Startproblem lösta på Salberga

FÖRDJUPNING: KRIMINALVÅRD2009-05-12

Bygget av Salbergaanstalten var ett av Kriminalvårdens första i den pågående expansionen. Anstalten kämpade i början med en rad uppstartsproblem. »Men nu flyter allt på«, säger Lotta Högkvist, STs ordförande på Salberga.

Salbergaanstalten i Sala invigdes 2007 och var tidigare ett sjukhus. Ombyggnaden till fängelse skedde på kort tid för att minska platsbristen i fängelser och häkten.

Redan från början rådde brist på personal och det förekom att man arbetade mer övertid än tillåtet. Det fick facken att hota med att anmäla arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Men april 2008 kom arbetsgivaren och facket överens om en åtgärdsplan.

Den dåvarande anstaltsledningen menade att problemen berodde på att 80 procent av de anställda var nya inom kriminalvården. Ett stort misstag var dock att även den dåvarande ledningen saknade kriminalvårdserfarenhet, menar Lotta Högkvist, som tycker att den visserligen nyutbildade men kompetenta personalen fått klä skott för dålig planering.

– En erfarenhet är att man inte kan fylla på med intagna i den takt som gjordes. Det går inte, säger Lotta Högkvist.

Problemen på Salberga ledde till att anstalten JO-anmäldes av intagna. Per Wass, personalchef vid Kriminalvården, menar att en del av anmälningarna kan förklaras av att de många nyanställda blev osäkra i förhållande till de erfarna fängelsekunder som flyttat in på Salberga.

– Om man inte har regelverket i ryggmärgen är det lättare att slå ifrån sig och hänvisa intagna till att göra en framställan till anstaltschefen. När intagna fick detta svar för många gånger vände sig några till JO, säger han.

Med facit i hand tycker ändå Lotta Högkvist att de anställda har gjort ett fantastiskt jobb.

– De har startat Sveriges största anstalt från ingenting.      

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA