta för det allmänna, men det är nästan borta. När man i dag anställer handläggare vill man framför allt att personen ska kunna se till hela myndighetens verksamhet, inte bara sin egen lilla låda.

Många myndigheter har också organiserat om sig för att bli mer serviceinriktade och bättre kunna möta kundernas behov, påpekar han. Exempel på det är Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

– Det är inte bara ren handläggning på Arbetsförmedlingen längre. Förmedlingen ska jobba mer med coachning, få igång individen. Det blir mycket mer av kundkontakt, och det kräver en annan typ av person.

En annan faktor som påverkar de statliga arbetsgivarnas önskemål vid rekryteringar är att projektarbete används alltmer i verksamheten. En ny­anställd kan förväntas arbeta med fler frågor än de han eller hon anställdes för, och samarbeta med andra i en rad olika konstellationer.

Kraven går ibland för långt

Stefan Berglund varnar dock för att kravet på samarbetsförmåga kan drivas för långt.
I en annons eftersöktes en doktorerad matematiker med väl utvecklad social förmåga. Det kan man kanske inte förvänta sig att få, menar Stefan Berglund.

– Krasst sett är det väl så att om du har doktorerat i kvantfysik har du oftast inte just de personliga egenskaperna.

Medan samarbetsförmåga blivit ett högfrekvent begrepp i jobbannonserna, har egenskaperna »stresstålig« och »stor arbetskapacitet« nästan försvunnit. De anses numera sända dåliga signaler. Det i en viss mening närliggande ordet »flexibel« har också blivit mer sällsynt, enligt Stefan Berglund.

Allt fler tester

Ett sätt att systematiskt undersöka »mjuka« förmågor hos arbetssökande är personlighetstester. Användningen av tester har ökat både i privat och offentlig verksamhet, enligt Stefan Berglund. Och när rekryteringsföretag anlitas har de praktiskt taget alltid tester med som en del i processen.

Konsulten och kandidaten har därefter ett samtal där man återkopplar till resultaten. Men det är viktigt att man inte dömer ut en person för att hon svarat »fel«, understryker han.

– Den sökande kanske är väldigt tävlingsinriktad, medan tjänsten snarare kräver en stor teamkänsla. Man behöver inte utesluta personen av den anledningen, utan i stället komplettera med olika insatser i personlig utveckling.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA